Hopp til innhold
Ursula von der Leyen
Foto: Frederick Florin / AFP

EU-kommisjonen

Oppsummert

Den påtroppende presidenten i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, får følge av 12 kvinner og 14 menn i det nye kollegiet. Utspørring og avstemning over de nye kommissærene er nå i gang.

 • EU-kommisjonen åpner for mer subsidiering av grønn industri

  EU-kommisjonen foreslår en rekke tiltak for å styrke investeringene i grønn industri, blant annet mer subsidier og etablering av et investeringsfond.

  Det går fram av et nytt forslag til unionens planer for grønn industri og energiomstilling.

  Planen har som mål å «styrke konkurransedyktigheten» til Europas grønne industri og «støtte opp om den raske overgangen til klimanøytralitet», heter det i en pressemelding.

  – Vi lever i tiåret som vil avgjøre om vi lykkes i kampen mot klimaendringene. I den kampen er selskapene i den grønne sektoren avgjørende, sa EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen da hun la fram forslaget onsdag.

  (©NTB)

 • EU kan mangle gass neste år

  EU har sikra seg nok gass til å komme seg gjennom vinteren, men kan komme til å mangle gass neste år om Russland kuttar tilgangen vidare. Det sa EU-kommisjonen og Det internasjonale energibyrået måndag.

  – Trass i dei tiltaka vi har sett inn no, kan vi mangle opp mot 30 milliardar kubikkmeter med gass neste år, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen på ein pressekonferanse, melder Reuters.

 • Gasspristak splitter EU-landene før krisemøte

  Hellas er blant landene som krever at EU-kommisjonen skjerper pristaket på gass før torsdagens energikrisemøte i Brussel.

  – Et pristak på 275 euro er ikke egentlig et pristak, slo den greske energiministeren Kostas Skrekas fast på vei inn til det ekstraordinære energiministermøtet tidlig torsdag morgen.

  Hellas er ett av mange EU-land som i lang tid har krevd et pristak på gass for å dempe den voldsomme prisveksten på gass i Europa. Det er stormakten Tyskland svært skeptisk til.

  Tidligere denne uken prøvde kommisjonen å komme kritikken i møte ved å legge fram et forslag til et pristak på deler av gasshandelen på 275 euro per megawattime.

  Det vil ikke ha noen effekt, konkluderer Kostas.

 • EU-kommisjonen tilrår Bosnia som kandidatland

  Bosnia-Hercegovina bør få status som kandidatland til EU, sier EUs utvidelseskommissær Oliver Varhelyi.

  Kunngjøringen ble offentliggjort på Twitter onsdag etter at Varhelyi hadde informert en komité i EU-parlamentet om anbefalingen, melder NTB.

  Det er EU-landene som tar beslutningen om hvorvidt Bosnia skal få status som kandidatland. Sju land har i dag status som kandidatland i EU. Det er Albania, Moldova, Montenegro, Nord-Makedonia, Serbia, Tyrkia og Ukraina.

 • EU-kommisjonen anbefaler å suspendere penger til Ungarn

  EU-kommisjonen anbefaler å suspendere 7,5 milliarder euro til Ungarn på grunn av mistanke om korrupsjon, ifølge Reuters.

  Det er første gang EU-kommisjonen anbefaler at penger holdes igjen etter at det kom regler for å sikre demokratiet i medlemslandene.

  De 27 EU-landene har tre måneder på seg til å behandle forslaget. Ungarn har lovet ny lovgivning mot korrupsjon.

  Nyhetsbyrået Reuters har dokumentert at statsministeren i Ungarn, Viktor Orban, har brukt midler overført fra EU på egen familie og politiske allierte.

  Beløpet EU holder tilbake kommer i tillegg til 6 milliarder euro i koronastøtte, som de heller ikke får på grunn av mistanker om korrupsjon. Ifølge EUs egne tall gikk nær 4 prosent av deres overføringer til Ungarn bort i korrupsjon de siste åra, noe som er klart høyest i unionen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no