Hopp til innhold
Grønn elsparkesykkel kjører om natten.
Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Elsykkel og elsparkesykkel

Oppsummert

Titusenvis av elsparkesykler er utplassert i norske byer, og legevaktene melder om mange ulykker. I Oslo har kommunen satt et tak på 8000 elsparkesykler.

 • Færre elsparkesykkelskader

  Antall skadde etter ulykker med elsparkesykkel på nattetid var åtte ganger høyere i april og mai i fjor enn i år.

  I april og mai i fjor var det 81 personer som skadet seg på elsparkesykkel mellom klokken 23.00 og 6.00. På samme tid i år var det ti personer som skadet seg med elsparkesykkel på nattetid, noe som er en reduksjon på 87 prosent

  – Dette er som forventet da utleie er stengt fra klokken 23.00- 5.00, sier overlege fra skadelegevakten i Oslo, Henrik Siverts

  To tredeler av de skadde er menn.

  15. juni trer nye regler for elsparkesykler i kraft. Reglene for promillekjøring skjerpes, og det blir forbudt for barn under tolv år å kjøre elsparkesykler. Det innføres og et påbud om bruk av hjelm for alle under 15 år.

  (NTB)

 • Vil ha nye reglar for elsparkesykkel

  Lillestrøm kommune vil stramme inn reglane for elsparkesyklar, skriv Romerikes Blad.

  Det betyr blant anna å redusere talet på utleigefirma frå fem til tre og at det ikkje blir lov å bruke elsparkesyklar på natta i helga.

  Kommunestyret skal behandle saka på onsdag.

 • Brann i elsparkesykkel

  Naudetatane har vore ute til ein brann på eit hotell. Der viste det seg at ein sparkesykkel tok fyr og har brent. Hotellet evakuerte og gjestane som var på det aktuelle rommet kom seg ut. Ifølge politiet er det ingen personskadar.

  – Ikkje lad på natta, oppfordrar Tor Audunhus, vaktkommandør i Oslo brann og redningsetat.

  Det har vore fleire tilfelle der elsparkesyklar har teke fyr før.

 • Nye elsparkesykkel-regler fra onsdag

  Fra onsdag blir elsparkesyklene omklassifisert fra sykkel til motorvogn, og med det følger en rekke endringer.

  Man kan nå miste førerkortet dersom man fyllekjører med elsparkesykler. Den alminnelige promillegrensen på 0,2 skal gjelde også for ruspåvirket kjøring med små elektriske kjøretøy, skriver NTB.

  Det blir dessuten forbudt for barn under tolv år å kjøre elsparkesykkel, og det innføres også et påbud om bruk av hjelm for alle under 15 år.

 • Desse får lov til å leige ut elsparkesyklar i Bergen

  Voi, Ryde og Bolt får lov til å leige ut elsparkesyklar i Bergen. Det skriv kommunen i ei evalueringsrapport Voi har sendt ut. I mars i år bestemte kommunen at berre tre aktørar skulle få lov til å leige ut sparkesyklar i byen. Totalt åtte aktørar har sendt inn søknad om tillatelse til utleige av små elektriske køyretøy til kommunen, men no får altså berre Voi, Ryde og Bolt lov til å leige ut. Fram til no har seks aktørar vore aktive i Bergen. Tier, Bird og Getton får ikkje vidare løyve og må avslutta verksemda i byen innan 29.mai, skriv kommunen.

  Voi-logo på elsparkesykkel
  Foto: Simon Skjelvik Brandseth

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no