Hopp til innhold

Siktet (47) vil ikke forklare seg

– Jeg vil ikke forklare meg, fordi denne saken er en belastning for meg, sier en av de siktede etter angrepet 25. juni 2022, i retten onsdag morgen.

Mannen er en 47 år gammel somalisk statsborger. Sammen med fire andre er han siktet i samme sak som Zaniar Matapour nå fremstilles for retten for. Han erkjenner ikke straffskyld.

Aktor Aud Kinsarvik Gravås leser opp fra politiavhørene som er gjort av han.

I sitt først avhør, gjort 1. juli 2022, sa mannen at han ikke kjente til hendelsen annet enn fra media, og at han var sjokkert da han hørte om det.

I flere avhør har mannen fordømt angrepet. Han sa i et avhør at tanken på det Matapour gjorde han kvalm, og at han ikke ville blandes inn. Han har også, i avhørene som leses opp, gitt uttrykk for at han ikke mener homofile burde drepes, selv om han mener et er en synd å være homofil.

«Siktede personlig ønsker ikke at han og hans barn er homofile. Ærlig talt syns han det er ekkelt. Han har ikkje noe imot homser for de har ikke gjort han noe. Det er mellom dem og gud», leser Gravås opp.

NRK har tidligere omtalt at siktede i en Snapchat-video skal ha snakket om homofile mens han holdt en hånd mot hode formet som en pistol.

Politiet mener den siktede hadde besøk av Matapour kort tid før angrepet, og at Matapour spilte inn en baya, altså en troskapsed, på hans telefon. Denne ble sendt til siktede Arfan Bhatti. I avhør har siktede sagt at Matapour selv kan ha tatt hans telefon og spilt inn bayaen, og sendt den til Bhatti selv.

Politiet mener også at den gule lappen med telefonnummer som Bhatti ble funnet med, er skrevet av siktede. Dette kommenterer han ikke i retten.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no