Hopp til innhold

Går du i samboerfella?

– For få vet hva en samboerkontrakt er, sier dommerfullmektig Inger Eline Eriksen.

Krangel

Har du og samboeren din skrevet kontrakt? Illustrasjonsbilde.

Foto: Monkey Business Images / Colourbox

Du møter drømmemannen/kvinnen, blir forelsket og svever på rosa skyer. Månedene flyr og kjærligheten består. Dere bestemmer dere for å bli samboere.

Som samboere går dere inn i en tankegang om at alt mitt er ditt. Dere investerer i hus, møbler og bil. Men er det så enkelt?

Samboertvist

Husker du svenske Stieg Larsson? Han som skrev den såkalte Millennium-serien, med blant annet «Menn som hater kvinner».

Gjennom hele hans voksne liv var han samboer med Eva Gabrielsson. Men, etter Larsson brått døde i 2004, uten å skrevet testamente, forvalter faren og broren forfatterskapet.

Stieg Larsson

Mannen bak Millennium-serien, Stieg Larsson.

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Larssons bøker og filmer har gitt nærmere 200 millioner i inntekt, men Eva Gabrielsson ikke har fått noe.

Les mer her: – Mange av Stieg Larssons idéer var mine

Og her: Larsson-familie slår tilbake på nett

Hva er samboerkontrakt?

Samboerskap er et relativt nytt fenomen og startet rundt 1970. Blant personer mellom 16 og 79 år lever nesten 70 prosent i samliv, hvor ett av fire par er samboere, mens resten er gift. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Med økning i samboerskap, kan det være lurt å sikre seg selv. Ved giftemål har du ekteskapsloven i baklomma, som samboer kan samboerkontrakten hjelpe deg.

– Problemet er at få vet hva en samboerkontrakt er, sier dommerfullmektig Inger Eline Eriksen.

– Så, hva er en samboerkontrakt?

– Det er en kontrakt som viser til hva som er ditt eller deres. Hvem kjøper hva under samboerskapet, og hvem betaler hva av regninger? Er det felleseid eller blir det kjøpt hver for dere. Det dere blir enige om skal komme tydelig frem i kontrakten, forklarer Eriksen.

Duopmárfámohas Inger Eline Eriksen

Dommerfullmektig Inger Eline Eriksen, forteller at en samboerkontrakt kun har positive sider, selv om det kan være skummelt å ta opp temaet med din utkårede.

Foto: Tor Egil Rasmussen

– Samboerkontrakt er rett og slett en avtale om eiendom, utgifter og hva som skjer ved et eventuelt samlivsbrudd.

Les også: Tør du å ikke signere denne avtalen?

Les også: Har du ikke samboerkontrakt?

Lite romantisk tema

Vi vet nå hva en samboerkontrakt er, men når skal man inngå det?

– Det er ikke riktig at kun en av dere betaler hverdagsutgiftene mens den andre invisterer i eiendom, bil og i andre dyre gjenstander. Da kan det oppstå konflikter ved samlivsbrudd. Slike situasjoner kan man unngå med samboerkontrakt, som bør skrives med en gang man flytter sammen, forklarer Eriksen.

Lurer du på hvordan en samboerkontrakt ser ut? Ta en titt her: Samboerkontrakt – 11 gratis maler (ekstern lenke)

Selv om Inger Eline Eriksen råder andre om å skrive under en slik kontrakt, innrømmer hun at hun selv ikke har gjort det.

– Da jeg traff min nåværende samboer, var jeg nettopp ferdig med juristutdanningen. For meg var det veldig vanlig å ta opp dette temaet, men han var ikke så komfortabel med det, ler Eriksen.

– For mange kan det være en fremmed tanke, kanskje spesielt for samer. Det kan være lurt å ta opp temaet og la tanken synke. Kanskje blir det en avtale til slutt?

Les mer om Eriksen på samisk her: Eallá TV haga

Ubehagelig tema?

En undersøkelse, gjennomført av TNS Gallup for Nordea (ekstern lenke), viser at 46 prosent av samboende og gifte menn sier de eier hele boligen alene. Under 20 prosent kvinner kan si det samme.

– Vi kvinner er slike som lever her og nå. Ofte tenker vi ikke lenger enn til neste uke. Så det er kanskje rart å planlegge så langt frem, spesielt når det er snakk om penger.

Hvis det virker skremmende med papirarbeid, kan avtalen inngås muntlig.

– Ofte kan praten om samboerkontrakten også føre til at man finner ut at giftemål er mer lønnsomt. Så sånn sett kan det være veldig lurt å ta den praten, ler Inger Eline Eriksen som oppfordrer flere til å gifte seg.