Hopp til innhold

Derfor sliter du med å holde dietter

Forskning viser at sukker kan sammenlignes med stoffer som heroin og morfin, men prøver du å holde deg helt unna kan det føre til en kraftig sukkerfelle.

Brunt og hvitt sukker

SUKKER KAN SAMMENLIGNES MED HEROIN (Illustrasjonsfoto): Forskning på rotter viste at rotter som ikke fikk sukker fikk abstinenser, som risting og skjelving, dersom de ble fratatt det jevnlige sukkerinntaket, forklarer Ravna.

Foto: Flickr / howzey (CC BY-NC-ND 2.0)

Har du noen gang kjent på et skikkelig sukkersug? At du bare må ha det selv om du har planlagt en sukkerfri måned? Skal vi tro forskning fra UiT, kan det forklares med at sukkeret snakker med de samme systemene i kroppen som gjør oss avhengige av narkotia.

– Sukker er som et rusmiddel for hjernen, sier professor Aina Ravna ved Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT.

Hennes forskningsfelt er belønningssystemet som ligger i urhjernen, selveste lystsenteret vårt, som styrer våre instinkter som jakt og sex.

Aina Westerheim Ravna

FORBUDT SUKKER: Aina Ravna har forsket på sukkeravhengighet. Slutter du helt å spise sukker, kan urinstinktet i deg gjøre at du sliter å holde deg unna det, forklarer hun.

Foto: Anja Sofie Hansen / NRK

Les også: «Spice» opp julen med kanel!

Rotter fikk abstinenser

Ved hjelp av sukkerreseptorer i munnen, trengs det bare noen få sukkerkorn før de reagerer og gir belønningssystemet et kick, forklarer Ravna.

– I tillegg reagerer vi på sukker når vi spiser det, altså når vi får det i blodomløpet via fordøyelsen. Da går sukkeret direkte til opiatsystemet i ryggraden – kroppens eget smertestillende system som kan gjøre oss avhengig av morfin og heroin, sier hun.

– Blir man avhengig av sukker, så er både belønningssystemet og opiatsystemet berørt. Forskning på rotter viste at rotter som ikke fikk sukker fikk abstinenser, som risting og skjelving, dersom de ble fratatt det jevnlige sukkerinntaket. Dette ligner veldig på reaksjonen til narkotikamisbrukere på avvenning.

Man vil ha det man ikke kan få

Ulike dietter er stadig i vinden, men ofte går de ikke helt etter planen og suget etter noe søtt blir et mareritt. Årsaken er, i følge Ravna, at sukkeret gir oss et sug etter mer, spesielt når det er forbudt.

– Rotteforsøk viser at de rottene som har tilgang til sukker halve døgnet, har mer sukkersug enn de som har tilgang til sukker hele døgnet, forklarer Ravna til UiT sine hjemmesider.

Hun tror det er derfor vi sliter med å holde dietter.

– Sukkeret trigger kroppen, og har vi ikke tilgang, så vil vi ha det. Dette kan nok sammenlignes med urmennesket som sjelden fikk tak i sukker. Da gjaldt det å få i seg mest mulig når man endelig hadde muligheten.

Prøver man å holde seg helt unna sukker, mener Ravna man kan havne i en sukkerfelle.

– Belønningssystemet i hjernen gjør så du får enda mer lyst på sukker. Dette er tross alt det samme systemet som gjør at vi finner oss kjæreste, sier Aina Ravna og minner på at vi likevel må være moderate når det gjelder sukkerforbruket.