NRK Meny
Normal

Voldsoffer: – Livet hang i en tynn tråd

Flere anmelder familievold, men trass i politiets storsatsing øker ikke oppklaringen av slike alvorlige saker.

Hvor lite

De fleste forhold starter med kjærlighet. Stadig flere ender i anmeldelser.

Hele 14 prosent flere anmeldte familievold i år – sammenlignet med i fjor. Det viser en straffesaksrapport som politiet legger frem fredag.

– Den dagen du føler at hverdagen din ikke er trygg, at du ikke er glad, at du føler at noen andre bestemmer mer over deg enn hva som egentlig er bra. I hvert fall om du blir slått – da er det bare en ting å gjøre, og det er å gå, sier en kvinne som i årevis levde med en voldsutøver, til NRK.

Oppklarer ikke flere

– Det har vært et fokusområde fra dag én for regjeringen. Vi har en egen handlingsplan mot vold i nære relasjoner, sier justisminister Anders Anundsen.

Trass i den sterke satsingen viser rapporten at politiet ikke klarer å oppklare flere enn seks av ti saker – akkurat som året før.

– Der er det nok et forbedringspotensial, sier Anundsen.

Han kan ikke forklare hvorfor det ikke er flere saker som blir løst.

– Det er vanskelig å si hvorfor man ikke har fått konkrete resultater ut av det, men samarbeidet mellom riksadvokaten, politidirektøren og meg på dette området er veldig godt og veldig sterkt, sier justisministeren.

Åtte år på vent

Den voldsutsatte kvinnen brukte tre år fra hun bestemte seg for å forlate den voldelige eksmannen – til hun faktisk klarte å ta steget ut.

Og fra hun anmeldte ham tok det fem lange år før han ble dømt.

– Jeg visste jo aldri hva som skulle skje. Jeg følte jo at livet mitt hang i en veldig tynn tråd egentlig, sier hun.

Leder i Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl, mener at det er altfor stort sprik på de ulike politikontorene – mens noen voldsofre opplever å bli tatt på alvor, blir andre avvist i døren.

– Nå har de fått beskjed fra justisministeren om at de må ta dette på alvor, så det er lov å håpe at vi får høyere oppklaringsprosenter og at flere blir straffeforfulgt. Slik at tilliten hos dem som anmelder blir styrket, sier Smaadahl.

– Ikke fornøyd

Politidirektør Odd Reidar Humlegård forklarer at oppklaringsprosenten av saker som gjelder familievold likevel ligger rundt 20 prosent over andre typer saker.

– I noen av disse sakene er det komplisert bevismateriale. Ofte er det bare to personer til stede – det er gjerningsmann og offer, sier Humlegård til NRK.

Han legger vekt på at politiet etterforsker familievold med større alvor enn noen gang.

– 60 prosent er bedre enn andre sammenlignbare saker, men det er ikke tall vi er fornøyde med, sier Humlegård.

Men Riksadvokaten mener dette er feil. Oppklaringsprosenten for vold i nære relasjoner er under 40 %, og har vært det i minst tre år. Dette er dårligere enn for voldssaker generelt og ligger under gjennomsnittet for straffesaker

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger