Hopp til innhold
Lillian Jensen vart Olga-svindla
Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

«Olga-svindel»

Oppsummert

En rekke eldre kvinner er svindlet for store summer av kriminelle som utgir seg for å være fra banken og lurer kvinnene til å oppgi passord og koder. Svindlerne går etter kvinner med gammeldagse fornavn, og svindelen er kalt «Olga-svindel».

  • Dømt for 65 digitale ran av eldre kvinner

    Den dømte mannen har vært sentral i stort kriminelt nettverk, der trusler, frykt og spillegjeld har vært sentrale ingredienser. I jakten på penger, gikk de etter eldre damer.

    Saken er ofte omtalt som Olga-saken, fordi hele seks av ofrene for svindelen heter Olga.

    Mannen, som tidligere er omtalt som Mr. X, er nå dømt i saken. Han må nå sone for 65 grove bedragerier og 15 forsøk på grove bedragerier, med 80 ofre.

    Utbyttet var på hele 17,8 millioner kroner.

    Fra før er fire andre fra nettverket dømt i samme sak.

    Menn som bærer på vesker.

    «Mr. X» dømt for 65 digitale ran av eldre kvinner

    Den dømte mannen har vært sentral i stort kriminelt nettverk, der trusler, frykt og spillegjeld har vært sentrale ingredienser. I jakten på penger, gikk de etter eldre damer.

  • 2 prosent ringer tilbake på svindelforsøk

    Færre enn før ringer tilbake på svindelforsøk, men fortsatt ringer 2 prosent tilbake. Det viser tall fra Telia. Norske mobiloperatører tok i fjor i bruk en teknisk løsning som hindret at kriminelle kunne utnytte norske numre i telefonsvindel, såkalt «spoofing». Antallet gjennomførte angrep har gått ned sammenlignet med året før.

    – Vi har stanset drøyt en million flere samtaler sammenlignet med siste kvartal i 2022, sier svindelekspert i Telia, Øivind Kristiansen.

    (NTB)

  • Svindlet 40 eldre for millioner – pågrepet i London

    En mann i 20-årene er arrestert i London etter å ha vært på rømmen fra norsk politi i to måneder. Han er siktet for grovt bedrageri og anklaget for å ha svindlet 40 eldre for millionbeløp.

    Mannen som er dansk og nederlandsk statsborger, har i stor grad operert fra utlandet. Han skal ha sittet i Danmark og England, ringt opp eldre menneske.

    – Han har utgitt seg for å være politi og lurt ofrene til å oppgi sensitiv informasjon. Deretter har han brutt seg inn i norske nettbanker, sier Rune Skjold som er seksjonsleder for økonomi og spesialetterforskning i Oslo-politiet.

    Mer enn 40 eldre mennesker skal ha blitt fralurt mellom 5 og 6 millioner kroner. Politiet tror tallet kan være mye høyere.

    Skjermdump fra video som viser en butikkansatt bak en kasse på butikken. Han står og mottar penger tatt ut av en kunde. Kunden er sladdet og synes dermed ikke. Den ansatte har på seg mørk blå t-skjorte.

    Over 40 eldre svindlet for millioner – mann pågrepet i London

    I går ble en mann pågrepet i London etter to måneder på rømmen. Norsk politi mener han er sentral i svindelsaken der en rekke eldre er svindlet for millioner.

  • Dagbladet: Person pågrepet i Olga-saken i Sverige - politiet begjærer utlevering til Norge

    En svensk mann ble onsdag pågrepet i Sverige, siktet for involvering i den såkalte Olga-saken - en svært omfattende og utspekulert svindelsak mot hovedsakelig eldre norske kvinner, særlig med navn «Olga».

    – Vi har etterforsket ham og samarbeidet med svensk politi. Denne uka ba vi dem gå til pågripelse, og i dag ble han tatt. Vi mener vi har solid bevis for at han er personen som tidligere har blitt omtalt som «mr. X» i saken, og vi ber om å få ham utlevert til Norge, sier politiadvokat i Øst politidistrikt, Yvonne Schilling, til Dagbladet.

  • Høyesterett: Bank må betale etter «Olga-svindel»

    Høyesterett har bestemt at banken må betale etter at en eldre kvinne ble utsatt for såkalt Olga-svindel. Kontoen til kvinnen i 70-årene ble tappet for over 150.000 kroner etter at hun ble utsatt for såkalt «Olga-svindel».

    Metoden retter seg mot eldre. Svindlerne ringer opp kundene, sier de er fra banken deres og forsøker å hente ut koder, passord og sensitive opplysninger.

    Finansklagenemnda mente banken skulle erstatte tapet, men banken fulgte ikke nemndas avgjørelse – og saken i retten.

    Banken mente kvinnen handlet med forsett da hun oppga opplysninger om kontoen sin på telefonen – og at hun dermed måtte dekke tapet selv.

    Kvinnen tapte i tingretten, vant i lagmannsretten, men banken anket til Høyesterett. Tirsdag kom Høyesterett fram til at anken forkastes.

    Kvinnen må betale 12.000 kroner i egenandel, men slipper å betale resten av tapet.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no