Hopp til innhold

Aktor: - Spikeren i kista for provokasjonsspørsmålet

Aktor Sturla Henriksbø mener dagens vitnemål fra EOS-utvalgets leder er «spikeren i kista for provokasjonsutvalget».

Aas-Hansen redegjorde torsdag morgen for undersøkelsene EOS-utvalget har gjort av om E-tjenesten kan ha framprovosert angrepet 25. juni 2022.

De la i januar fram en rapport som konkluderte med at det ikke var provokasjon.

– Lederen av EOS-utvalget har gjort en grundig redegjørelse for de vurderingene som de har gjort av om E-tjenestens agent framprovoserte angrepet 25 juni. Konklusjonen deres er renvasking av E-tjenesten og operasjonen de hadde, sier Henriksbø til NRK.

Forsvarer Marius Dietrichson stilte Aas-Hansen en rekke spørsmål både om provokasjon, og om de hemmelige tjenestene gjorde nok for å forhindre angrepet.

Tidligere i rettsaken har Dietrichson løftet fram forklaringer fra ansatte i E-tjenesten om at de hadde «høye skuldre» på grunn av pride-markeringen som pågikk da de ble varslet om et mulig terrorangrep i Norge.

Ifølge rapporter som har gransket politiet og de hemmelige tjenestenes innsats, var imidlertid pride ikke tema på møtet PST og E-tjenesten hadde dagen før angrepet skjedde.

– Dette viser kanskje hvor mangelfull den vurderingen er i dag i forhold til den domstolsvurderingen vi nå gjør. Nå vet vi jo mer. Etterretningstjenesten tenkte at Pride kunne være målet, men sa ikke fra. Og derfor vet vi jo at ingen hos PST tenkte på Pride, derfor tok de helg, sier Dietrichson til NRK.

Dette mener Henriksbø imidlertid er et sidespor:

– Om noen norske tjenester kunne avverget dette er et helt annet spørsmål som denne rettsaken ikke er siktet inn for å belyse.

– Den personen som kunne avverget dette, det er Matapour selv. Det han er tiltalt er jo nettopp å ikke ha gjort det.

ktor Sturla Henriksbø (t.h.) i samtale med forsvarer Marius Dietrichson. De står i hver sin dress, Dietrichson i sort, Henriksbø i grå, inne i rettssalen. Bak dem er gråblå malt vegg og det norske riksvåpenet i rødt og gull.
Foto: Heiko Junge / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no