Hopp til innhold

Island setter hvalfangst på pause

Islands fiskeriminister kunngjorde tirsdag at landet stanser hvalfangsten fram til 31. august på grunn av bekymringer om dyrevelferd.

Det er trolig slutten på kommersiell hvalfangst i landet. Pausen kommer av at en statlig utredning hadde kommet fram til at hvalfangsten ikke er i henhold til lovverket om dyrevelferd.

Tidligere i år uttalte det siste hvalfangstselskapet på Island, Hvalur, at dette trolig blir deres siste sesong, ettersom det er stadig mindre penger å hente i fisket. Islandsk lov tillater hvalfangst fra midten av juni til midten av september, og myndighetene har teknisk sett kun satt den på pause til slutten av august. Det er imidlertid lite trolig at Hvalur drar ut på jakt så sent i sesongen.

– Om ikke myndighetene og lisensjegerne kan garantere for at dyrevelferdsloven blir fulgt, har ikke slike aktiviteter en framtid, sier Svavarsdottir.

Island er sammen med Norge og Japan de eneste landene som fortsatt driver med kommersiell hvalfangst. Motstanden mot praksisen har imidlertid økt på Island de siste årene og et flertall er nå imot, ifølge en nylig gjennomført meningsmåling.

(NTB)

En finnhval er oppe og trekker frisk luft.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no