Hopp til innhold

– Sikkerhetskontrollen kommer til å ta lengre tid enn vanlig

40 vektere ved Stavanger lufthavn, Sola tas ut i streik fra fredag klokken 20. Allerede klokken 17 var det lange køer fordi passasjerene hadde møtt opp tidlig.

Sikkerhetskontrollen på Stavanger lufthavn, Sola

Vekterne går ut i streik fra klokken 20 fredag. Mange valgte derfor å møte opp tidlig, så allerede klokken 17 var det lange køer.

Foto: Anders Fehn / NRK

Etter at meklingen mellom Norsk Arbeidsmandsforbund og arbeidsgiverorganisasjonen ikke førte frem fredag, blir det streik for den ene av de to forbundene som organiserer vektere ved blant annet flyplasser i Norge.

Avgangshallen på Stavanger lufthavn, Sola

Passasjerer flokket seg også rundt flyelskapenes skranker i avgangshallen.

Foto: Anders Fehn / NRK

Meklingen pågikk i 14 timer på overtid.

Streiken begynner først seks timer etter bruddet. Det vil si at 40 av 150 vektere ved Stavanger lufthavn, Sola, går i streik fra klokken 20 fredag kveld.

Allerede klokken 17 var det likevel minst 50 minutters ventetid for å komme gjennom sikkerhetskontrollen. Årsaken er at mange har møtt opp ekstra tidlig, ifølge Avinor. Frem mot klokken 19 økte ventetiden.

– Sikkerhetskontrollen tar lengre tid

– Det kommer til å ta lengre tid før folk kommer gjennom sikkerhetskontrollen, sier Per Lassen i streikekomiteen til Norsk Arbeidsmandsforbund på Sola.

Forbundet har allerede varslet opptrapping. For Solas vedkommende betyr det at ytterligere ti vektere tas ut i streik onsdag i neste uke.

– En risikerer forsinkelser. Det er uheldig at vi havner i denne situasjonen, men partene var for langt fra hverandre, sier Lassen.

– Møt opp minst en halv time tidligere

Stig Jone Nevland

Stig Jone Nevland.

Foto: Anders Fehn / NRK

Stig Jone Nevland i Avinor på Sola oppfordrer de flyreisende til å møte opp på flyplassen tidligere enn normalt.

– Det er litt vanskelig å si hvor mye tidligere, men mellom en halvtime og en time før du ellers hadde kommet, sier han.

Ifølge Nevland kommer sikkerhetskontrollen til å gå som normalt, bortsett fra at det blir mindre kapasitet gjennom slusene.

– Størst trykk lørdag

– Mye av fredagstrafikken kommer jo til å gå unna før streiken begynner. Det er nok lørdag morgen vi kommer til å merke det største trykket, sier Nevland.

Selv om det ble køer allerede før streiken var i gang, var ikke Nevland bekymret for enda lengre ventetid utover fredag.

– Trafikken går ned utover kvelden, sier han.

Offshore-trafikken rammes

Fra mandag blir også helikoptertrafikken til og fra Nordsjøen kraftig berørt. Fra mandag kjøres bare fem turer fra helikopterterminalen på Sola, mot normalt over 30 per dag.

– Vi i vaktbransjen har blitt holdt tilbake i såpass mange år. Når vi forsøker å justere oss opp dit vi burde vært, vil ikke arbeidsgiveren gå med på det, konstaterer streikeleder Lassen.

Medlemmer av Parat går ikke ut i streik, for denne organisasjonen kom til enighet med NHO Service fredag.

Artikkelen blir utvidet.