Hopp til innhold
Lillian Jensen vart Olga-svindla
Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

«Olga-svindel»

Oppsummert

En rekke eldre kvinner er svindlet for store summer av kriminelle som utgir seg for å være fra banken og lurer kvinnene til å oppgi passord og koder. Svindlerne går etter kvinner med gammeldagse fornavn, og svindelen er kalt «Olga-svindel».

  • Dagbladet: Person pågrepet i Olga-saken i Sverige - politiet begjærer utlevering til Norge

    En svensk mann ble onsdag pågrepet i Sverige, siktet for involvering i den såkalte Olga-saken - en svært omfattende og utspekulert svindelsak mot hovedsakelig eldre norske kvinner, særlig med navn «Olga».

    – Vi har etterforsket ham og samarbeidet med svensk politi. Denne uka ba vi dem gå til pågripelse, og i dag ble han tatt. Vi mener vi har solid bevis for at han er personen som tidligere har blitt omtalt som «mr. X» i saken, og vi ber om å få ham utlevert til Norge, sier politiadvokat i Øst politidistrikt, Yvonne Schilling, til Dagbladet.

  • Høyesterett: Bank må betale etter «Olga-svindel»

    Høyesterett har bestemt at banken må betale etter at en eldre kvinne ble utsatt for såkalt Olga-svindel. Kontoen til kvinnen i 70-årene ble tappet for over 150.000 kroner etter at hun ble utsatt for såkalt «Olga-svindel».

    Metoden retter seg mot eldre. Svindlerne ringer opp kundene, sier de er fra banken deres og forsøker å hente ut koder, passord og sensitive opplysninger.

    Finansklagenemnda mente banken skulle erstatte tapet, men banken fulgte ikke nemndas avgjørelse – og saken i retten.

    Banken mente kvinnen handlet med forsett da hun oppga opplysninger om kontoen sin på telefonen – og at hun dermed måtte dekke tapet selv.

    Kvinnen tapte i tingretten, vant i lagmannsretten, men banken anket til Høyesterett. Tirsdag kom Høyesterett fram til at anken forkastes.

    Kvinnen må betale 12.000 kroner i egenandel, men slipper å betale resten av tapet.

    (NTB)

  • Politiet: Nytt forsøk på å svindle eldre

    Flere eldre har ringt til politiet og meldt ifra om et svindelforsøk der man bruker politiet for å svindle til seg opplysninger.

    – En person ringte og ba om kontoopplysninger, sier operasjonsleder Tom Johannessen til Bergensavisen.

    Onsdag ringte flere eldre til politiet og meldte ifra om at de hadde blitt oppringt fra en som påsto han ringte fra Økokrim.

    Johannessen kan ikke få understreket nok at dette ikke kommer fra politiet.

    – Politiet ringer ikke for å be om slike opplysninger, sier han.

    Johannessen ber de som opplever noe slikt, være obs på mobilnummer eller annet som kan hjelpe å avsløre svindelforsøket.

    – Får man slike telefoner, så må man avvise og eventuelt se hvem som ringer og melde det til politiet, dersom man klarer å finne noen holdepunkter, sier han.

  • Politiet sliter med Olga-svindlere

    Politiet har ikke klart å få tilbake mer enn 300.000 kroner av 18 millioner kroner som svindlere har fralurt eldre kvinner. Fire menn er dømt for såkalt «Olga-svindel» der de har lurt over 60 kvinner til å gi fra seg personopplysninger slik at de kunne tappe bankkontoene deres.

  • Svindel fra politinummer

    Troms politidistrikt advarer mot pågående svindelforsøk via politiets nummer 02800.

    En kvinne i 70-årene i Midt-Troms fikk sist fredag en slik telefon. En mann presenterte seg som politibetjent og sa at kvinnen var forsøkt svindlet. Mannen ba så om kontonummer, personnummer og bank-ID for å stanse svindelen. Kvinnen ble lurt, men fikk raskt ringt politiet og banken, før hun ble frastjålet 500.000-600.000 kroner.

    Takket være rask beskjed til politiet og til banken har man lykkes å fryse det meste av pengene. Tapet ble redusert til 35.000 kroner.

    «Hvis noen ringer og spør om engangskoden og passord, er dette en svindler. Banken eller politiet vil aldri be deg om BankID, koder eller passord», skriver Troms politidistrikt.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no