Hopp til innhold

Habeck: Norge har blitt Europas viktigste energi-leverandør

Tysklands visestatsminister og klima- og næringsminister Robert Habeck sa i en tale på NHOs årskonferanse at Norge har blitt den viktigste leverandør av energi til Tyskland, og kommer til å være det i fremtiden.

– Nå er det gass, i fremtiden vil det være hydrogen, sa han.

Habeck medgir at det var naivt av Tyskland å gjøre seg avhengig av gass fra Russland og sier byggingen av gassrørledningene North Stream 1 og 2 var en feil.

For et år siden ble Norge og Tyskland enige om å styrke det tysk-norske samarbeidet om det grønne skiftet og etablere en langsiktig og strukturert dialog på industri- og energifeltet.

– Deres land er nå den største forsyner av gass til Europa, og Tyskland er den største kunden. Norges velstand er grunnlagt i eksport av fossil energi. Vi måtte tilbringe mye tid i fjor på å sette i stand forsyningslinjene av fossil energi til Europa, sa Habeck, før han kom med en advarsel:

– Men dette er ikke fremtiden. Tiden til fossilt brennstoff nærmer seg slutten. Klimanøytralitet krever noe nytt. Ny teknologi, nye forsyninger, energi, besparelser, hydrogen, CCUS og CCS.

MPAoa9_LxNc
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no