Hopp til innhold

Dette skjedde i natt

Hovedmannen bak terrorangrepet mot Statoil skal være drept i Libya. Ytterligere fem personer er smittet av Mers-viruset i Sør-Korea, og i Norge frykter Sykepleierrådet for etikk at pysjen til demente fungerer som tvangstrøye.

Dette skjedde i natt 1506

In Amenas-terrorist skal være drept

Den internasjonalt anerkjente regjeringen i Libya hevder at den militante algerieren Mokhtar Belmokhtar ble drept i et amerikansk angrep i landet på lørdag. Pentagon bekreftet i natt at operasjonen fant sted, men ville ikke bekrefte hvem som var drept. De sa imidlertid at målet for angrepet var "en al-Qaida-tilknyttet terrorist".

Mokhtar Belmokhtar, som er tilknyttet al-Qaida, anses å være hjernen bak terrorangrepet mot Statoils gassanlegg i In Amenas i Algerie i 2013. 40 ansatte fra en rekke land mistet livet, deriblant fem nordmenn.

Les også: Hovedmannen bak terroren i In Amenas skal være drept

Mers-viruset krever flere ofre

Ytterligere fem personer er smittet av det dødelige Mers-viruset i Sør-Korea. Det bekrefter landets helsemyndigheter, som også melder at sykdommen har krevd sitt 16. offer siden utbruddet i mai. Totalt er nå 150 personer smittet av viruset i landet. Mers er en farlig luftveis-sykdom som kan gi feber og hoste, og eksperter tror viruset kan komme fra en mann som har kommet tilbake fra en reise til Saudi-Arabia.

Les også: Mers-mistanke i Slovakia

Advarer mot tvangspysj

Sykepleierrådet for etikk er bekymret for at noen sykehjem bruker tvangspysj for å slippe ekstra nattarbeid. Vårt Land skriver om en nattdress som kneppes på ryggen, og dermed kan ikke demente pasienter ta den av selv. Leder i Rådet for sykepleieetikk, Berit Daae Hustad, sier til avisen at hun har fått flere bekymringsmeldinger fra sykepleiere som reagerer på hvordan nattdressen brukes. Bekymringene går ut på at personalet bruker pysjen på pasienter som river av seg bleier og gjør sengen våt. Med dressen sparer man tid på å slippe å å skifte på våte senger.

Loven tilsier at dersom pasienten viser at han eller hun ikke ønsker å ha en slik nattdress på, må det ­ fattes et vedtak om at den kan brukes etter pasient- og brukerrettighetsloven. Begrunnelsen må være at det er nødvendig for å unngå vesentlig helseskade for pasienten.

– At det er tidsbesparende for personalet kan ikke være ­begrunnelsen for å bruke tvang. I tillegg må man også vise at alle andre tiltak er prøvd. Tvang er siste utvei, sier Berit Kvalvaag Grønnestad i Helsedirektoratet

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no