Hopp til innhold

1800 vektere i streik - stor frykt for flykaos

Nesten 1800 vektere gikk ut i streik fra klokka 20 i kveld etter at partene i vekteroppgjøret til vekterne i Norsk Arbeidsmandsforbund ikke har kommet til enighet.

Gardermoen

Det kan bli lange køer på Gardermoen når kapasiteten i sikkerhetskontrollen ved lufthavnen blir halvert på grunn av streiken i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) er i streik, mens organisasjonen Parat har godtatt en skisse til løsning fra NHO Service over 14 timer på overtid.

Vil bli kaos på flere flyplasser

Norsk Arbeidsmandsforbund tar dermed ut 1797 vektere i streik fredag, 149 av dem på Oslo Lufthavn Gardermoen. Dette vil skape lange køer og kanselleringer på Norges hovedflyplass.

Det er snakk om at kapasiteten på sikkerhet ved Oslo lufthavn Gardermoen i kveld blir halvert.

Passasjerer som skal ut og reise må belage seg på å møte minst en time tidligere enn normalt, og de må regne med lange køer ved sikkerhetskontrollen. Men det er ikke snakk om kansellering av fly.

Vekterstreiken vil også skape problemer på en rekke andre norske flyplasser fordi vekterne betjener sikkerhetskontrollene. Foruten Gardermoen vil Bergen lufthavn Flesland, Stavanger lufthavn Sola, Trondheim lufthavn Værnes og Tromsø lufthavn Langnes bli berørt.

Uttak nummer to iverksettes fra kl. 06.00 mandag morgen, og dette omfatter 1200 vektere.

– Stor avstand mellom partene

Forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund sier at det ikke var mulig å nå fram til en enighet i denne meklingen da avstanden mellom partene var for stor.

Erna Hagensen

Forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Vi er opptatt av heve grunnlønnen for alle vekterne og vi hadde forventninger til en videre opptrappingsplan av denne, sier Hagensen.

Hun forteller at ved forrige lønnsoppgjør var partene enig om en tilnærming mot industriarbeiderlønnen, gjennom en egen lønnsopptrappingsplan.

Det har vist seg at denne opptrappingen har tatt for lang tid og vi har ikke nærmet oss industriarbeiderlønnen. Vi forutsatte derfor at vi skulle oppnå en garanti for videre opptrapping framover, sier Hagensen.

– Dette som var en av våre viktigste krav ble dessverre avvist av NHO-service, og vi når derfor ikke målet om en rettferdig lønnsvekst for en av landets dårligst betalte yrkesgrupper, sier Hagensen.

Gjelder ikke Parats medlemmer

Det blir ingen streik blant Parats medlemmer på Gardermoen og Rygge fordi Parat og NHO Service er enige om ny tariffavtale.

Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn har sagt at en streik blant vekterne vil få store konsekvenser for hele flyplassen.

Flyplassen oppfordrer passasjerer til å møte i god tid og forholde seg til informasjon fra flyselskapene i forhold til den enkelte flyvning.

LES: Hva gjør du om du blir rammet?

Oslo tinghus kan bli rammet

Førsteuttaket fra Arbeidsmandsforbundet omfatter ansatte innen vakttjenester, verditransport, minibanker, bomstasjoner, alarmsentraler og flyplasser.

Også Tinghuset i Oslo kan bli rammet av vekterstreiken. Norsk Arbeidsmandsforbund har foreløpig ikke tatt stilling til en eventuell dispensasjonssøknad for tinghuset der rettssaken mot Anders Behring Breivik pågår under strengt vakthold.

LES: Disse flyplassene kan bli rammet av streik

LES: Varsler fullt kaos i flytrafikken

– Betyr mye for Parats medlemmer

Alle Parats medlemmer på vekteroverenskomsten får et generelt tillegg på 8 kroner i timen. Sikkerhetskontrollørene får i tillegg et kompetansetillegg på 2,50 øre per time.

Vi har, til tross for stor motstand, fått gjennomslag for Parats krav om et ekstra tillegg for sikkerhetskontrollørene på flyplassene. Det er viktig. Det stilles andre og strengere krav til kompetanse hos denne yrkesgruppen enn hos andre vektere. Dette «Parat-tillegget» gjør at vi har fått slått fast at kompetanse og ansvar skal vises i lønningsposen også i vekterbransjen, sier Parats forhandlingsleder Lars-Petter Larsen i en pressemelding.

Parat har også fått gjennomslag for kravet om at endring av arbeidsplaner skal gjøres med minst 14 dagers varsel.

– Dette betyr mye for våre medlemmer. Inntil nå har endringer kunnet skje med bare 7 dagers varsel, noe som har gjort det vanskelig for våre medlemmer å planlegge sin fritid, sier Lars-Petter Larsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger