1 Adam Gashi er fanget i Benidorm.

Spansk politi har siktet ham for drapsforsøk

Adam Gashi

Adam Gashi sier han ikke har noe med skyteepisoden å gjøre

– Vi var på feil sted til feil tidspunkt

3 Adam Gashi er fanget i Benidorm.

Fire år seinere er han fratatt passet og nektes å forlate Spania

4 Adam Gashi er fanget i Benidorm.

Norske Adam er fanget i paradis

Fanget i Spania: – Jeg holdes som et gissel

Så plutselig hører vi skudd. Alle fikk panikk. Noen kastet seg på bakken. Alle løp.

Adam Gashi (46) er tilbake der det skjedde for snart fire år siden. Han har ikke vært der siden.

– Nei. Dårlig minne, sier Gashi.

Den norske statsborgeren viser NRK hvor han sto sammen med to venner utenfor et utested i kystbyen Benidorm i Spania, klokka 22.45 på kvelden den 4. juli 2018.

– Vi var på feil sted til feil tidspunkt.

5 Adam Gashi er fanget i Benidorm.

TILBAKE: Adam Gashi er for første gang tilbake ved utestedet i Benidorm der hendelsen skjedde.

Foto: TRULS ALNES ANTONSEN / NRK

Han forteller at de ventet der fordi de skulle hjelpe noen russere de tilfeldigvis hadde truffet på gata tidligere på dagen. Russerne var visstnok frastjålet en veske med penger på et utested og trengte noen som kunne oversette til spansk.

Russerne satt inne på utestedet da det kom en gjeng på 40-50 menn som opptrådte truende, forteller Gashi.

En av mennene skal ha knust en flaske og stukket en av russerne i hånda med den så han begynte å blø. Like etter ble det avfyrt flere skudd.

Da brøt det ut full panikk i turistgata. Folk løp i alle retninger.

Siktet for drapsforsøk

Over fire måneder seinere, i november 2018, blir Adam Gashi pågrepet av bevæpnet spansk politi, siktet for drapsforsøk og tilknytning til en kriminell organisasjon. Gashi bodde fortsatt i Spania med familien sin.

Etter to måneder i varetekt ble han løslatt mot kausjon og meldeplikt.

De to vennene han var sammen med i Benidorm ble siktet for det samme. Den ene er en norsk statsborger som var på besøk hos moren sin i Spania. Den andre er en marokkaner som tidligere har bodd i Norge.

Snart fire år etter hendelsen er alle tre fortsatt siktet i saken.

Det er ingenting som peker mot oss og det er ingen bevis mot oss. De vet veldig godt at vi ikke har gjort noen ting, etter bildene fra kameraovervåkningen og vitneforklaringene, sier Adam Gashi til NRK.

Adam Gashi og kona

FANGET I SPANIA: Adam Gashis kone Linda sier at hele familien er helt utmattet på grunn av situasjonen.

Foto: Truls Alnes Antonsen / NRK

Statsadvokat Carlos García, som nå er ansvarlig for saken, skriver i en e-post til NRK at den fortsatt er i en etterforskningsfase.

– Når påtalemyndigheten tar ut tiltalen, er det mulig at ikke alle personene som etterforskes blir tiltalt, blant dem de to nevnte norske statsborgerne. Alt avhenger av bevisene som finnes mot den enkelte, sier García.

Pågrepet i Norge

Høsten 2020 reiste Gashi tilbake til Norge for blant annet å besøke moren og legen sin.

Da ble han pågrepet av norsk politi og satt i varetekt i Norge. Så ble han sendt tilbake til Spania som hadde sendt ut en arrestordre.

4 Adam Gashi er fanget i Benidorm.

OVERLEVERT: Adam Gashi ble pågrepet i Norge og overlevert til Spania selv om han er norsk statsborger.

Foto: TRULS ALNES ANTONSEN

Før 1. november 2019 utleverte ikke Norge egne statsborgere til andre stater enn de nordiske landene. Fra da ble vi med på en avtale om arrestordre som binder oss til å overlevere også egne borgere til medlemsland i EU.

Avtalen innebærer at landene anerkjenner hverandres rettssystemer som sitt eget.

Derfor skal ikke påtalemyndigheten eller domstolene i Norge vurdere bevisene før noen blir overlevert.

Stortinget vedtok enstemmig i desember 2011 at Norge skulle bli med på avtalen med EU som altså gjør det enklere og raskere å overlevere personer som skal ha begått straffbare forhold. Så tok det åtte år før avtalen trådte i kraft.

NRK har tidligere omtalt saker der norske statsborgere mener dette har ført til at de ikke har fått en rettferdig behandling.

Hva mener du norske myndigheter burde gjort?

Jeg tror ikke norske myndigheter bør sende sine borgere til utlandet før de har sjekket ordentlig. Før de har bevismateriale, sier Adam Gashi.

Må trolig vente flere år til

Advokat Jose Esteve Villaescusa

ADVOKATEN: Adam Gashis spanske advokat Jose Esteve Villaescusa.

Foto: Truls Alnes Antonsen / NRK

Snart fire år etter hendelsen i Benidorm er det ingen som kan si hvor lang tid det vil ta før det blir bestemt om det blir en rettssak i Spania.

Ved vanlig saksgang vil det ta to til tre år til, minst, sier Gashis spanske advokat Jose Esteve Villaescusa.

NRK møter han på et kontor i Alicante sammen med Gashi og kona Linda.

Etter at han ble overlevert fra Norge til Spania satt Adam Gashi åtte måneder i varetekt, før han igjen ble løslatt mot kausjon og meldeplikt. Nå er han også fratatt passet av politiet.

Han er ikke i et fengsel, men det er som å være i fengsel. Han må skaffe seg et eget hjem. Han må betale alle utgiftene sine. Han får ikke lov til å ha kontakt med familien sin, verken moren eller broren, eller noen. Han har begrenset aktivitetsfrihet i Spania, sier Villaescusa til NRK.

Jeg holdes som et gissel. Jeg får ikke dratt og besøkt min sønn. Jeg får ikke dratt for å være med min familie. Familien er blitt splittet og det er veldig vanskelig, sier Adam Gashi selv.

Kona: – Vi er helt utmattet

Adam Gashi bor nå i en leilighet de leier ved en strand i Torrevieja, sammen med deres yngste sønn som går på den norske skolen.

Den eldste sønnen har flyttet tilbake til Norge, mens kona Linda pendler til og fra Oslo.

8 Adam Gashi er fanget i Benidorm.

I MØTE: Kona Linda Kusari Gashi er med Adam i møte med advokaten.

Foto: TRULS ALNES ANTONSEN / NRK

Vi er helt utmattet. Vi klarer ikke mer. Det har gått så langt. Både for meg, for ham og for barna, sier Linda Kusari Gashi.

Hun forteller at situasjonen til ektemannen også rammer familien.

Han sover jo nesten ikke om natta. Han har tanker hele tiden. Det går ut over oss selvfølgelig. Vi vil bare leve normalt og få rettferdighet.

9 Adam Gashi er fanget i Benidorm.

SISTE HÅP: Linda Kusari Gashi håper det vil hjelpe å stå fram med historien.

Foto: TRULS ALNES ANTONSEN / NRK

Vi har ringt den norske ambassaden. Tre ganger har jeg ringt. De sa: Vi kan ikke hjelpe nå. Det er bare advokaten deres som må ta seg av det, sier hun.

Nå håper hun det kan hjelpe å stå fram i media med historien.

Dere er vårt sist håp, sier hun mens tårene presser på.

Utenriksdepartementet kan ikke si hva de har gjort i denne konkrete saken, men svarer dette på e-post:

Uavhengig av om en norsk borger arresteres i utlandet eller utleveres fra Norge kan vedkommende be om konsulær bistand fra utenrikstjenesten. Bistanden dreier seg hovedsakelig om å gi råd, bistå i kontakt med lokale myndigheter, hjelp til å skaffe advokat og yte ulike former for praktisk hjelp så langt dette er mulig, samt besøk til fengslede, sier kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i Utenriksdepartementet.

Overvåkningsbildene

Ingen ble alvorlig skadet i skytingen i Benidorm, men minst to personer ble truffet av skuddene. En av dem en britisk turist som var et tilfeldig offer.

Gashis advokat sier overvåkningsbildene viser at nordmennene ikke hadde noe med skytningen å gjøre og mener bevisene ikke vil holde i en eventuell rettssak.

Jeg vurderer det slik at han vil bli fullstendig frikjent, sier Villaescusa til NRK.

Statsadvokat Carlos García skriver i en e-post til NRK at det ikke er han som har hatt saken tidligere, men at han har ansvaret nå.

Samtidig blir det trolig en annen statsadvokat som tar over, hvis det blir en rettssak.

– Det er vanskelig å vite hvor lang tid etterforskningsfasen vil ta. Det er mange faktorer som påvirker dette, som for eksempel mengden saker domstolen har, kompleksiteten i saken og andre handlinger knyttet til saken.

Statsadvokaten svarer også at dersom Gashi sier han må reise til Norge av personlige grunner som familie eller noe annet og kan bevise det, så gir domstolen i noen tilfeller tillatelse til å reise innen bestemte datoer.

Adam Gashi sier at domstolen i Benidorm flere ganger har avslått hans ønske om å reise til Norge for å besøke familien og psykiateren hans. Han sier han også ble nektet å reise da bestemoren døde.

10 Adam Gashi er fanget i Benidorm.

FRATATT PASSET: Adam Gashi på verandaen i leiligheten de leier i Torrevieja i Spania.

Foto: TRULS ALNES ANTONSEN / NRK

Kan ikke kommentere

Politiet i Alicante skriver i en e-post til NRK at de er ferdige med sin etterforskning og har sendt saken videre. Derfor kan de ikke uttale seg.

Domstolen i Benidorm skriver at de ikke har lov til å gi noen informasjon fordi saken pågår.

NRK har bedt om et intervju med justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) om denne saken. Kommunikasjonsavdelingen i departementet svarer i en e-post:

– Departementet kan ikke kommentere enkeltsaker, men vi presiserer at også dagens arrestordrelov har flere sikkerhetsventiler.

Justis- og beredskapsdepartementet skriver også at det i 2020 ble satt ned et utvalgt som skal se på lovgivningen og hvordan en kan sikre en effektiv prosess samtidig som hensynet til menneskerettigheter og rettssikkerhet ivaretas.

Utvalget skal blir ferdige med sitt arbeid til høsten.

6 Adam Gashi er fanget i Benidorm

FANGET I SPANIA: Adam Gashi på stranda utenfor leiligheten han og familien leier i Torrevieja. Snart fire år etter hendelsen er han fratatt passet og får ikke forlate Spania.

Foto: TRULS ALNES ANTONSEN / NRK

Rullebladet fra Norge

Adam Gashi kom til Norge som mindreårig fra Kosovo i tidligere Jugoslavia og vokste opp på Hamar. Han har to tidligere dommer fra Norge.

Den første er en betinget dom for legemsfornærmelse fra da han jobbet som dørvakt ved et utested i Oslo i 2006. Den andre dommen er fra 2011 og gjelder deltakelse i et tyveri av en frakk fra et utested, oppbevaring av 1,7 gram kokain og trusler mot flere politibetjenter.

Også denne dommen slapp han å sone fordi den ubetingede delen av straffen ble ansett sonet i varetekt. Gashi selv nekter for at han hadde noe med frakketyveriet å gjøre. Han hevder at han fant narkotikaen i vasken på utestedet han jobbet og tok den med hjem for at ikke noen andre skulle bruke den.

Rullebladet hans fra Norge blir omtalt i politidokumenter i Spania som NRK har sett. Opplysningene, som det står at kommer fra Norge, stemmer dårlig med det Gashi er domfelt for.

I de spanske politidokumentene står det blant annet at han er en meget kjent kriminell, at han er dømt for vold og grovt ran i Norge og er knyttet til narkotika, våpen og organiserte kriminelle grupper.

Adam Gashi sier dette er løgn.

NRK har uten hell forsøkt å få svar på hvem i politiet i Norge som har delt disse opplysningene med spansk politi.

Kripos skriver i en e-post at informasjon om hvem som eventuelt har utlevert disse opplysningene er unntatt innsyn.

På generelt grunnlag kan vi si at utlevering av opplysninger til utenlandske myndigheter reguleres av politiregisterloven, skriver kommunikasjonsrådgiver Mari Lerdal i Kripos.

Den andre nordmannen

Spania sendte også en arrestordre på den andre nordmannen som er siktet i saken. Han uttaler seg til NRK via sin norske advokat.

Nils Christian Nordhus

Klienten til advokat Nils Christian Nordhus ble ikke overlevert til Spania.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Min klient er uskyldig. Han var hos moren sin i Spania, og hadde ingen rolle i skuddvekslingen som skjedde i restaurantområdet han hadde dratt til om kvelden. Han ble både redd og rystet av hendelsen, sier advokat Nils Christian Nordhus.

Mannen i 40-årene ble også pågrepet av politiet i Norge høsten 2020 og satt 11 uker i varetekt før overleveringsbegjæringen fra Spania ble trukket. Det skjedde etter at dommeren i Spania fikk høre hans forklaring via videokonferanse i Oslo fengsel.

Han følte han ble trodd. Han vet hvor sjeldent det er at arrestordrer blir tilbakekalt, sier advokat Nordhus.

NRK har snakket med den medsiktede mannen på telefon flere ganger. Han støtter historien til vennen som ble sendt til Spania.

Han forstår ikke hvorfor Adam Gashi er siktet. Han støtter Gashis versjon, så langt han kjenner den, sier Nordhus.

Advokaten sier klienten synes det er krevende at saken hans i Spania ikke er endelig avgjort og håper den snart blir henlagt.

Arrestordresystemet har flere sikkerhetsventiler, men få rettssikkerhetsgarantier. I praksis er man henvist til søke andre løsninger enn via domstolsapparatet i Norge, særlig ved å henvende seg direkte til staten som krever overlevering med mål om å finne løsninger, sier advokat Nils Christian Nordhus.

Det finnes ikke noen offisiell statistikk over hvor mange norske statsborgere som har blitt overlevert til andre land etter at avtalen om arrestordre mellom Norge og EU trådte i kraft 1. november 2019.

Riksadvokaten skriver i en e-post til NRK at de ikke har en slik oversikt ved sitt kontor.

Riksadvokaten vil understreke at det er viktig at de helt grunnleggende menneskerettighetene sikres ved utlevering og overlevering av personer til andre stater, og det gjelder enten vedkommende har norsk eller utenlandsk statsborgerskap, sier førstestatsadvokat Anne Grøstad hos Riksadvokaten.

Menneskerettighetsdomstolen

Adam Gashi sier de vil klage behandlingen han har fått inn til Den europeiske menneskerettsdomstol i Strasbourg når saken er ferdig i Spania.

Jeg kommer ikke til å la denne saken bare ligge. De har ødelagt hele min familie uten noen grunn, sier Gashi.

Hei!

Har du noen tanker om denne saken, opplevd noe lignende eller andre tips knyttet til utlevering? Send meg gjerne en e-post!

Om du vil lese andre saker vi har skrevet om dette, kan du trykke her.