Hopp til innhold

Tikhanovskaja til Oslo på fredsprisutdelingen

Den belarusiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja – som kaller seg landets politisk valgte leder – kommer til Oslo på fredsprisutdelingen i desember.

Den belarusiske fredsprisvinneren Ales Bjaljatski får etter all sannsynlighet ikke muligheten til å komme til Oslo for å ta imot prisen selv. Menneskerettsaktivisten er fengslet i Minsk. Han deler fredsprisen med russiske Memorial og ukrainske Center for Civil Liberties.

Bjaljatski ble fengslet i kjølvannet av de voldsomme demonstrasjonene mot Aleksandr Lukasjenko etter at han utropte seg som vinneren i et presidentvalg Tikhanovskaja mener hun vant i 2020.

– Vi er alle så stolte av Ales Bjaljatski. Han fortjener denne prisen for sin tiårslange kamp for menneskerettigheter. Denne prisen går også til alle belarusere som kjemper mot regimet, for alle de politiske fangene og for alle som står opp mot diktaturer verden rundt, sier Tikhanovskaja til NTB.

Hun har takket ja til en invitasjon til å komme til Oslo for fredsprisutdelingen 10. desember.

– Det faktum at denne belarusiske helten ikke kan komme til Oslo for å ta imot sin pris, fordi han er fengslet under grusomme forhold av regimet, bør gjøre det klart for alle hvorfor i kjemper for vår frihet, sier Tikhanovskaja. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no