Hopp til innhold

– Kripos' røde knapp gir falsk trygghet for barn og foreldre

Blogger Gunnar Tjomlid advarer foreldre mot å tro at Kripos' varslingsknapp på nettsidene gjør at ungene er trygge mot mulige overgripere på nettet. – Av alle tipsene fører 1 av 1000 tips til anmeldelser, sier han.

Gunnar Tjomlid, blogger

At tusenvis av voksne menn sitter og lokker unge jenter til sex over internett er i stor grad en myte, i forhold til statistikkene.

Foto: Privat

I 2008 lanserte Kripos «Den Røde Knappen», som skulle gjøre det enklere å melde fra om ekle henvendelser på nettsider og nettsamfunn. Kripos sitter 24 timer i døgnet og mottar tips, og mottok i 2011 3.176 tips. Av disse dreide 1.959 seg om seksuell utnytting av barn.

Men varslingssystemet fører ikke nødvendigvis til at flere mulige overgripere blir tatt.

Tips til Kripos 2004-2011

Årstall

Antall tips

2004

4174

2005

1876

2006

1461

2007

2393

2008 (Kripos lanserer den røde knappen)

2735

2009

3005

2010

2595

2011

3176

– Av alle tipsene fører vel 1 av 1000 tips til anmeldelser. I 2012 er det hittil tre anmeldelser, sier blogger Gunnar Tjomlid til NRK.no. Han blogger om politikk, samfunn og vitenskap på bloggen Unfiltered Perception. og har flere ganger blogget om politiet sin varslingsknapp.

NRK.no skrev i går om det populære nettsamfunnet Moviestarplanet som er spesielt rettet mot barn i alderen 8 til 15 år.

Men ikke alt som foregår på Moviestarplanet er egnet for barn. Etter få minutter ble NRKs fiktive bruker tilbudt sex av en mann som angivelig var 23 år.

Moviestarplanet

Nettsamfunnet Moviestarplanet.no har på kort tid blitt blant de mest populære blant norske barn.

Foto: Moviestarplanet.no

Nettsamfunnet med 200.000 brukere i Norge har ikke installert politiets varslingsknapp, som foreløpig er en frivillig ordning.

Kripos hevder det har vært en stor økning i antall seksuelle overgrep som har hatt utspring i bruk av internett. Det avviser bloggeren.

– Leser vi Kripos' statistikk, er det ingen stor økning i antall tips etter at denne knappen ble lansert i 2008. Antall tips har i hvert fall ikke økt i takt med de faktiske overgrepene, sier han.

– Kripos vil ha økte bevilgninger

Han mener Kripos overdriver effekten av varslingsknappen.

– Kripos argumenterer veldig for effekten, da de er ute etter økte bevilgninger. Dette mener jeg er feilaktig bruk av midler.

– Ingen magisk knapp

Tjomlid advarer mot å dro at knappen har en magisk effekt.

– Dette er ingen magisk knapp. Det er bare en lenke til tips.kripos.no, der du uansett må fylle ut et skjema og si hva som har skjedd. Som sannsynligvis mange barn vil ha problemer med å gjennomføre, sier han.

Tjomlid tror mange barn er for unge til å forstå og håndtere dette skjemaet.

– Kanskje burde barna heller snakke med foreldrene om det ubehagelige de har opplevd. Det er der den egentlige tryggheten ligger, å snakke med foreldrene sine. Og ta saken videre derfra, sier Tjomlid.

Myten om internettovergriperen

Kripos røde knapp

Blogger Gunnar Tjomlid tror mange barn er for unge til å forstå og håndtere Kripos sitt varslingsskjema.

Tjomlid stiller også spørsmål rundt det han kaller «myten om internettovergriperen».

– Det er liksom opplest og vedtatt at internett er et farlig sted for barn. Sannheten er at det er veldig sjelden av voksne mennesker forgriper seg på barn etter kontakt gjennom internett. De fleste overgrep skjer når barn treffer jevnaldrende. At jevnaldrende ender opp med å bli for pågående seksuelt, sier Gunnar Tjomlid til NRK.no.

Likevel ser han ikke bort fra at varslingsknappen til Kripos kan ha en preventiv effekt.

– Kripos selv hevder at folk gjør mindre ugagn når de ser den knappen. Hvis det stemmer er jo det en god ting. Men det kan også bety at mulige overgripere forflytter seg til andre arenaer, sier Tjomlid.

– Lær barn og sette grenser

Ifølge Tjomlid er det viktigste foreldrene kan gjøre er å lære barna om seksualitet og hvor grensene går.

– Dersom barna har et åpent og trygt forhold til sine foreldre om akkurat disse spørsmålene, blir det enklere for dem å snakke om det de opplever på nettet, sier han.

– Knappen ett av flere tiltak

Seksjonsleder Lena Reif i Kripos ser dilemmaene rundt varslingssystemet.

– Knappen er ingen garantist for at politiet følger med på cahttestedene. Men vi er synlige. Knappen er et forebyggende tiltak blant flere, sier Reif til NRK.no.

Det at barna blir henvist videre til et skjema kan også være vanskelig å forstå for de yngste. Det er Reif enig i.

– Men barna må be foreldrene om hjelp til å kontakte politiet. Foreldrene er den viktigste målgruppa, sier Reif.