Hopp til innhold
Hvalfangst i Japan, minkhval
Foto: AP

Hvalfangst

Oppsummert

Japan trekker seg fra den internasjonale hvalfangstkommisjonen, og vil gjenoppta kommersiell hvalfangst. Japan har lenge ønsket å få opphevet det internasjonale forbudet mot kommersiell hvalfangst, men har blitt nedstemt i kommisjonen.

  • Økt kvote for hvalfangst

    Regjeringen øker kvoten på vågehval til 1157 i 2024. Det er 157 flere hvaler enn i fjor.

    – For å nå FNs bærekraftmål, må vi spise mer mat fra havet. Norsk hvalfangst er et lite, men viktig bidrag til sunn og kortreist sjømat, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) i en pressemelding.

  • Island suspenderer kvalfangstskip for brot på dyrevelferdslov

    Island har suspendert eit av landet sine to kvalfangstskip, Hvalur 8, etter at kvalfangarane brukte for lang tid på å ta livet av ein kval, opplyser islandske myndigheiter og eigaren av skipet fredag. Det melder nyheitsbyrået Reuters.

    Under ein inspeksjon på skipet, fann mattilsynet på Island (MAST) ut at det tok kvalfangarane ein halvtime å drepa ein Finnkval med to harpunskot.

    Sjefen for skipet, Kristján Loftsson, seier dette var skylda ein feil på avtrekkaren til harpunen. Skipet får ikkje driva kvalfangst før denne feilen er retta.

    For to veker sidan, enda ei to månader lang pause i kvalfangsten på Island som blei innført etter ein rapport konkluderte med at næringa brukte for lengre tid på å ta livet av kvalane enn den islandske dyrevelferdslova tillèt. I tillegg blei det innført strengare reguleringar og overvaking av næringa. Trass dette, protesterte dyrevelferdsforkjemparar og Hollywood-stjerner som Leonardo DiCaprio mot næringa. I fjor blei 148 Finnkvalar fanga rundt Island. I gjennomsnitt tok det 11,5 minutt før kvalen blei drepen av harpunskotet. For ein av kvalane tok det heile to timar, ifølge myndigheitene sin rapport.

  • Island setter hvalfangst på pause

    Islands fiskeriminister kunngjorde tirsdag at landet stanser hvalfangsten fram til 31. august på grunn av bekymringer om dyrevelferd.

    Det er trolig slutten på kommersiell hvalfangst i landet. Pausen kommer av at en statlig utredning hadde kommet fram til at hvalfangsten ikke er i henhold til lovverket om dyrevelferd.

    Tidligere i år uttalte det siste hvalfangstselskapet på Island, Hvalur, at dette trolig blir deres siste sesong, ettersom det er stadig mindre penger å hente i fisket. Islandsk lov tillater hvalfangst fra midten av juni til midten av september, og myndighetene har teknisk sett kun satt den på pause til slutten av august. Det er imidlertid lite trolig at Hvalur drar ut på jakt så sent i sesongen.

    – Om ikke myndighetene og lisensjegerne kan garantere for at dyrevelferdsloven blir fulgt, har ikke slike aktiviteter en framtid, sier Svavarsdottir.

    Island er sammen med Norge og Japan de eneste landene som fortsatt driver med kommersiell hvalfangst. Motstanden mot praksisen har imidlertid økt på Island de siste årene og et flertall er nå imot, ifølge en nylig gjennomført meningsmåling.

    (NTB)

    En finnhval er oppe og trekker frisk luft.
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  • Årets første vågehval tatt av «Kato»

    Årets hvalfangst er i gang på Finnmarkskysten og i går tok hvalfangstskuta «Kato» fra Ålesund den aller første vågekvalen. Ifølge skipper og skytter Dag Myklebust var hvalen åtte meter lang og veide rundt 1700 kilo. 16 skuter er meldt inn til Fiskeridirektoratet og no gjør mange hvalfangere seg klar til fangst over påske. Årets kvote er på 917 dyr.

    Første vågekval skutt på kvalfangstskuta Kato på Finnmarkskysten
    Foto: Elisabeth Myklebust
  • Kraftig økning av vågehval

    Det er rundt 150.000 vågehvaler i norske farvann, en økning på 50 prosent fra 2013. Trolig skyldes det flere hvaler i norske havområder og ikke vekst i bestanden, viser en rapport fra sjøpattedyrutvalget i Havforskningsinstituttet. Vågehval er den eneste hvalbestanden det drives fangst på i Norge. Utvalget foreslår følgende kvote for den norske vågehvalfangsten i 2022: 917 dyr fordelt på fem ulike forvaltningsområder, inkludert Jan Mayen. (NTB)

    Vågekval spiser 100kg makrell
    Grafikk: Egil Ursin

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no