Hopp til innhold

Brasil vil ikke ha Amazonas-hjelp fra G7-landene

Brasils regjering sier den ikke vil ta imot hjelpen G7-landene har lovet til å redde Amazonas, med mindre Macron sier unnskyld for det presidenten i Brasil omtaler som fornærmelser.

Brasilianske brannmenn kjemper mot flammene

Brasilianske brannmenn kjemper mot flammene i nærheten av byen Porto Velho, vest i landet.

Foto: Eraldo Peres / AP

I Jacundaskogen, helt vest i Brasil er lufta grå av røyk. Brannmennene er kommet fram til stedet etter at et helikopter har rekognosert og sendt dem dit, melder nyhetsbyrået AP.

Når vannforsyningen er slutt fra sekkene de bærer på ryggen, tar de fram macheter og motorsager og jobber med å fjerne busk og kratt. Det skal forhåpentligvis gi flammende mindre å ta tak i.

Sier nei til hjelp

Men de må klare seg med den hjelpen de kan få fra sentrale myndigheter i landet. Regjeringen vil takke nei til hjelp fra G7-landene.

Opplysningen fra Bolsonaro-administrasjonens stabssjef Onyx Lorenzoni bekreftes av presidentens kontor, skriver den brasilianske avisen G1.

Frankrikes Emmanuel Macron har kunngjort at G7-landene bevilger 180 millioner kroner til regnskogen Amazonas, der en rekke storbranner har herjet de siste ukene.

Brasils president sier derimot senere tirsdag at han er åpen for å diskutere hjelp fra landene, dersom Macron sier unnskyld, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Jair Bolsonaro hevder den franske presidenten har omtalt han som en løgner.

– For at vi skal snakke med eller motta noe som helst fra Frankrike, med de beste intensjoner, må Macron trekke tilbake disse ordene. Deretter kan vi snakke, sa Bolsonaro til reportere i hovedstaden Brasília.

Utbrent skog i delstaten Rondonia i Brasil.

Et satellittbilde som viser utbrent skog i delstaten Rondonia i Brasil.

Foto: AP

– Kan brukes i Europa

– Takk, men kanskje disse midlene kan brukes til skogplanting i Europa. Hvordan kan Macron ikke engang forhindre en forutsigbar brann i en kirke som er et verdensarvsted, men prøve å fortelle oss hva vi kan gjøre i vårt land? sier Lorenzoni.

– Macron bør heller ta vare på sitt hjem og Frankrikes kolonier, tilføyer stabssjefen, som sier at Macrons mål muligens er mer «kolonialisme og imperialisme».

Lorenzonis henvisning til Frankrikes kolonihistorie kommer dagen etter at Brasils president Jair Bolsonaro uttalte at G7-landene behandler Brasil som en koloni når de lover støtte til brannslukkingen.

Tidligere mandag sa miljøminister Ricardo Salles at han ønsker G7-støtten velkommen, men Bolsonaro har selv hatt en mer konfronterende tone med G7-landene som har ønsket å hjelpe. Han har blant annet fått flengende kritikk for det som omtales som en sexistisk kommentar om Macrons kone på sosiale medier.

Bolsonaro får støtte fra Trump

Bolsonaro har fått mye kritikk etter at avskogingen i Amazonas har økt kraftig og enorme branner har brutt ut i verdens største regnskog.

Av USAs president Donald Trump, får han derimot full støtte.

– Han jobber veldig hardt med Amazonas-brannene og gjør på alle måter en flott jobb for det brasilianske folk – ikke lett. Han og landet hans har USAs fulle og totale støtte! skriver Trump på Twitter tirsdag.

Laster Twitter-innhold

Kort tid etter takker Brasils president for Trumps støtte på Twitter.

– Vi kjemper mot brannene i regnskogen med stor suksess. Brasil er og vil alltid være en internasjonal referanse innen bærekraftig utvikling. Den falske nyhetskampanjen bygget mot vår suverenitet vil ikke fungere. USA kan alltid stole på Brasil, svarer Bolsonaro.

Laster Twitter-innhold

Store skader

Hundrevis av nye branner har blusset opp rundt om i Amazonas samtidig som to brasilianske Hercules-fly har begynt å dumpe tusenvis av liter vann over noen av de verste brannene.

I Jacundaskogen står jordbrukeren Willian Sabara dos Santos og følger med på slukkearbeidet.

Willian Sabara dos Santos

Jordbrukeren Willian Sabara dos Santos mener brasilianske myndigheter må gjøre mer for hjelpe bønder som er usikre på om de kan hugge ned et eneste tre.

Foto: AP

– Avskogingen har pågått lenge, men nå er presset for å få det stanset økt. Jeg tror ikke det har økt så mye som de sier. Og sånn som dette er det hvert år, det skyldes ulovlige branner, sier han til nyhetsbyrået AP.

Byen Porto Velho ligger under et tjukt røykteppe fra branner som raser i delstaten Rondonia, der slukningsarbeidet er konsentrert. Mandag morgen var flyplassen i byen stengt i en periode på grunn av røyken, melder AP.

Brasils institutt for romforskning (INPE) har registrert rundt 77.000 skogbranner i Amazonas hittil i år, og dette er flere enn på mange år. I fjor ble det til sammenligning registrert totalt 40.000 branner.

AKTUELT NÅ