Hopp til innhold
fedrekvote
Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Foreldrepermisjon

Oppsummert

Foreldre har rett til permisjon i til sammen 12 måneder ved fødsel. Permisjonstiden er tredelt med 15 uker til mor, 15 uker til far (fedrekvote), og resten kan foreldrene dele som de vil.

  • Økning i kvinner som tar ulønnet permisjon

    Etter at fedrekvoten økte fra 10 til 15 uker i 2018, har andelen mødre som tar ulønnet permisjon økt kraftig - fra 30 prosent i 2018 til 48 prosent i 2021. Det viser en ny Nav-undersøkeselse, melder Aftenposten. Fedre tar i langt mindre grad ulønnet permisjon. Fra 2017 til 2021 har andelen økt fra 5 til 11 prosent, ifølge rapporten.

  • Lærarar tek lengst pappaperm

    Fedrar i undervisningsyrke tek lengst pappaperm, medan leiarar er raske til å kome seg tilbake på kontoret.

    Det viser undersøkingar Statistisk sentralbyrå har gjort.

    SSB har sett på utbetalinga av foreldrepengar i åra 2009–2017. I denne perioden blei regelverket endra fleire gongar, blant anna talet på dagar med fedrekvote.

    Ifølge SSB endrar den gjennomsnittlege uttaksperioden for fedrar og mødrer, og fordelinga mellom dei, seg i takt med endringane i regelverket.

  • Sivilombudet mener Nav tar feil

    Sivilombudet slår fast at det er feil å frata fedre foreldrepenger fordi de har søkt etter Navs frist. Nav vil nå se nærmere på saken. Sivilombud Hanne Harlem sier at at Nav ikke kan sette vilkår som begrenser folks rettigheter uten tilstrekkelig forankring i loven. Ifølge Aftenposten kan dette få betydning for hundrevis av fedre.

  • Sp vil ha kortere pappakvote

    Senterpartiets Kjersti Toppe vil gi mor større del av foreldrepermisjonen, og kutte fedrekvoten fra 16 til 11. uker. – Et tilbakeskritt for barna, fedrenes rettigheter og for likestillingen, svarer en mulig framtidig regjeringspartner Ap.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no