SkilleToppknapp Rovdyr Fylkesleksikon 115pSkilleToppknapp Ulukker Fylkesleksikon 115pSkilleToppknapp Lyd og Video Fylkesleksikon 115pskille_slutt
Sogn & Fjordane Fylkesleksikon 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Sogn og Fjordane > Fylkesleksikon
SPONSORAR
Sogn og Fjordane fylkeskommune
Sparebanken Sogn og Fjordane
NRK.no
Leksikonredaktør:

Nettansvarleg:

Distriktsredaktør:

Copyright:
NRK Sogn og Fjordane

 

Kongevitjingar i Balestrand

I 2002 var dronning Sonja og Kong Harald V i Balestrand. Ordførar Åse Kari Einevoll går fremst i bunad, og bakerst går politimeister Kjell Ese. (Foto: Torje Bjellaas, NRK)
I 2002 var dronning Sonja og Kong Harald V i Balestrand. Ordførar Åse Kari Einevoll går fremst i bunad, og bakerst går politimeister Kjell Ese. (Foto: Torje Bjellaas, NRK)

Kong Haakon VII og dronning Maud

vitja Balestrand i 1906 med krigsskipet "Heimdal" i samband med kroninga i Trondheim.

Publisert 19.04.2002 11:18. Oppdatert 19.01.2006 10:33.

På heimveg nytta dei hurtigruteskipet D/S ”Mira” som ”Kongeskip, og var også innom Loen, Olden, Måløy, Florø og Gudvangen. Med på ferda var også statsminister Chr. Michelsen. Kong Haakon VII vitja også Balestrand i 1913 i samband med avdukinga av Fridtjof den frøkne-støtta på Vangsnes og Konge Bele-støtta i Balestrand. Sjå meir under Esaias Tegnér og Fridtjofs Saga og Keisar Wilhelm II.

Kong Olav V

vitja Balestrand første gong i 1933, då han som kronprins gjorde ei større rundreise i fylket saman med kronprinsesse Märtha. Dei reiste med Fylkesbaatane sin "Nesøy". Paret steig ikkje i land, men helsa folket på kaia. Han vitja også Balestrand i 1982 i samband med opninga av Høyangertunnelen. Han vitja då også Helsetunet.

Kong Harald V og dronning Sonja

vitja Balestrand tidleg på 1970-talet på privat besøk saman med prisesse Christina av Sverige. Dei kom på offisiell gjesting i juni 2002 i samband med ei rundreise i Sogn som omfatta Aurland, Årdal, Vik, Hyllestad og Gulen. I Balestrand vitja kongeparet m.a. Engelsk-kyrkja, Futegarden og Sognefjord Akvarium, og fekk fylkeskommunens middag på Kvikne's Hotell. På rundreisa nytta dei kongeskipet "Norge".
Sjå bilete ovanfor og: Kong Harald og dronning Sonja i Sogn juni 2002.

Dronning Sonja vitja også sommaren 2005 Balestrand med kongeskipet ”Norge” i samband med eit offisielt oppdrag i Lærdal. Ho var då ein kort tur i land.


Keisar Wilhelm II

(1858-1941) av Tyskland var ein årviss gjest i Balestrand frå 1910 og fram til krigsutbrotet 1914:
· Keisar Wilhelm II og Balestrand
· Keisar Wilhelm og vikinghelten Fridtjof

Kongen av Siam på vitjing i Balestrand. (Foto © Fylkesarkivet)
Chulalongkorn - kongen av Siam.

Kongen av Siam

Kongen av Siam (Thailand), Chulalongkorn, vitja Balestrand i 1907 i samband med ei større rundreise i Noreg. Han var også innom Nordfjord (sjå "Kongevitjingar i Stryn").

Dronning Wilhelmina av Nederland

vitja Balestrand fleire gonger i mellomkrigstida. Dottera, seinare dronning Juliana, fylgde også med på ein tur. Dei vitja også Fjærland og Skjolden. Wilhelmina gjesta Balestrand siste gong i 1954.
Ho var ein habil biletkunstnar, og heldt seg mykje på Hjelle hotell i Oppstryn under Noregs-turane (sjå "Kongevitjingar i Stryn").

MEIR OM BALESTRAND 
Balestrand kommune

 
Aviser og media i Balestrand
Historia i Balestrand
Industri og næring i Balestrand
Kjende personar i Balestrand
Kommunehistoria i Balestrand
Krigshistoria i Balestrand
Kyrkjer i Balestrand
Samferdsle i Balestrand
Skular i Balestrand
Verd å sjå i Balestrand

 
Lyd frå Balestrand
Video frå Balestrand
SE OGSÅ

Finn fram i Fylkesleksikonet!
Vel ein kommune:
Tilbake til framsida av fylkesleksikonet
Attraksjonar Historie Helsestell Skule Kriminalsoge Kyrkjer
SØK I LEKSIKONET
Personar Kongevitjingar MEdia Samferdsle Laksefisket Næring Alfabetisk oversyn:
ABCDEFGHIJKLMNO
PQRSTUVWXYZÆØÅ
Informasjon
 
SØK I FYLKESLEKSIKONET
Informasjon
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ
Attraksjonar Historie Helsestell Skule Kriminalsoge Kyrkjer
Personar Kongevitjingar Media Samferdsle Laksefisket Næring

Harald Hårfagre var sogning

Den første kongen i Noreg, Harald Hårfagre, var sogning. Han vaks opp på Husabø på Leikanger, der mora kom frå. Les meir om kong Harald Hårfagre og landsamlinga og om slekta hans i Sogn.

Slaget i Sildagapet i 1810

Den 23. juli 1810 gjekk to engelske krigsskip til åtak på ei lita, norsk flåteavdeling ved øya Silda sør for Stad og tok det norske mannskapet til fange. Dagen før hadde engelskmennene herja i Ervik-bygda på Stad. Kvifor gjekk den mektige engelske marinen til åtak på skrøpelege, norske kanonjollar i Ytre Nordfjord?

Då fiskedampskipa stakk til havs

Då den første dampdrivne fiskebåten, ”Activ”, gjekk ut frå Ålesund i 1885, innvarsla det ein ny epoke for norske fiskeri: Havfisket. Dei store skipa gjorde det mogeleg å utnytte fiskeressurane langt til havs. Kring 1910 hadde Sogn og Fjordane 20 slike store fiskedampskip. Fleire av dei vart brukte i aktivt fiske heilt fram på 1960-talet.

Nydyrkingskommunen Jølster

Frå 1920-talet og fram til like etter krigen fekk Sogn og Fjordane i alt 623 nye gardsbruk. Selskapet Ny Jord spela ein aktiv rolle i nydyrkingsarbeidet i mellomkrigskrigtida, og særleg merka Jølster seg ut som den store nydyrkingskommunen med 57 nye bruk.

Ei mellomalderkyrkje langt til havs

I mellomalderen låg det ei kyrkje på Utvær. Utvær ligg åtte km vestanfor dei andre øyane i Solund, og er det vestlegaste punktet i Noreg som har vore busett. Kvifor vart det bygd eit gudshus bokstaveleg tala midt ute i havet?

Sjalu tenestejente drap gardkona

Sjalusi er diverre eit klassisk drapsmotiv. Slik var det også for tenestejenta Sigrid i Vetlefjorden ein gong på 1600-talet då ho la sin elsk på husbonden på garden. Men for å kapre han måtte ho få kona av vegen, og til det trengde ho hjelp.

Få nazistar i Sogn og Fjordane

Ingen fylke i landet hadde så få medlemmer av Quislings Nasjonal Samling som Sogn og Fjordane. Berre 396 fjordingar og sogningar var medlemmer i NS under 2. verdskrig, og mange av desse var innflyttarar og unge jenter som hadde kontakt med tyskarane. Fleire kystkommunar var så godt som frie for NS-folk.

Den heimekjære amtmannen

I 1763 vart Joachim de Knagenhjelm utnemnd til den første amtmannen i Sogn og Fjordane. Det første han gjorde, var å flytte heim til mor på Kaupanger hovedgård. Men berre åtte år seinare vart Knagenhjelm nærmast tvangsflytta til Nord-Noreg. Kvifor?
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no