Hopp til innhold

Frykt for sultkatastrofe uten sidestykke: – Utsiktene ser ikke bra ut, sier ekspert

FN slår alarm om en kraftig forverring av sultkatastrofen, som særlig rammer barn. Utviklingsministeren advarer mot høsten vi står overfor.

Det er 345 millioner mennesker som trues av akutt matmangel, ifølge FNs matvareprogram (WFP). Det er en økning fra 200 millioner før pandemien. Det reelle tallet på hvor mange som er rammet av sult, er trolig langt høyere.

FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) anslår at 769 millioner – eller nesten ti prosent av jordas befolkning, sulter.

– Utsiktene ser ikke særlig bra ut, sier Ruth Haug, som er professor i internasjonale utviklingsstudier ved Norges miljø- og biotekniske universitet, til NTB.

– Økningen er alvorlig og dramatisk. Verdens matvareprogram beskriver dette som den største matkrisen i moderne historie, og Norad er svært bekymret for utviklingen, sier leder Astrid Thesen Tveteraas i seksjon for mat i Norad.

Hun advarer om at det kan sette spor i generasjoner framover. Enkelte steder er gravide og spedbarns ernæringssituasjon så forverret at det kan gå ut over kognitiv utvikling og læring, sier hun.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) kommer med en advarsel:

– For første gang i nyere historie kan det hende at verden ved neste innhøsting ikke produserer nok mat. Væpnede konflikter er sammen med klimaendringer de viktigste årsakene til sult, sier Tvinnerheim til NTB.

Hun sier at dette er langsiktige utfordringer verden må håndtere langt utover 2023. Russlands krig forverrer situasjonen.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no