Hopp til innhold

Dette er 8-åringenes nye lekegrind

– Hvorfor skal småjenter flørte halvnakne rundt og si «Hei kjekken, blir du med på date?», spør en bekymret mor. Det tok NRK.no ti minutter å få tilbud om sex på barnenettstedet Moviestarplanet.no.

Hjemme hos familien Schanche i Bodø er Luna (9) akkurat ferdig med dagens lekser, og logger seg inn på Moviestarplanet.no, som enklest kan beskrives som Facebook for barn.

– Det er om å gjøre å ha mange venner. Jeg går inn på chatten og spør noen om vi skal bli venner.

Det populære nettsamfunnet er spesielt rettet mot barn i alderen 8 til 15 år. Inne på Moviestarplanet chatter Luna med de 351 vennene sine. Noen kjenner hun fra skolen. Luna peker på skjermen og viser hvem:

– Alexandra, Andreas, Amalie og Edvard kjenner jeg fra før.

Men det store flertallet av dem hun kommer i kontakt aner ikke Luna noen ting om.

– Av og til får jeg meldinger av fremmede som vil vite hvor jeg bor og hvor mange år jeg er. Men jeg svarer aldri, sier niåringen.

Pappa Håvard Schanche seg ned for å følge med hva datteren gjør. De har en avtale om at Luna sier fr

Pappa Håvard Schanche setter seg ned for å følge med hva datteren gjør. De har en avtale om at Luna sier fra hvis noen oppfører seg dårlig mot henne på Moviestarplanet.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Nettbruken eksplodert

Smarttelefoner og nettbrett har gjort at internettbruken hos små barn har eksplodert de to siste årene, og skapt en rekke nye dilemmaer for foreldrene. De mobile enhetene gjør nemlig at ungene sitter mer alene på nett.

I dag har over halvparten av alle barn mellom ni til 12 år tilgang til egen pc på rommet viser en undersøkelse fra Medietilsynet.

Den samme undersøkelsen viser også at over halvparten av tiden de samme barna bruker på internett, gjør de uten at foreldrene er til stede.

Tallene viser at foreldrene blir mindre årvåken jo eldre barna blir.

– Når de kommer opp i 9–10 årsalderen ser vi et klart skifte. Her er ikke foreldrene så årvåkne lenger, sier seniorrådgiver Stian Lindbøl i Medietilsynet til NRK.no.

Medietilsynet har også undersøkt internettbruken hos enda yngre barn.

– Vi har spurt foreldrene som har barn i alderen ned til ett år og opp til åtte. Der ser vi også at de yngre barna har tilgang til TV på eget rom og internett via nettbrett.

Redde for overgripere

Men selv om foreldrene lar barna slippe til på nett mens de er alene, er de likevel bekymret. Nesten halvparten av foreldre med barn fra 9 til 12 år er redde for at barna skal treffe seksuelle overgripere på sosiale nettsteder, viser undersøkelsen Barn og medier 2012.

– Foreldrene er redde for at ungene skal komme over seksuelt materiale på nett, men også at de skal komme i kontakt med overgripere. Dette gjelder spesielt jenteforeldrene, sier Lindbøl.

– Vil du ha «seks»?

NRK.no oppretter en profil på et av de mest populære nettsamfunnene for norske tiåringer – Moviestarplanet.no.

Etter et par klikk er «2001Star» en av de mange filmstjernefigurene som beveger seg rundt i «Hollywood».

Etter noen få minutter dukker de første venneforespørslene opp, og vi har ganske kjapt fått flere brukernavn på vennelisten. Ett av navnene på vennelisten er «Kjedermeg», en figur som ser ut til å være en vanlig gutt. Så kommer det en litt spesiell beskjed på den private chatten.

«Kjedermeg» åpner samtalen med å spørre hvor gammel «2001Star» er, og vi svarer at hun er 11 år.

– Kult. 23 her, gjør det noe?

– Nei

– Kult. Går det greit om jeg flørter med deg?

– D går bra

– Kult. Får jeg et kyss da?

– Neeeei

Så tar samtalen en uventet vending.

(artikkelen fortsetter under)

Moviestarplanet

NRK.no opprettet en profil på moviestarplanet. Slik gikk det.

Foto: skjermdump fra moviestarplanet

– Awwwh, enn seks da?

– Nei, du er gammel.

– Er det et problem?

– Jeg tror det ja

– Jeg har hatt seks med jenter som er mindre før.

Moviestarplanet

Vil du ha seks da?, spør profilen «Kjedermeg».

Foto: Moviestarplanet.no

NRK.no velger å ikke besvare «Kjedermeg» sin uttalelse. Når NRK.no sjekker dagen etter, er profilen borte.

Vi kontakter Moviestarplanet for å høre hva de tenker om episoden.

«Kjedermeg» kastet ut

Claus Lykke Jensen, adm dir i Movie Star Planet

Claus Lykke Jensen er administrerende direktør i Moviestarplanet.no.

– Denne profilen ble fanget opp av moderatorene på nettsiden neste morgen. Da ble den blokkert umiddelbart, sier Claus Lykke Jensen, som driver danskeide Moviestarplanet.

Han bekrefter at «vår» samtale ikke var den første «Kjedermeg» rakk før profilen ble utestengt.

– All informasjon om profilen er sendt til Kripos. De vil undersøke om det er en voksen eller et barn som har tatt kontakt med små jenter på Moviestarplanet.

Selv om en bruker sletter profilen sin, vil samtalen og brukeren fortatt være lagret i Moviestarplanet sin logg. Ifølge Lykke Jensen kan ikke denne brukeren lage seg en ny profil på den samme IP-adressen.

Han fastholder at nettsamfunnet er et trygt sted for barn.

– Vi har moderatorer som overvåker samtalene på siden. Hvis de finner dårlig språk eller noe som indikerer at det er voksne som er inne på siden, blir de utestengt en periode, sier han på telefon fra København til NRK.no.

Vil ikke installere Kripos' røde knapp

Seksjonsleder Lena Reif i Kripos vil ikke kommentere opplysningene de har mottatt fra Moviestarplanet om profilen «Kjedermeg».

– Det blir en sak mellom oss og Moviestarplanet. Nettstedet er flinke til å tipse oss, og vi i Kripos følger opp alle sakene de rapporterer inn. Vi opplever at Moviestarplanet er opptatte av å beskytte brukerne sine, og vi har en god dialog og et godt samarbeid med dem, sier hun til NRK.no.

Kripos oppfordrer alle som driver nettsider for barn til å ha «politiets røde knapp» på siden sin. Foreløpig er ikke nettaktørene påbudt å installere varslingssystemet.

– Da blir det lettere for både barna og foreldrene å ta kontakt med politiet hvis de opplever ubehagelige hendelser på internett. Det er mye lettere enn å måtte gå inn på en nettside eller ringe til politiet. Politisymbolet vil også virke forebyggende, tror Reif.

Moviestarplanet har ikke montert politiets varslingssystem, men Claus Lykke Jensen understreker at han har et tett samarbeid både med Kripos og Redd Barna. Han innrømmer imidlertid at det er vanskelig å ha full kontroll på det som skjer på nettsamfunnet.

– Derfor er det også viktig at foreldrene følger med på hva barna gjør, sier han.

Moviestarplanet vil ikke stramme inn kravene for å opprette profil – som å kreve e-postadresse av brukerne.

– Krav om e-postadresse vil ikke høyne sikkerheten på siden. Vi vet uansett ikke hvem som står bak en profil. Vi har mer tro på konstant overvåking, sier Lykke Jensen.

Halvnakne jenter med bare mager

Johanne Jakhelln Constant

– Jeg skjønner ikke hvorfor rollefigurene må flørte halvnakne rundt i korte skjørt og bare mager og si «Hei kjekken, blir du med på date?», sier Johanne Jakhelln Constant, som satte ned foten da datteren ville bli medlem på nettstedet Moviestarplanet.

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

I en annen familie i Bodø, får ikke datteren på ni år lov til å ha profil på Moviestarplanet. Da spørsmålet fra datteren kom, undersøkte trebarnsmoren Johanne Jakhelln Constant hva moviestarplanet.no var for noe. Hun likte ikke det hun så.

– Jeg skjønner ikke hvorfor rollefigurene må flørte halvnakne rundt i korte skjørt og bare mager og si «Hei kjekken, blir du med på date?». Det er noe med tonen jeg ikke liker. Er det slik vi vil at sju-åtte-ni-årige jenter skal kommunisere?

moviestarplanet.no

Slik kan en figur i moviestarplanet.no se ut.

Foto: moviestarplanet
Figur i Moviestarplanet

Figur i Moviestarplanet.

Foto: Skjermdump Moviestarplanet.no

Det var særlig det at datteren Emma lett kunne komme i kontakt med fremmede som gjorde at hun sa til slutt nei.

– Hun ble sur, men jeg har snakket mye med henne om dette og forklart hvorfor. Til tross for filtrene er det lett for en voksen å kontakte barn. Man vet at voksne med pedofile legninger har truffet ofrene sine på chattesider. Jeg synes ikke Moviestarplanet er trygg nok, sier hun til NRK.no.

Barnevakten: – For mye flørting

Johanne Jakhelln Constant får støtte av organisasjonen Barnevakten. Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnessen ser helst at hennes egne barn bruker andre lignende nettsteder, hvor modereringen er bedre.

Moviestarplanet har filtre som skal luke ut krenkende og grove ord, men kreative brukere lurer systemet. Sex skrives seks, kåt blir til k*t og med en aksent på rævpùle blir ikke ordet fanget opp av moderatorene.

– Moviestarplanet kan være en god skole som lærer barna om hvordan internett fungerer. Men nettstedet er ikke nødvendigvis tilpasset aldersgruppen de henvender seg til. Det handler mye om flørting, sier Tønnesen.

Organisasjonen reagerer også på hvordan figurene på siden ser ut.

– Det er unødvendig at jenter helt ned i 8-årsalderen kan kle opp figurene sine i en liten truse og en topp hvor det står «kiss me» på, sier hun til NRK.no.

Ville vite hvor Luna bodde

Luna (9) viser hvordan hun bruker Moviestar Planet. Faren følger med på hva hun gjør.

Luna (9) har 351 venner på det sosiale nettsamfunnet Moviestarplanet.no.

Tilbake hos Luna foran pc-skjermen i Bodø setter pappa Håvard Schanche seg ned for å følge med hva datteren gjør. De har en avtale om at Luna sier fra hvis noen oppfører seg dårlig mot henne på Moviestarplanet.

– Hvis noen skriver slemme ord eller banneord til meg, så forteller jeg det til pappa. Da trykker vi på brukeren og de som eier Moviestar får beskjed, sier Luna.

Det har skjedd flere ganger.

– Jeg husker spesielt en gang. Luna kom og fortalte meg at noen hadde skrevet noe hun ikke forsto. Det var noe med formuleringen som fikk meg til å stusse. Det var en voldsom interesse for hvor hun bodde. Men min første tanke var at dette var en voksen som utga seg for å være barn, sier faren.

Han har meldt fra om overtramp flere ganger, men sier han aldri har fått svar fra Moviestarplanet.

– Det burde selvfølgelig være en tilbakemelding. Vi forventer jo at det blir tatt på alvor når vi melder ifra om oppførsel som ikke egner seg på en nettside beregnet på barn.

Claus Lykke Jensen i Moviestarplanet kjenner ikke til de konkrete henvendelsene fra Håvard Schanche.

– Vi svarer innen 24 timer på alle henvendelser. Men det kan selvsagt være vi at gjort en feil.

– Foreldre kan gjøre mye selv

Håvard Schanche mener foreldre kan gjøre mye selv for å beskytte barna sine. Selv har han vært inne på brukeren til datteren, lest meldinger og fått oversikt over reglene i nettsamfunnet.

– Det er viktig å følge med. At det finnes voksne med skumle hensikter på disse sidene, er det ingen tvil om, sier han til NRK.no.

Selv har han installert et program på pc-en som ukentlig rapporterer om hva datteren har gjort på pc-en.

– Jeg har også et filter som gjør at hun ikke kommer inn på alskens sider som ikke er egnet for barn.

Seniorrådgiver Stian Lindbøl i Medietilsynet

Seniorrådgiver Stian Lindbøl i Medietilsynet.

Foto: Medietilsynet

Medietilsynet har følgende råd til foreldre som er bekymret for digital mobbing og seksuell trakassering:

– Bry deg om hva barnet ditt holder på med – det er en del av oppdragelsen. Og det er lettere å følge med enn det folk tror, sier seniorrådgiver Stian Lindbøl fra Medietilsynet.

Det finnes mye god informasjon og veiledning for foreldrene.

– Du kan gå inn på Tryggbruk.no, og på Medietilsynets egne sider finner du info om aldersgrenser og egnethet på filmer. Det finnes også gode private aktører som Barnevakten som har informasjon rettet mot foreldre.

Medietilsynets undersøkelse viser også at dagens nettgenerasjon kjenner til farene som lurer der ute.

– Vi ser vi at ungene blir stadig mer mediekompetente. Dette ser vi spesielt i forhold til uønskede seksuelle kommentarer. De fleste ungene vet at de ikke skal svare på slike henvendelser, sier han til NRK.no.