Hopp til innhold
 Fra rettssaken mot Espen Andersen Bråthen
Foto: Lise Åserud / NTB

Kongsberg-drapene

Oppsummert

Espen Andersen Bråthen (38) sa seg skyldig i fem drap og elleve drapsforsøk på Kongsberg i oktober 2021 da rettssaken mot ham startet i Buskerud tingrett 18. mai. Det er satt av en måned til rettssaken.

 • DT: Mannen som drepte fem personer på Kongsberg i 2021, begjærer seg løslatt

  For litt over to år siden drepte han fem personer på Kongsberg. Nå begjærer Espen Andersen Bråthen seg løslatt.

  Bråthen ble dømt til tvungent psykisk helsevern for drapene som skjedde 13. oktober 2021. Han sa seg også skyldig i elleve drapsforsøk.

  – Han mener vilkårene ikke lenger oppfylt, sier Bråthens forsvarer, advokat Fredrik Neumann, til Drammens Tidende.

  Påtalemyndigheten motsetter seg løslatelse av Bråthen.

  – Vi vurderer det slik at vilkårene fortsatt er til stede, og ser ingen endring siden dommen falt, sier statsadvokat Andreas Christiansen til DT.

  Retten skal avgjøre hvorvidt drapsmannen blir løslatt den 16. januar.

 • Rapport om Kongsberg-drapene: - Siktet var overlatt til seg selv og gikk under radaren

  Mannen som drepte fem personer på Kongsberg i 2021, var overlatt til seg selv og gikk under radaren for dem som kunne ha hjulpet ham, ifølge en ny rapport.

  Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten har undersøkt helsehjelpen gjerningsmannen på Kongsberg fikk i årene før drapene i 2021.

  Undersøkelsen viser at oppfølgingen av mannen sviktet.

  «Gjerningsmannen ble sett på som for syk for straff og for frisk for tvunget psykisk helsevern. Resultatet var at han ble overlatt til seg selv og gikk under radaren for de som kunne hjulpet ham. Rapporten understreker at det er viktig at helsehjelpen er tilpasset pasientens forutsetninger, behov og motivasjon», står det i rapporten.

  Undersøkelsen viser og så at myndighetene trenger å avklare hvem som har ansvaret for å gi helsehjelp og samtidig forebygge vold hos personer med alvorlige psykiske lidelser.

  Gjerningsmannen ble dømt til tvungent psykisk helsevern for fem drap og elleve drapsforsøk.

  Hensikten med undersøkelsen av hjelpen han hadde fått før angrepet er å forhindre at noe lignende skjer igjen.

 • Ett år siden Kongsberg-drapene

  Torsdag er det ett år siden Espen Andersen Bråthen angrep tilfeldige mennesker med kniv og pil og bue i Kongsberg. Fem personer ble drept og tre såret i hendelen som rammet Kongsberg-samfunnet så hardt.

  På dagen ett år etter holder kommunen minnemarkering.

 • Forsvarer: Bråthen har akseptert dommen

  Espen Andersen Bråthen hadde fredag tatt stilling til dommen om overføring til tvungent psykisk helsevern. Forsvareren sier han ikke vil anke.

  Det er advokat Elling Dahl, som var medforsvarer under rettssaken mot Bråthen i Buskerud tingrett i mai, som fredag kommenterte dommen.

  38 år gamle Bråthen ble kjent utilregnelig av tingretten og dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern. Retten peker på at den mener at hensynet til samfunnsvern er helt sentralt i saken og at Bråthen kan behøve oppfølging resten av livet.

  – Dommen er som forventet. Bråthen har allerede tatt stilling til dommen og sagt at han kommer til å akseptere den, sier Dahl til NTB.

  – Det er all grunn til å tenke at denne saken er ferdig, sier advokaten videre.

  Dahl kommenterte også dommen til Dagbladet tidligere fredag.

  Klienten fikk dommen forkynt på sikkerhetsavdelingen på Dikemark sykehus, hvor han har vært innlagt siden 15. oktober i fjor. Når dommen anses som rettskraftig, vil Bråthen formelt bli overført til helsevesenet og blir etter dette deres ansvar. (NTB)

 • Espen Andersen Bråthen dømt til behandling på sykehus

  Espen Andersen Bråthen (38) er dømt til tvungent psykisk helsevern i Buskerud tingrett.

  Under rettsaken mente påtalemyndigheten at Bråthen er strafferettslig utilregnelig.

  Fem mennesker ble drept på Kongsberg i oktober 2021. Bråthen har sagt seg skyldig i alle drapene, inkludert elleve drapsforsøk.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no