SkilleToppknapp Rovdyr Fylkesleksikon 115pSkilleToppknapp Ulukker Fylkesleksikon 115pSkilleToppknapp Lyd og Video Fylkesleksikon 115pskille_slutt
Sogn & Fjordane Fylkesleksikon 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Sogn og Fjordane > Fylkesleksikon
SPONSORAR
Sogn og Fjordane fylkeskommune
Sparebanken Sogn og Fjordane
NRK.no
Leksikonredaktør:

Nettansvarleg:

Distriktsredaktør:

Copyright:
NRK Sogn og Fjordane

 

Kongevitjingar i Gloppen

Kongeleg følgje på Anda i 1993. Framme f.v.: Dronning Sonja, Prinsesse Märtha Louise og Kong Harald som får blomar. I bakgrunnen står m.a. ordførar Nils R. Sandal. (Foto: Aasulv C. Austad, NRK)
Kongeleg følgje på Anda i 1993. Framme f.v.: Dronning Sonja, Prinsesse Märtha Louise og Kong Harald som får blomar. I bakgrunnen står m.a. ordførar Nils R. Sandal. (Foto: Aasulv C. Austad, NRK)

Kong Olav den 5.

gjesta som kronprins Sandane i 1933 saman med kronprinsesse Märtha i samband med ei rundreise i fylket: Stryn, Gloppen, Høyanger, Leikanger, Kaupanger, Lærdal. Han gjesta også Sandane i samband med 100-årsjubileet til Fylkesbaatane i 1958, og reiste gjennom kommunen i 1980 i samband med ei privat gjesting til Briksdalsbreen.

Publisert 04.03.2002 12:08. Oppdatert 18.09.2006 15:27.

Kong Harald den 5.

vitja som kronprins Sandane i 1979 i samband med opninga av Nordfjordheimen. Han var då i fylgje med kronprinsesse Sonja, som planta eit tre ved heimen.

I samband med det norske kongeparet sitt sølvbryllaup i august 1993, kom dei kongelege til Anda flyplass med fly før dei reiste vidare med buss via Sandane og Byrkjelo til Briksdalen. Under ”The Silver Cruise”, vitja fylgjande monarkar Nordfjord: Kong Carl Gustaf av Sverige, dronning Margrethe II av Danmark, dronning Beatrix av Nederland, kong Juan Carlos av Spania, storhertug Jean av Luxembourg, og ekskong Konstantin av Hellas. Det britiske kongehus var representert ved prins Edvard. Både det norske kongeskipet ”Norge” og det danske ”Dannebrog” fylgde med på ”The Silver Cruise” til Nordfjord.

Kronprinsparet på besøk

I september 2006 var kronprinsparet Haakon og Mette Marit på offisiell gjesting i seks kommunar i Sogn og Fjordane: Askvoll, Flora, Gloppen, Stryn, Hornindal og Eid.

Frå besøket til kronprinsparet 6. september 2006. Foto: Øyvind Torvund, NRK


Høyr kronprins Haakon på Sandane:
og frå pressekonferansen som avslutta besøket i Sogn og Fjordane:

Sjå bileta frå den kongelege vitjinga i Sogn og Fjordane:

MEIR OM GLOPPEN 
Gloppen kommune

 
Aviser og media i Gloppen
Historia i Gloppen
Industri og næring i Gloppen
Kjende personar i Gloppen
Kommunehistoria i Gloppen
Krigshistoria i Gloppen
Kyrkjer i Gloppen
Samferdsle i Gloppen
Skular i Gloppen
Verd å sjå i Gloppen

 
Lyd frå Gloppen
Video frå Gloppen
LENKER
Siste saker:

Finn fram i Fylkesleksikonet!
Vel ein kommune:
Tilbake til framsida av fylkesleksikonet
Attraksjonar Historie Helsestell Skule Kriminalsoge Kyrkjer
SØK I LEKSIKONET
Personar Kongevitjingar MEdia Samferdsle Laksefisket Næring Alfabetisk oversyn:
ABCDEFGHIJKLMNO
PQRSTUVWXYZÆØÅ
Informasjon
 
SØK I FYLKESLEKSIKONET
Informasjon
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ
Attraksjonar Historie Helsestell Skule Kriminalsoge Kyrkjer
Personar Kongevitjingar Media Samferdsle Laksefisket Næring

Harald Hårfagre var sogning

Den første kongen i Noreg, Harald Hårfagre, var sogning. Han vaks opp på Husabø på Leikanger, der mora kom frå. Les meir om kong Harald Hårfagre og landsamlinga og om slekta hans i Sogn.

Slaget i Sildagapet i 1810

Den 23. juli 1810 gjekk to engelske krigsskip til åtak på ei lita, norsk flåteavdeling ved øya Silda sør for Stad og tok det norske mannskapet til fange. Dagen før hadde engelskmennene herja i Ervik-bygda på Stad. Kvifor gjekk den mektige engelske marinen til åtak på skrøpelege, norske kanonjollar i Ytre Nordfjord?

Då fiskedampskipa stakk til havs

Då den første dampdrivne fiskebåten, ”Activ”, gjekk ut frå Ålesund i 1885, innvarsla det ein ny epoke for norske fiskeri: Havfisket. Dei store skipa gjorde det mogeleg å utnytte fiskeressurane langt til havs. Kring 1910 hadde Sogn og Fjordane 20 slike store fiskedampskip. Fleire av dei vart brukte i aktivt fiske heilt fram på 1960-talet.

Nydyrkingskommunen Jølster

Frå 1920-talet og fram til like etter krigen fekk Sogn og Fjordane i alt 623 nye gardsbruk. Selskapet Ny Jord spela ein aktiv rolle i nydyrkingsarbeidet i mellomkrigskrigtida, og særleg merka Jølster seg ut som den store nydyrkingskommunen med 57 nye bruk.

Ei mellomalderkyrkje langt til havs

I mellomalderen låg det ei kyrkje på Utvær. Utvær ligg åtte km vestanfor dei andre øyane i Solund, og er det vestlegaste punktet i Noreg som har vore busett. Kvifor vart det bygd eit gudshus bokstaveleg tala midt ute i havet?

Sjalu tenestejente drap gardkona

Sjalusi er diverre eit klassisk drapsmotiv. Slik var det også for tenestejenta Sigrid i Vetlefjorden ein gong på 1600-talet då ho la sin elsk på husbonden på garden. Men for å kapre han måtte ho få kona av vegen, og til det trengde ho hjelp.

Få nazistar i Sogn og Fjordane

Ingen fylke i landet hadde så få medlemmer av Quislings Nasjonal Samling som Sogn og Fjordane. Berre 396 fjordingar og sogningar var medlemmer i NS under 2. verdskrig, og mange av desse var innflyttarar og unge jenter som hadde kontakt med tyskarane. Fleire kystkommunar var så godt som frie for NS-folk.

Den heimekjære amtmannen

I 1763 vart Joachim de Knagenhjelm utnemnd til den første amtmannen i Sogn og Fjordane. Det første han gjorde, var å flytte heim til mor på Kaupanger hovedgård. Men berre åtte år seinare vart Knagenhjelm nærmast tvangsflytta til Nord-Noreg. Kvifor?
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no