Hopp til innhold

Eksperter ber lesere være mer kritiske til blogger

Blogger Belle Gibson har tjent seg søkkrik på sin egen kreftløgn. – Saken gir publikum god grunn til å stille ekstra kritiske spørsmål når de leser blogger, mener bloggekspert.

Belle Gibson

INNRØMMER KREFTBLØFF: Blogger og app-gründer legger kortene på bordet i et intervju med australske Womens Weekly.

Foto: Faksimile fra The Australian Women's Weekly

Den australske livsstilsbloggeren Belle Gibson (23) har gjort sin egen krefthistorie til et levebrød og tjent seg søkkrik på den prisvinnende livsstilsappen The Whole Pantry. Tusenvis har donert penger til Gibson de siste fem årene

Denne uken innrømmet hun i et intervju med australske Womens Weekly at alt var en bløff og hun aldri har hatt kreft, skriver TV2.

– Dette er en veldig alvorlig sak, som gir publikum god grunn til å stille ekstra kritiske spørsmål når de leser blogger. Bloggeren har gjort den grunnleggende feilen å ikke være ærlig, og da svekkes bloggens troverdighet kraftig, sier Cecilie Staude, høgskolelektor innen markedsføring ved BI.

Hun trekker parallellen til Caroline Berg Eriksen, som for noen måneder siden ble tatt for bildemanipulasjon og kommentarjuks på bloggen sin.

– Fotballfruesaken var langt mindre alvorlig, men den svekket troverdigheten til bloggere på kort sikt, sier Staude.

Mangler etisk regelverk

Ekspert i medieetikk og journalistikk, Gunnar Bodahl-Johansen, mener publikum må lese blogger med ekstra kritisk blikk.
– Journalister er pålagt kildekritikk mens publikum må gjøre kildekritikken selv når de leser blogger, sier Bodahl-Johansen.

Gunnar Bodahl-Johansen

BEVISSTHET: Etikkekspert Gunnar Bodahl-Johansen mener publikum må gjøre kildekritikken selv når de leser blogger.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

I motsetning til norsk presse, mangler bloggere etiske regelverk som redaktørplakat og Vær Varsomplakat.
– Derfor bør publikum være ekstra kritiske når de leser blogger. Samtidig er det viktig å understreke at blogg har blitt en viktig og anerkjent formidlingskanal og medieaktør som er blitt stadig mer profesjonalisert, sier Cecilie Staude.

– Et briljant forslag

Norsk Presseforbund har foreslått at bloggere som ønsker skal kunne følge Vær varsom-plakaten og bli invitert inn som medlemmer av Pressens Faglige Utvalg (PFU).

– Det er et briljant forslag. Bloggere, spesielt de som har flere lesere enn en gjennomsnittlig regionsavis, vil kunne oppnå enda høyere integritet hvis de er tilknyttet PFU. Når det er sagt, mener jeg blogger stort sett har både troverdighet og integritet, sier Kjetil Mannheim, daglig leder i Blogg.no.

Gunnar Bodal Johansen er delt i sitt syn.

Cecilie Staude

PROFESJONALISERT: BI-lektor Cecilie Staude mener bloggere flest opptrer hederlig for å beholde troverdighet, lesere og annonsører.

– Det kan virke tiltalende, men det er ikke uproblematisk om bloggere innlemmes i PFU. En blogger er jo aldri del av det samme selvjustissystemet som en redaksjon er. Jeg frykter også at skillet mellom journalist og blogger kan viskes ut, sier etikkeksperten.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no