Hopp til innhold

Helsedirektoratet: Mulig å produsere antibiotika i Norge

Det er mulig å etablere produksjon av antibiotika i Norge, viser en ny rapport fra helsedirektoratet. På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har direktoratet satt sammen en gruppe eksperter for å kartlegge muligheten for å produsere antibiotika her i landet.

De siste årene har det vært et økende antall tilfeller av mangel på enkelte antibiotikavarianter og andre viktige legemidler.

– Uten egen produksjon av enkelte legemidler blir vi fort sårbare. Det merker vi særlig når det oppstår situasjoner i land som er sentrale i produksjonen av legemidler, sier direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til NTB.

Studien slår fast at det er mulig å etablere en slik egenproduksjon i Norge, men at det krever et stort produksjonsanlegg med kostnader som i prosjektet er beregnet til milliardbeløp.

– Det å sikre den norske befolkningen tilgang til antibiotika er av avgjørende betydning, både av beredskapshensyn og mulig mangel internasjonalt, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol til NTB.

Hun peker på at det i Hurdalsplattformen fremkommer at regjeringen vil utrede et statlig farmasiselskap, og sier studien vil være et viktig grunnlag for videre arbeid.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no