Nye dødsfall etter virusutbrudd: Hongkong erklærer krisetilstand

Myndighetene i Hongkong erklærer krisetilstand på grunn av coronaviruset. Millionbyen stenger alle skoler og stanser langdistansetog for å begrense smittefaren, ifølge Hongkongs leder Carrie Lam.

Mange bruker munnbind under feiringen av kinesisk nyttår i Hongkong.

Mange bruker munnbind under feiringen av kinesisk nyttår i Hongkong.

Foto: Achmad Ibrahim / AP

Denne artikkelen er over to dager gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Hongkong har bekreftet fem tilfeller av det nye coronaviruset. Alle som vil reise inn til Hongkong fra andre kinesiske byer må nå skrive under på en helseerklæring før de slipper inn.

– Vi har ikke hatt noen alvorlige og utbredte infeksjonstilfeller i Hongkong, men vi tar dette på alvor og håper å komme epidemien i forkjøpet, sa Hongkongs leder Carrie Lam på en pressekonferanse i dag.

En rekke arrangementer i Hongkong er blitt avlyst, blant annet en nyttårsgalla og et maratonløp.

Alle skoler og universiteter holdes stengt til 17. februar.

Dødstallet stiger

Antall døde etter virusutbruddet som startet i Kina, har økt til 41, ifølge kinesiske myndigheter. Så langt er det påvist smittetilfeller i minst 13 land.

De nye 15 personene som er bekreftet omkommet av coronaviruset, døde i Wuhan, den kinesiske byen der virusutbruddet trolig startet.

En av de døde er er en lege som jobber på et sykehus i Hubei-provinsen, der Wuhan er regionhovedstad. Legen Liang Wudong var i «utbruddets frontlinje» og døde i en alder av 62 år, melder statlig kinesisk tv.

Nær 1300 personer er nå bekreftet smittet av viruset på verdensbasis.

  • Hør podkasten Oppdatert om utbruddet av det nye coronaviruset:
Utbrudd av coronaviruset i Malaysia

Helsepersonell ser på et termokamera ved den internasjonale flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia. Kameraet viser for høye temperaturer i kroppen, noe som kan være en indikasjon på sykdom.

Foto: Vincent Thian / AP

Setter opp flere nye sykehus

Bygningsarbeidere i Wuhan har startet arbeidet på et sykehus som skal bli over 25.000 kvadratmeter, og ha en kapasitet på 1000 pasientsenger. Etter planen skal dette sykehuset stå klart om bare seks dager.

Lokale myndigheter i Wuhan har nå besluttet å sette opp enda et sykehus, for å kunne ta imot flere smittede pasienter. Sykehuset skal ha plass til 1300 sykesenger, og skal stå klart om 15 dager.

De eksisterende sykehusene i Wuhan har ikke kapasitet til å behandle de mange smittetilfellene i byen.

Kinesiske myndigheter stanset tidligere i uka all kollektiv- og flytrafikk ut av Wuhan, i et forsøk på å stanse spredningen av coronaviruset.

Lørdag morgen melder nyhetsbyrået AFP at det innføres reisenekt i ytterligere fem kinesiske byer. Totalt er det nå 56 millioner innbyggere i 18 kinesiske byer som ikke får bruke offentlig transport eller motorveier.

Alle byene ligger i Hubei-provinsen i Sør-Kina. Kinesiske myndigheter varsler nå at de vil sette opp egne båser der passasjerer skal undersøkes, for å oppdage lungeviruset hos reisende på fly, tog og busser.

Innbyggerne oppfordres også til unngå folkemengder og samlinger på offentlige steder.

Laster kart, vennligst vent...

Land hvor det foreløpig er påvist smittetilfeller av coronaviruset.

Mann i isolat

Lørdag bekreftet også australske myndigheter at en mann i 50-årene er smittet av coronaviruset. Mannen ankom Melbourne fra Wuhan 19. januar, og han ligger nå i isolat og får behandling.

I tillegg er tre personer bekreftet smittet i Malaysia, skriver Reuters. Alle tre er kinesere. De skal være i slekt med smittede i Singapore, ifølge nyhetsbyrået AP.

Så langt er personer også bekreftet smittet i Frankrike, Japan, Nepal, Singapore, Taiwan, Sør-Korea, Thailand, Vietnam og USA tillegg til Kina, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Japanske myndigheter sier lørdag at tre personer i landet er smittet. Det siste tilfellet gjelder en kvinne i 30-årene, som egentlig bor i Wuhan.

Samtidig kunne helsepersonell i Finland fredag meddele at to kinesiske statsborgere, som reiste til Finland via Norge, ikke er smittet av det aktuelle viruset.

PpIwNJqWwY0

Wuhan, der det nye dødelige lungeviruset først ble oppdaget, stenger all kollektivtrafikk i byen. Her fra togstasjonen i byen.

Foto: STR / AFP

450 sendt til Wuhan

Kinesiske myndigheter har sendt 450 medisinsk personell fra militæret til Wuhan i forbindelse med utbruddet. Noen av dem skal ha jobbet med ebolaviruset eller sars-viruset tidligere.

De vil bistå på sykehus hvor et stort antall smittede ligger innlagt. De ankom Wuhan sent fredag kveld lokal tid, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Det nye viruset ligner på sars-viruset, som på begynnelsen av 2000-tallet forårsaket en epidemi med over 8.000 smittetilfeller i 37 land og som krevde 774 liv.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har vurdert utbruddet og sier det er for tidlig å erklære en internasjonal folkehelsekrise. Viruset smitter mellom mennesker, men man vet foreløpig ikke hvor smittsomt det er.

Kinesiske forskere mistenker at lungeviruset kan ha smittet mennesker gjennom ulovlig salg av ville dyr på et marked.

WHO holdt pressekonferanse om coronaviruset tidligere denne uka.

SISTE NYTT

Siste nytt