Hopp til innhold
Islands nasjonalflagg vaier i vinden foran den lille byen Vik på Island. I bakgrunnen er mektige fjell, kledd i snø. Flagget er heist på en stor flaggstang, er blått med røde og hvite striper i midten.
Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Island

 • Island senker beredskapsnivået for vulkanutbrudd

  Islandsk politi har justert ned farevarselet for vulkanutbrudd ved kystbyen Grindavik, og innbyggerne får nå lov å reise hjem i lengre perioder hver dag.

  Varslingsnivået er redusert fra «akutt fare» til «fare» torsdag, men myndighetene understreker at et vulkanutbrudd fremdeles kan skje, melder Islands kringkasting Rúv onsdag ettermiddag.

  Et eventuelt vulkanutbrudd anses imidlertid å kunne bli mindre enn det som tidligere var fryktet.

  Grindavik, rundt fire mil sørvest for Reykjavik, ble evakuert for nesten to uker siden. De rundt 4000 innbyggerne har kun fått lov til å reise tilbake for å hente helt nødvendige ting.

  Fra og med fredag får de imidlertid lov til å være hjemme mellom klokken 9 på morgenen og klokken 16 på ettermiddagen – så lenge situasjonen ikke forverrer seg. Folk som ikke bor i Grindavik får ikke lov å reise dit.

  Islands meteorologiske institutt (IMO) skriver på sine nettsider at sannsynligheten for et vulkanutbrudd i Grindavik avtar hver dag som går, og at de i dag anser risikoen som lav.

  (NTB)

 • Den blå lagune forblir stengt i minst to uker til

  Turistmagneten Den blå lagune på Island holder stengt i minst to uker til, fram til 30. november. Det melder den islandske kringkasteren RÚV onsdag ettermiddag.

  Badestedet har vært stengt siden 9. november på grunn av fare for vulkanutbrudd på Reykjanes-halvøya, ikke langt fra hovedstaden Reykjavík.

  Byen Grindavík har vært evakuert siden fredag 10. november på grunn av den samme faren for vulkanutbrudd.

  Den blå lagune
  Foto: Hannah McKay / Reuters
 • Seismolog om mulig utbrudd på Island: – Ekstremt usikkert akkurat nå

  Et vulkanutbrudd vil skje på Reykjanes-halvøya på Island, men ingen vet når. En svensk seismolog understreker at situasjonen er ekstremt usikker.

  Tirsdag økte pulsen på Island da høye nivåer av svoveldioksid i lufta utløste alarm. Da ble de knapt 100 av Grindaviks innbyggere evakuert fra tettstedet, som de bare hadde fått komme tilbake til en kort stund for å hente ut eiendelene sine.

  Nivåene indikerte at magmaen lå veldig grunt, og at den kunne nå overflaten innen kort tid. Noen timer senere var det ennå ikke sett magma, men alarmen ble nok en gang en øvelse på kjapp evakuering.

  – Det er ekstremt usikkert akkurat nå hva som vil skje i nær framtid. Det kan bli et utbrudd og det kan også være at det roer seg. Og det er ulike meninger om hvor det kan skje, sier seismolog Björn Lund ved Uppsala-universitetet i Sverige.

  Det ble registrert hundrevis av jordskjelv i området mellom fredag og lørdag, og en 15 kilometer lang magmatunnel har dannet seg under Grindavik.

  – Dette er et lavautbrudd, og det vil komme store mengder lava, ikke aske, sier Lund.

  Fredag kveld ble Grindavik sørvest for Reykjavik evakuert på kort varsel. I flere dager har man ventet på et vulkanutbrudd på halvøya Reykjanes, der blant annet flyplassen Keflavik og de varme kildene kjent som Den blå lagunen, ligger.

  (NTB)

 • Beboere vest på Island evakueres

  Beboere, som er inne i Grindavik for å hente nødvendige eiendeler, blir nå evakuert ut av området. Grindavik ligger vest på øynasjonen.

  Det opplyser politiet til NRK.

  Årsaken er at det er oppdaget forhøyede SO2-verdier (svoveldioksid) i området. Ingen flere får bevege seg inn i Grindavik i dag.

  Beboere som er inne i Grindavík for å hente nødvendige eiendeler blir akkurat nå evakuert.
  Foto: Joakim Reigstad / NRK
 • Hasteforslag om beskyttelsesmur vedtatt på Island

  Alltinget på Island har vedtatt et lovforslag for å verne viktig infrastruktur på halvøya Reykjanes, der det er frykt for et vulkanutbrudd.

  Forslaget fra statsminister Katrín Jakobsdóttir ble vedtatt rett før midnatt, melder kringkasteren Ruv.

  Ifølge justisminister Guðrún Hafsteinsdóttir vil det tirsdag bli gitt fullmakt til å starte bygging av en beskyttelsesmur.

  – Jeg vil gi rikspolitiet fullmakt til å starte bygging av forsvarsverk for å verne kraftverket i Svartsengi i morgen, sier justisministeren, som er lettet over at forslaget ble vedtatt før Alltinget avsluttet for natta.

  Fredag kveld ble tettstedet Grindavik sørvest for Reykjavík evakuert på kort varsel. I flere dager har man ventet på et vulkanutbrudd på halvøya Reykjanes, der blant annet flyplassen Keflavik og de varme kildene kjent som Den blå lagunen, ligger.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no