SkilleToppknapp Rovdyr Fylkesleksikon 115pSkilleToppknapp Ulukker Fylkesleksikon 115pSkilleToppknapp Lyd og Video Fylkesleksikon 115pskille_slutt
Sogn & Fjordane Fylkesleksikon 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Sogn og Fjordane > Fylkesleksikon
SPONSORAR
Sogn og Fjordane fylkeskommune
Sparebanken Sogn og Fjordane
NRK.no
Leksikonredaktør:

Nettansvarleg:

Distriktsredaktør:

Copyright:
NRK Sogn og Fjordane

 
Kjende personar i Stryn:

Kongevitjingar i Stryn

Oscar II.
Oscar II.

Kong Oscar den 2.

vitja indre Nordfjord i 1896 med panserskipet ”Heimdal”. M.a. var han til gudsteneste i den gamle Olden-kyrkja, og vitja Briksdalsbreen. Han reiste òg med båten ”Fridtjof Nansen” til Hjelle i Oppstryn. Han overnatta på Hotel Central på Visnes, der ein av salane deretter vart kalla ”King Oscars Hall”.

Publisert 10.04.2002 10:56. Oppdatert 20.02.2007 08:46.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Haakon VII.

Kong Haakon VII

vitja like etter kroninga i 1906 Loen og Olden saman med dronning Maud og kronprins Olav. I 1936 opna han vegen Olden-Innvik (sjå også William Henry Singer jr.). Kong Haakon VII i spissen for heile kongefamilien vitja i 1949 Lodalen for å sjå merka etter rasulukka i 1936.

Kong Olav den 5.

Olav V.
var i Loen i 1906 (sjå kong Haakon ovanfor). Han og kronprinsesse Märtha vitja Olden i samband med ei stor rundreise i fylket i 1933, og han representerte som kronprins kongehuset under gravferda til dei omkomne etter Loen-ulukka (sjå Lodals-ulukkene) den 16. september 1936. Olav vitja Stryn i 1949 saman med kronprinsesse Märtha i samband med ei rundreise på Vestlandet. Vitja Loen og Olden 1970 med kongeskipet ”Norge” saman med resten av kongefamilien. Han opna Strynefjellsvegen 17.oktober 1978, og var på privat gjesting til Briksdalsbreen i 1980.

Keisar Wilhelm II

Wilhelm II.
av Tyskland vitja indre Nordfjord fleire gonger med keisarskipet ”Hohenzollern” og eit stort fylgje. Første gong 1890, då han m.a. fiska laks i Oldeelva hjå Mr. Byron. Han vitja også Briksdalsbreen på denne første turen. Også i 1894 vitja keisaren Briksdalsbreen.

Dronning Wilhelmina

av Nederland (1880–1962) ferierte i Noreg tolv gonger frå 1921 til 1955. Ho vart regjerande dronning 1934. I Nordfjord budde dronninga oftast på Hjelle Hotell i Oppstryn, første gong i 1925. Der finst det fleire minne etter hennar besøk. Ho var ivrig amatørmålar, og gjekk også over Flofjellet mellom Sunnylven og Flo. Ho abdiserte i 1948, og i 1955 kom ho på vitjing på Hjelle saman med dottera Juliana, som då var blitt dronning.

Kong Harald den 5.

Harald V.
vitja Stryn som kronprins i 1970 saman med resten av kongefamilien.
30. august 1993 vitja han saman med dronning Sonja og eit stort fylgje av Europas kongelege Olden og Briksdalen i samband med feiringa av kongeparet sitt sølvbryllup.
I 1996 vitja kong Harald Stryn i samband med ski-NM i nordiske greiner.

Også eksotiske monarkar tok tidleg til å vitje Stryn:

Kongen av Siam

Rama V - kongen av Siam.
(Chulalongkorn) vitja i 1907 Strynefjellet, Briksdalsbreen og Loen, der han ferierte ein månads tid. På Alexandra Hotell leigde kongefylgjet 13 rom. Han hadde forlate heimlandet p.g.a. borgarkrig. I 1934 kom kronprinsen frå same land (Thailand) med familiefylgje på gjesting til Indre Nordfjord.

Storvesiren av Iran

vitja Loen i 1910.

The Silver Cruise

I samband med det norske kongeparet sitt sølvbrullup i august 1993, vitja fylgjande kongelege statsoverhovud Briksdalen i Stryn:

Dronning Margrethe.
· Kong Carl Gustaf av Sverige
· Dronning Margrethe II av Danmark
· Dronning Beatrix av Nederland
· Kong Juan Carlos av Spania
· Storhertug Jean av Luxembourg
· Ekskong Konstantin av Hellas

Det britiske kongehus var representert ved prins Edward.
F.v.: Kong Carl Gustaf, kong Juan Carlos, dronning Silvia og prinsesse Astrid.
Dei kom då med fly til Anda, reiste med buss til Karistova på Utvikfjellet. Der kledde dei seg om for turen til Indre Nordfjord, der 24 fjordingar frå Oldedalen Skysslag frakta dei til Briksdalsbreen.
Både det norske kongeskipet ”Norge” og det danske ”Dannebrog” fylgde med på ”The Silver Cruise” til Loen.

Ein del av det kongelege følgjet framfor Briksdalsbreen. Fremst sit det norske kongeparet, og bak kan vi m.a. sjå regentane i Danmark og Sverige, Prins Edward, Prinsesse Märtha Louise og Kronprins Haakon.


I september 2006 var kronprinsparet Haakon og Mette Marit på offisiell gjesting i seks kommunar i Sogn og Fjordane: Askvoll, Flora, Gloppen, Stryn, Hornindal og Eid.

Høyr talen til kronprisesse Mette-Marit i Stryn:
og frå pressekonferansen som avslutta besøket i Sogn og Fjordane:

Sjå bileta frå den kongelege vitjinga i Sogn og Fjordane:

MEIR OM STRYN 
Stryn kommune

 
Aviser og media i Stryn
Historia i Stryn
Industri og næring i Stryn
Kjende personar i Stryn
Kommunehistoria i Stryn
Krigshistoria i Stryn
Kyrkjer i Stryn
Samferdsle i Stryn
Skular i Stryn
Verd å sjå i Stryn

 
Lyd frå Stryn
Video frå Stryn
SE OGSÅ
LENKER
Siste saker:

Finn fram i Fylkesleksikonet!
Vel ein kommune:
Tilbake til framsida av fylkesleksikonet
Attraksjonar Historie Helsestell Skule Kriminalsoge Kyrkjer
SØK I LEKSIKONET
Personar Kongevitjingar MEdia Samferdsle Laksefisket Næring Alfabetisk oversyn:
ABCDEFGHIJKLMNO
PQRSTUVWXYZÆØÅ
Informasjon
 
SØK I FYLKESLEKSIKONET
Informasjon
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ
Attraksjonar Historie Helsestell Skule Kriminalsoge Kyrkjer
Personar Kongevitjingar Media Samferdsle Laksefisket Næring

Harald Hårfagre var sogning

Den første kongen i Noreg, Harald Hårfagre, var sogning. Han vaks opp på Husabø på Leikanger, der mora kom frå. Les meir om kong Harald Hårfagre og landsamlinga og om slekta hans i Sogn.

Slaget i Sildagapet i 1810

Den 23. juli 1810 gjekk to engelske krigsskip til åtak på ei lita, norsk flåteavdeling ved øya Silda sør for Stad og tok det norske mannskapet til fange. Dagen før hadde engelskmennene herja i Ervik-bygda på Stad. Kvifor gjekk den mektige engelske marinen til åtak på skrøpelege, norske kanonjollar i Ytre Nordfjord?

Då fiskedampskipa stakk til havs

Då den første dampdrivne fiskebåten, ”Activ”, gjekk ut frå Ålesund i 1885, innvarsla det ein ny epoke for norske fiskeri: Havfisket. Dei store skipa gjorde det mogeleg å utnytte fiskeressurane langt til havs. Kring 1910 hadde Sogn og Fjordane 20 slike store fiskedampskip. Fleire av dei vart brukte i aktivt fiske heilt fram på 1960-talet.

Nydyrkingskommunen Jølster

Frå 1920-talet og fram til like etter krigen fekk Sogn og Fjordane i alt 623 nye gardsbruk. Selskapet Ny Jord spela ein aktiv rolle i nydyrkingsarbeidet i mellomkrigskrigtida, og særleg merka Jølster seg ut som den store nydyrkingskommunen med 57 nye bruk.

Ei mellomalderkyrkje langt til havs

I mellomalderen låg det ei kyrkje på Utvær. Utvær ligg åtte km vestanfor dei andre øyane i Solund, og er det vestlegaste punktet i Noreg som har vore busett. Kvifor vart det bygd eit gudshus bokstaveleg tala midt ute i havet?

Sjalu tenestejente drap gardkona

Sjalusi er diverre eit klassisk drapsmotiv. Slik var det også for tenestejenta Sigrid i Vetlefjorden ein gong på 1600-talet då ho la sin elsk på husbonden på garden. Men for å kapre han måtte ho få kona av vegen, og til det trengde ho hjelp.

Få nazistar i Sogn og Fjordane

Ingen fylke i landet hadde så få medlemmer av Quislings Nasjonal Samling som Sogn og Fjordane. Berre 396 fjordingar og sogningar var medlemmer i NS under 2. verdskrig, og mange av desse var innflyttarar og unge jenter som hadde kontakt med tyskarane. Fleire kystkommunar var så godt som frie for NS-folk.

Den heimekjære amtmannen

I 1763 vart Joachim de Knagenhjelm utnemnd til den første amtmannen i Sogn og Fjordane. Det første han gjorde, var å flytte heim til mor på Kaupanger hovedgård. Men berre åtte år seinare vart Knagenhjelm nærmast tvangsflytta til Nord-Noreg. Kvifor?
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no