Hopp til innhold

Fogh Rasmussen etterforskes i Latvia

Danmarks tidligere statsminister og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er under etterforskning av politiet i Latvia.

Latviske myndigheter opplyser til den danske avisen Børsen at den tidligere ledelsen i banken PNB Banka, som gikk konkurs i august 2019, etterforskes for økonomisk kriminalitet etter at banken etterlot et hull i regnskapet på over 1 milliard danske kroner ved konkursen. Den tidligere Nato-sjefen var nestformann i bankens uavhengige råd.

Etter konkursen ble han sammen med åtte andre personer stevnet for 32 millioner euro, i overkant av 330 millioner kroner, knyttet til godkjennelse av transaksjoner foretatt to måneder før konkursen. Ifølge PNB Bankas bobestyrer handlet bankens uavhengige råd uforsvarlig ved å godkjenne transaksjonene da millionbeløp ble sendt ut av banken før konkursen.

– Skadene er skjedd, de er veldokumentert, og det er ikke noe småbeløp som er forsvunnet, sier juridisk sjef Margarita Mjadzelica i konkursboet etter PNB Banka.

Anders Fogh Rasmussens danske advokat Jacob Skude Rasmussen opplyser at han ikke er kjent med at den tidligere statsministeren og Nato-sjefen er under etterforskning.

Fogh Rasmussen opplyser at han vil forholde seg til anklagene når rettssaken er i gang i Latvia, og han mener at bankens uavhengige råd ikke kan bebreides for konkursen, opplyser advokaten. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no