Hopp til innhold
Ursula von der Leyen
Foto: Frederick Florin / AFP

EU-kommisjonen

Oppsummert

Den påtroppende presidenten i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, får følge av 12 kvinner og 14 menn i det nye kollegiet. Utspørring og avstemning over de nye kommissærene er nå i gang.

 • EU vil vita korleis Meta handterer seksuelt misbruk av barn på nett

  EU gav fredag ordre til det amerikanske teknologiselskapet Meta Platforms om å dela detaljar om kva tiltak dei har innført for å beskytta barn mot nettovergrep på Instagram, eit av dei sosiale medium det amerikanske selskapet eig. Meta har frist til 22. desember med å svara på henvendinga.

  Nyheitsbyrået Reuters siterer EU-kommisjonen, som skriv i ei utsegn at dei også har etterspurd informasjon om korleis algoritmeanbefalingane fungerer og korleis det kan forsterka spreiinga av potensielt skadeleg innhald.

  Førespurnaden er gjort med grunnlag i EUs Digital Services Act (DSA), er ei ny teknologilovgiving som krev at dei store teknologiselskapa gjer meir for å overvaka og stoppa ulovleg og skadeleg innhald på plattformene sine.

 • EU vil bruke våpenkvile til å sikre humanitær hjelp til Gaza

  EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen er glad for at Hamas og Israel har blitt einige om ein våpenkvile og at 50 gissel skal settast fri.

  – EU-kommisjonen vil gjere alt vi kan for å bruke denne pausen til å auke den humanitære hjelpa til Gaza, seier ho i ei fråsegn, ifølge Reuters.

  Avtalen inneber at 50 gissel blir sett fri over ein periode på fire dagar, medan krigen blir stoppa. I tillegg skal også 150 fangar bli sette fri av Israel.

 • Biden tar imot EU-kommisjonens president i Det hvite hus

  Ursula von der Leyen, EU-kommisjonens president, skal besøke Joe Biden i Det hvite hus 10. mars.

  Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

  von der Leyen og Biden skal diskutere grønn teknologi, energisikkerhet, samt Russland, Ukraina og Kina.

  Her er de to på toppmøte i Belgia i 2021:

  Ursula von der Leyen og Joe Biden på toppmøte i Belgia.
  Foto: YVES HERMAN / Reuters
 • EU vil innføre digitale førerkort

  EU-kommisjonen vil innføre digitale førerkort for å gjøre det lettere for EU-landene å gjenkjenne og erstatte hverandres ID-kort.

  Forslaget om digitale førerkort kommer som del av EUs planer om å oppdatere eksisterende trafikkregler i blokken.

  EUs klimakommissær Frans Timmermans sier nye trafikkregler også bør lære fremtidige sjåfører hvordan de bedre kan dele veien med syklister og andre.

  Håpet er å harmonisere reglene for førerkort i alle EU-landene, og gjøre det mulig for alle å ta lappen og prøvekjøre fra fylte 17 år.

  I tillegg foreslås det en to års prøvetid for nye sjåfører med en nulltoleranse for promillekjøring.

  Tiltaket kommer som en del av en EU-kampanje som har som mål å sørge for at ingen dør i trafikken innen 2050. Over 20.000 mennesker døde på EUs veier i 2022, ifølge kommisjonen.

  (NTB)

 • EU-kommisjonen åpner for mer subsidiering av grønn industri

  EU-kommisjonen foreslår en rekke tiltak for å styrke investeringene i grønn industri, blant annet mer subsidier og etablering av et investeringsfond.

  Det går fram av et nytt forslag til unionens planer for grønn industri og energiomstilling.

  Planen har som mål å «styrke konkurransedyktigheten» til Europas grønne industri og «støtte opp om den raske overgangen til klimanøytralitet», heter det i en pressemelding.

  – Vi lever i tiåret som vil avgjøre om vi lykkes i kampen mot klimaendringene. I den kampen er selskapene i den grønne sektoren avgjørende, sa EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen da hun la fram forslaget onsdag.

  (©NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no