Normal

Vitne knytter tiltalte til stedet hvor Kristin ble drept

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): En kvinne pekte i to fotokonfrontasjoner ut mannen som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen (12). Hun forteller om en «skummel mann» som var i området hvor Kristin ble drept, på drapsdagen.

Kristin

DREPT: Kristin Juel Johannessen ble drept 5. august 1999. Samme dag observerte en kvinne en mann som hun beskriver som skummel.

Foto: Privat

Kvinnen (nå 64) syklet hjem fra jobb på Lågendalspakkeriet til hjemmet i Kvelde i Larvik klokken 17.05 den dagen Kristin Juel Johannessen ble drept, 5. august 1999.

Området er det samme som Kristin ble drept i.

I løpet av hjemturen ble kvinnen passert av en mann på moped til sammen ni ganger, og hun har beskrevet situasjonen som ekkel. Mopedisten passerte henne flere ganger på mopeden, for deretter å snu eller stoppe etter passeringen og gå til fots mot henne igjen.

– Ble redd

Statsadvokatene Alf Martin Evensen og Per Halsbog snakker sammen

AKTOR: Statsadvokatene Alf Martin Evensen (t.v.) og Per Halsbog mener den tiltalte 39-åringen drepte Kristin.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Første gangen jeg så ham, hadde jeg ikke syklet en kilometer en gang. Jeg så en som sto og røyket ved en moped på en rasteplass. Jeg tenkte ikke noe mer på det og syklet videre, og da kommer det en mann gående på samme side som jeg syklet. Deretter kom det en moped forbi meg, forteller kvinnen i retten i dag.

Hun forteller at det samme gjentok seg igjen og igjen.

– Da begynte jeg å bli redd. Jeg husker dette veldig godt, sier hun.

Hun har i avhør opplyst at mannen hadde hjelm på seg de gangene han kjørte forbi henne på mopeden, men at han gikk uten hjelm og sekk de gangene han gikk til fots mot henne.

Beskrivelsene blir til en fantomtegning

Kvinnen legger merke til fargen på mopeden, som hun beskriver som gul og blå/lilla, og forklarer senere at hun spesielt merker seg øynene og ansiktsuttrykket til føreren av mopeden.

– Jeg syntes han var skummel. Han hadde bustete hår og så litt irritert ut. Jeg la også merke til at han gikk med venstre hånd knyttet. Om han hadde en kniv i hånden, vet jeg ikke vet ikke. Men jeg ble skikkelig redd og skjønte at det var noe muffens, sier hun fra vitneboksen i dag.

Fantomtegning av Lågendalsmannen

LÅGENDALSMANNEN: Denne tegningen publiserer politiet 16. august 1999. Tegningen er basert på kvinnens beskrivelser.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Kvinnen var hjemme ved 18-tiden.

Like etter ble Kristin meldt savnet. Tolvåringen skal ifølge familiens opplysninger ha syklet hjemmefra klokken 18.30 for å bade med en venninne.

Etter at drapet på Kristin Juel Johannessen blir kjent, blir kvinnen avhørt av politiet dagen etter drapet, 6. august 1999.

På bakgrunn av hennes observasjoner, blir en fantomtegning av det som blir omtalt som den såkalte «Lågendalsmannen», laget fem dager etter drapet.

Tegningen offentliggjøres 16. august 1999.

Politiet foretar ytterligere etterforskningsskritt for å forsøke å finne ut hvem mannen på tegningen kunne være.

Tegningen av "Lågendalsmannen" ligger i vitneboksen i Borgarting lagmannsrett

VITNET: Kvinnen tok plass i vitneboksen i Borgarting lagmannsrett og forklarte seg om den såkalte «Lågendalsmannen» fredag.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Peker ut tiltalte

I mars 2000 gjennomfører de en fotokonfrontasjon, hvor til sammen 24 bilder av tolv menn – ett bilde forfra og ett tatt i profil av hver av mennene – blir lagt frem for kvinnen.

Finn Kraver, tidligere politiførstebetjent ved Larvik politikammer, som hadde ansvaret for fotokonfrontasjonene den gangen, forteller at bildene skulle være av menn med tilnærmet samme alder og utseende.

Mannen som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen, forklarer seg i retten

DRAPSTILTALT: Henning Hotvedt er tiltalt for å ha drept Kristin (12). Tidligere denne uken forklarte han seg om hvor han kjørte med mopeden sin den dagen Kristin ble drept.

Foto: Tegner: Marco Vaglieri / NRK

Blant mennene på bildene er Henning Hotvedt, mannen som nå er tiltalt for andre gang for å ha drept Kristin.

Kvinnen er ikke i tvil når hun i to ulike fotokonfrontasjoner peker på Hotvedt som mannen på moped som passerte henne gjentatte ganger i det aktuelle området den aktuelle dagen.

– Jeg var så sikker som det var mulig å være, sier kvinnen.

Hun opplyser at hun også la merke til at mopedisten hadde en sekk.

– Det var en rød og gul sekk, den var gul med røde rundinger, sier hun.

Påtalemyndigheten har under rettssaken i Borgarting lagmannsrett vist bilder av at de beslagla en gul sekk med røde rundinger hjemme hos Hotvedt.

– Håper saken kan få sin avslutning

Kvinnen er etter sitt vitnemål i Borgarting lagmannsrett glad for å være ferdig.

– Det er deilig å være ferdig med dette, nå skal det bli godt å komme ut i frisk luft, sier hun til NRK.

Over 17 år etter drapet håper hun nå svarene kan falle på plass.

– Jeg håper denne saken som har fulgt med alle disse årene, snart kan få sin avslutning.

Nekter skyld

Hotvedt har hele tiden benektet å ha noe med drapet på Kristin å gjøre, og han har også benektet å ha vært i området på drapsdagen.

Han forklarte seg tidligere denne uken om tiden rundt drapet. Han fortalte da at han hadde vært ute med mopeden sin på drapsdagen, men benektet å ha kjørt i området hvor Kristin ble drept.

Tiltaltes forsvarer Brynjar Meling stilte i dag spørsmål om fotokonfrontasjonene, hvor kvinnen pekte ut Hotvedt.

Meling påpeker at det bare var få av personene på bildene som hadde en hårfarge som kunne stemme med kvinnens forklaring.

– Det var i realiteten 50 prosent sjanse for å treffe, mener Meling.

En 39 år gammel mann er tiltalt for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999. Rettssaken startet tirsdag 16. august. Mannen nekter for å ha noe med drapet å gjøre.
NRKs reporter Martin Fjørtoft om vitneforklaring i Kristinsaken
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger