NRK Meny
Normal

Malaysia står under vann

Malaysia er rammet av den verste flommen på 30 år, og myndighetene sliter med evakueringen i vanskelig tilgjengelig områder. Samtidig er raseriet stort mot statsminister Najib Razak, som spilte golf med USAs president Barack Obama mens det regnet som verst.

Flomrammet mann i Pengkalan Chepa, nær Kota Bharu i Malaysia

En mann har tatt i bruk båt for å komme seg frem i Pengkalan Chepa, som ligger nær Kota Bharu på grensen mot Thailand. Militære redningsmannskaper er satt inn for å hjelpe innbyggerne, men sliter med å komme frem.

Foto: MOHD RASFAN / Afp

Malaysias statsminster Najib Razzak og USAs president Barack Obama spiller golf

Dette bildet har skapt storm i Malaysia, statsminster Najib Razzak som spilte golf med USAs president mens uværet stod på som verst i hjemlandet.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Årets monsunregn skaper store problemer for øystaten. Verst rammet er de nordøstlige delstatene Kelantan, Terengganu og Pahang på den malaysiske halvøya.

120.000 har hittil blitt tvunget til å forlate hjemmene sine, for å søke trygghet i tørrere områder, i hastig opprettede tilfluktssteder. Flere titusener venter fortsatt på hjelp fra redningsmannskapene. Det meldes om mangel på mat og rent drikkevann, og et kollapset strømnett.

Sliter med å ta seg frem

Visestatsminister Muhyiddin Yassin – som har ledet den nasjonale redningsinnsatsen frem til nå – sier at redningsmannskapene sliter med å ta seg frem på grunn av veier som står under vann eller er blitt skylt bort.

I flere distrikter er flomtoppen fortsatt ikke nådd, og de som skal hjelpe kjemper mot raskt stigende vannmasser. Værmeldingene fremover gir også lite håp om bedring.

I Kota Bharu-området, på grensen mot Thailand, har militæret satt inn helikoptre og spesialkjøretøy, i et forsøk på å nå isolerte steder.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Barn leker i flomvannet i Rantau Panjang, Malaysia

To barn leker i flomvannet utenfor hjemmet sitt i Rantau Panjang, på grensen til Thailand. Byen ligger i en av regionene som er verst flomrammet.

Foto: STR / Afp

Vannet tok overhånd

Visestatsministeren vedgår at situasjonen er utfordrende, men at mannskapene gjør sitt beste under vanskelige forhold, selv om det går sakte.

Opposisjonen på sin side mener myndighetene ble overrumplet av styrken på årets monsunregn, og at alle katastrofeplaner og forberedelser har blitt tatt av vannmassene, om enn i overført betydning.

Statsminister Najib Raza er nå på vei hjem fra USA for å ta over ledelsen av det nasjonale redningsarbeidet og besiktige de foreløpige skadene årets uvær har forårsaket.

Selv om han har avbrutt ferien, skyller bokstavelig talt kritikken inn over ham etter at det ble publisert bilder av ham og Barack Obama sammen på en golfbane i Hawaii, og det mens regnet stod på som verst. Bildet har gått rundgangen på sosiale medier i landet.

Så langt er det rapportert om fem døde, men tallet forventes å stige etterhvert som myndighetene får bedre oversikt.

Pengkalan Chepa i Malaysia ligger under vann

Bildet viser vannmassene i Pengkalan Chepa.

Foto: MOHD RASFAN / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt