Harald og Sonja
Foto: Privat / Det kongelige hoff

Kongeparets kamp for kjærligheten

At det forelskede paret som smiler på dette unike bildet skulle bli Norges fremtidige kongepar, var ingen selvfølge. I 2016 feirer de 25 år på tronen. Nå deler kong Harald og dronning Sonja private bilder fra sine «hemmelige» år.

Norges neste konge er på fest hos en kamerat. Blikket limer seg fast til en av de andre gjestene. Hun heter Sonja Haraldsen. Historien skrives i mars 1959.

En neve fylt av brusende blått blod finner hennes borgerlige hånd. De er 22 år gamle. Ennå vet de det ikke. At dette er starten på en ni år lang hemmelighet.

– Det var jo tilsynelatende ikke mulig, det som holdt på å skje. Men det var ikke så mye noen av oss kunne noe særlig for, tror jeg. At det skjedde, sånn er det jo, sier kong Harald 56 år senere.

– Sånn er det, sier dronning Sonja.

Kronprins Harald og Sonja Haraldsen i hammock

Kjæresteparet gjorde det slutt flere ganger, men det varte aldri lenge.

Foto: Privat / Det kongelige hoff
Kongen og Dronningen snakker om sitt første møte. Arkiv og i dag.

Kongeparet snakker om forelskelsen og om sitt første møte.

Offentlig kjærlighet

  • 17. januar 2016 er det 25 år siden kong Harald og dronning Sonja tok over tronen i Norge. I den anledning lager NRK en jubileumsserie om kongefamilien.
  • Første episode sendes onsdag 30. desember klokken 19.45 på NRK 1. Du kan også se den her.

Det tok ni år før de fikk aksept for sitt forhold. Det koster å følge hjertet når kjærligheten ikke er en privatsak. Når hele Norge, konge, regjering og storting skal tas med i bedømmelsen av om hun og han skal få hverandre.

Kronprins Harald

Kronprins Harald på båttur med Sonja. De to fikk etter hvert vanskeligheter med forholdet, noe som førte til flere brudd.

Foto: Privat / Det kongelige hoff

– Jeg hadde jo veldig blandete følelser. For jeg var både glad i Sonja Haraldsen, men jeg hadde også dårlig samvittighet overfor min far og Norge, sier kong Harald.

Ute i Europa gifter kongelige seg fremdeles med andre kongelige. Kong Olav håper sønnen skal finne seg en prinsesse. Flere blir nevnt som aktuelle kandidater. Unge jenter med blått blod ser til Norge, men den ettertraktede ungkaren på Slottet i Oslo har ikke øye for noen av dem.

– Jeg gjorde liksom noe galt. Jeg hadde dårlig samvittighet for at jeg gjorde noe som jeg ikke burde gjøre, sier kong Harald.

Kong Olav lukter lunta

Et halvt år etter at Sonja og kronprins Harald møttes på fest, fyller kronprinsen 23 år. Kong Olav ber kronprinsens venner til middag. Sonja får invitasjon til Slottet. Det kongen ikke vet er at sønnen skjuler en kjæreste i vennegjengen.

– Vi begynte vel å gå på ski sammen, gå på kino og møtes hos venner, sier dronning Sonja.

Toppen Bech

Tidligere journalist Toppen Bech sier paret fikk være i fred på den spesielle Storkeklubben.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vi traff hverandre flere ganger hos venner, sier kong Harald.

– Ja, det gjorde vi, for vi hadde egentlig samme omgangskrets. Så det var jo litt pussig, sier dronningen.

Kong Olav styrer sitt hus strengt. Plikten kommer alltid først. Når han lukter lunta, og forstår at sønnen involverer seg i en kvinne uten kongelig blod, blir det slutt på flere innbydelser.

Kronprinsen må ty til lukkede lag når han skal leve ut sitt privatliv. I en særegen klubb blir han slått til ridder av den gylne stork, og synger storkens pris.

– Ja, det var storkeklubben. Og det var en merkelig forening der medlemmene hadde til felles at de hadde sittet i russens hovedstyre eller vært russeprinsesser, sier tidligere journalist Toppen Bech.

Til denne klubben kunne kronprinsen bringe kjæresten.

– Det var et beskyttet sted, man snakket ikke om det verken utad eller så veldig mye innad, tror jeg. Jeg kan ikke huske at vi la så veldig vekt på det. Men det var jo en uskrevet lov at man ikke skulle være så opptatt av det heller, sier Bech.

Kronprins Harald og Sonja på klubb

På Storkeklubben fikk kronprins Harald og Sonja være sammen uten at noen sladret.

Foto: Aftenposten

Avslutter forholdet

Sonja Haraldsen

Sonja Haraldsen poserte gjerne i antrekk hun hadde sydd selv. Her fotografert ved hytta på Tjøme.

Foto: Privat / Det kongelige hoff

Høsten 1960 reiser kronprins Harald til England for å studere. Han og Sonja starter på sitt andre år som kjærester. De er i hvert sitt land, og ser hverandre sjelden.

– Det var ikke lett. For ingen av oss, sier dronning Sonja.

De to er likevel enige om å vente på hverandre.

– Harald skulle gå tre år i Oxford, sier dronning Sonja.

– To år, retter kong Harald.

– To? Det føltes som tre for meg, da. Så jeg vet at vi prøvde å bryte da du reiste tilbake igjen til ditt andre år.

De avslutter forholdet. Begge er 24 år. Han veksler mellom studier i Oxford og kongelige plikter i Norge. Hun er student i Oslo og bor hjemme hos mor på Vinderen. De skulle vente på hverandre, men påkjenningene ble for store.

Kronprins Harald skjøtter pliktene som hører til monarkiet. Men for den sjenerte 23-åringen er representasjon ensomt og vanskelig.

Det er kongen som har siste ordet, og det virker utenkelig at han noensinne vil la sønnen gifte seg med en vanlig norsk kvinne. Likevel finner kronprins Harald og Sonja sammen igjen. De gjør det slutt flere ganger, men det varer aldri lenge.

– Det holdt ikke helt da, sier dronning Sonja om forsøkene på å forlate hverandre.

– Det var ikke helt vellykket, sier kong Harald.

– Jeg hadde jo veldig blandete følelser. For jeg var både glad i Sonja Haraldsen, men jeg hadde også dårlig samvittighet overfor min far og Norge

Kong Harald om forholdet til Sonja
Sonja Haraldsen

Unge Sonja Haraldsen blir beskrevet som livlig og full av påfunn. Hun og kronprins Harald delte interessen for seiling om sommeren.

Foto: Privat / Det kongelige hoff

Rykter

Arne Strand

Sjefredaktør i Dagsavisen, Arne Strand, mener norsk presse var varsomme, og tok hensyn til Kongehuset ved å ikke videreformidle sladder om Kronprinsen og Sonja.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Det som står på spill er monarkiets framtid. Det blir holdt høyere enn kjærligheten mellom de to.

Enn så lenge melder ikke norsk presse alt de vet. Redaktørene kjenner ryktene om romansen mellom kronprinsen og jenta fra folket, men først to og et halvt år inn i forholdet nevner VG Sonja Haraldsen med navn. De viser til at en britisk avis skriver om den gode venninnen til kronprinsen.

– Utenlandske aviser la ikke så mye bånd på seg som norske aviser gjorde den gang. De norske redaktørene aksepterte privatlivets fred, og de kongeliges krav på privatliv, på en helt annen måte enn det som er tilfellet i dag, sier Arne Strand, sjefredaktør i Dagsavisen.

Ryktene går likevel, men fra Slottet er det stille. Kronprins Harald snakker ikke med sin far om Sonja.

– Venner kunne vi snakke med. Våre felles venner. Men de var jo like opptatt av at det ikke kunne gå som andre, i og for seg, sier kongen.

– De fleste. Ikke alle, understreker dronningen.

– De fleste. Ikke alle, men de fleste, sier kongen.

Kronprins Harald - en av verdens åtte mest ettertraktede ungkarer

Kronprins Harald var en populær ungkar. Mange kvinner med kongelig eller adelig blod så mot han, men han hadde bare øyne for Sonja. Faksimile, VG.

Foto: Faksimile, VG

Fikk være hos Sonjas mor

Kronprinsesse Sonja og kronprins Harald i bil

Kronprinsesse Sonja og kronprins Harald strålte i offentligheten etter at kong Olav hadde gitt dem tillatelse til å gifte seg.

Foto: Privat / Det kongelige hoff

Mens Sonja ikke lenger er velkommen på Slottet, skaper Sonjas mor, Dagny Haraldsen, en hemmelig møteplass for det unge paret hjemme i Tuengen Allé på Vinderen i Oslo. Hun har lovet å ikke snakke med andre enn Vår Herre om de to.

– Hun var et elskelig menneske, sier kong Harald.

– Mor var veldig rolig og tok en utfordring på strak arm. Hun var ikke sporty, ikke på den måten, det var min far. Men hun var nok en meget klok dame. Og en god støtte, alltid. Hun hadde nok spesielle, gode gener for å ta situasjoner, sier dronningen.

– Ser dronningen den styrken i seg selv i dag?

– Vel, jeg får håpe jeg har noe av det, da. En liten flik, kanskje.

Mellom far og sønn vokser elefanten i rommet. Ting forblir usagt. Det står om monarkiet eller kjærligheten. Ingen ser noen løsning.

Kongen og Dronningen snakker om Sonjas familie

Sonjas mor hjalp paret. Hos henne fikk datteren og kjæresten være sammen.

Pressen våkner

Kronprinsesse Sonja og kronprins Harald

Kronprinsesse Sonja og kronprins Harald var sammen i ni år før de kunne vise seg offentlig sammen.

Foto: Privat / Det kongelige hoff

Fem år har gått siden de møttes på fest, og han tok hånden hennes. Nå begynner norsk presse å våkne fra stillhet.

«Større verdier står på spill enn å følge sitt eget hjerte», skriver VG.

Med unntak av Stavanger Aftenblad er Presse-Norge så godt som samstemte i konklusjonen: Gifter kronprinsen seg borgerlig, avsluttes monarkiet.

Det gjør ikke situasjonen enklere for kong Olav. Han sender ut en pressemelding om at det ikke er kronprinsens hensikt å gifte seg borgerlig.

– Da var det definitivt. Det var et slag i ansiktet, det, sier kong Harald.

Kong Olav har slått fast at monarkiet er viktigere enn kjærligheten. Men selv om drømmen om Sonja virker knust gir ikke kronprinsen opp kvinnen han elsker.

– Jeg regnet faktisk med at tiden ville jobbe for oss. Men spørsmålet var hvor lang tid vi hadde, sier kong Harald.

Regjeringen involveres

Det er regjeringen Borten som styrer i Norge på denne tiden. Snart skal monarkens dilemma havne på deres bord.

Forsvarsminister Otto Grieg Tidemann var en av få som talte til fordel for kronprinsen og Sonja. Han argumenterer med at frøken Haraldsen er velutdannet, vakker og diskret.

– Jeg vet ikke hva som er et ultimatum, men jeg sa at hvis jeg ikke kan gifte meg med henne så kommer jeg til å forbli ugift.

Kong Harald om samtalen med sin far om Sonja

– Han anbefalte henne på det varmeste. Mens de andre statsrådene, og ikke minst statsministeren selv, var i stor tvil. Ja, de var redde for kongedømmets framtid, sier Arne Strand.

– Det var en ganske interessant debatt i regjeringen, for det var en del medlemmer som hang fast i forestillingen om at kongen måtte gifte seg kongelig, sier høyrepolitiker Kåre Willoch.

Sonja er lei av å vente. Hun flytter til Frankrike, jobber som au pair, lærer språket og studerer kunst. Kontakten med kjæresten skjer via brev og telefon.

Kronprinsen feirer 30-årsdagen sin med middag på Slottet. Den eneste i vennegjengen som ikke er invitert, er kjæresten gjennom nå åtte år.

Bilder fra offentliggjøringen av at Kronprinsen og Sonja skal gifte seg.

De hadde bare øyne for hverandre. Etter ni år fikk de endelig vise seg sammen som et par. I 1968 giftet de seg. I 25 år har de vært dronning og konge.

Første tegn til endring

Kronprins Harald og kronprinsesse Sonja 1969

Kronprins Harald og kronprinsesse Sonja nygifte i 1969. Kronprinsessen skulle døpe tankbåten «Kong Haakon VII».

Foto: NTB / Scanpix

Det første tegnet til endring kommer den dagen Sonja fyller 30. Overraskelsen er stor da hun inviteres til selskap på kongeskipet.

– Ja, jeg er i høyeste grad opptatt av at deres ønsker må, i hvert fall i meget stor utstrekning, efterkommes hvis det lar seg gjøre, sa kong Olav i et intervju med NRK.

Hva har skjedd?

Det er kronprins Harald som har tatt mot til seg og gitt klar beskjed til far: Han vil gifte seg med Sonja Haraldsen, og ingen andre. Kongen er satt i sjakk.

– Jeg vet ikke hva som er et ultimatum, men jeg sa at hvis jeg ikke kan gifte meg med henne, så kommer jeg til å forbli ugift. Men jeg vet ikke om det er et ultimatum, akkurat.

–Hva sa kong Olav da?

– Nei, han sa jo ikke noe akkurat da, men da begynte det å bli litt mer fart i sakene.

– Han begynte å tenke litt, da, sier dronning Sonja.

Kongen ber om råd også fra de parlamentariske lederne. Statsminister Borten går kongens ærend i Stortinget. Rundspørringen gir klart svar. Kun Venstres parlamentariske leder, Bent Røiseland, var positiv. De andre var avventende eller kritiske til et slikt giftermål.

Kong Olav, Harald, Sonja og moren til Sonja, Dagny Haraldsen.

Kong Olav, Sonja, kronprins Harald, og moren til Sonja, Dagny Haraldsen. Kongen har bestemt seg for at sønnen skal få gifte seg med Sonja.

Foto: Privat / Det kongelige hoff

Niende året

1967 blir til 1968 uten at kongen får formelt svar fra regjeringen. Statsminister Borten aner ikke hva han skal råde kong Olav til å gjøre.

Prinsesse Märtha Louise fotografert hjemme på barnerommet på Skaugum, ca. 1/2 år gammel.

Prinsesse Märtha Louise fotografert hjemme på barnerommet på Skaugum, ca. 1/2 år gammel, sammen med sine foreldre, kronprins Harald og kronprinsesse Sonja.

Foto: Thorberg, Erik / NTB scanpix

– Det tok jo så innmari lang tid også. Fra jeg visste at spørsmålet hadde gått til regjeringen og til det kom tilbake igjen. Jeg lurte på om det ville gå i det hele tatt, sier kong Harald.

Omsider er kong Olav nødt til å gi et svar. Han lander på å gi sønnen og Sonja klarsignal.

– Det var deilig. Ja, det var det, sier kong Harald og ler.

– Alt var vel nesten litt uvirkelig. At det kunne bli en realitet. Jeg tror nok jeg gikk litt ved siden av meg selv ja, sier dronningen.

Hva eksakt som gjør at kong Olav gir sin tillatelse, det vet bare han. Resultatet kjenner vi uansett. I 25 år har Sonja og Harald vært Norges dronning og konge. Monarkiet lever ennå.