Hopp til innhold
Kristin
Foto: Privat

Kristin-saken

Oppsummert

Drapsdømte Henning Hotvedt er i Borgarting lagmannsrett dømt 13 års fengsel og til å betale 4,6 millioner kroner i oppreisning til familien til Kristin Juel Johannessen (12) som ble drept i 1999. Høyesterett har forkastet Hotvedts anke.

  • Etterlatte til Kristin Juel Johannesen tapte i retten: – Svært spesielt

    Oslo tingrett gir ikke familien til drepte Kristin Juel Johannesen medhold i at staten skal betale dem 1,8 millioner kroner. Familien må også betale erstatningen.

    I 2016 ble mannen som drepte den tolv år gamle jenta i Larvik i 1999, dømt til å betale over 4 millioner kroner i erstatning til familien.

    Den dømte mannen hadde ikke råd til å betale, men familien fikk medhold i kravet i juli i fjor, og erstatning og oppreisning med 4,3 millioner ble dekket fullt ut av staten.

    Familien mener staten også skal betale rentene på erstatningen som har løpt fra lagmannsrettens dom frem til staten betalte kravet, siden den dømte mannen ikke har råd til å betale. Totalt er dette 1,8 millioner kroner.

    Det fikk ikke familien medhold i. Retten mener den dømte mannen skal betale.

    – Konsekvensen er at de pårørende ikke får full erstatning, skriver advokat John Christian Elden i en e-post til NRK.

    – Vi er uenige, og mener ikke det er riktig at de pårørende må dekke rentetapet når grunnen er at staten er fem år for sene med å utbetale erstatning. Om vi anker dette spørsmålet alene når vi har vunnet frem med hovedkravet, er uklart per i dag. Det viktigste er selvsagt at de fikk de 4,3 millionene, skriver Elden.

    Familien må også betale saksomkostningene til staten.

    – Jeg synes det er svært spesielt at staten mener de pårørende må betale 24.000 kroner i saksomkostninger etter å ha fått drept sitt barn og søster, skriver Elden.

  • Kristins far: Nok er nok

    Faren til Kristin Juel Johannessen forstår ikke hvorfor mannen som er dømt for drapet på datteren hans, vil påklage Høyesteretts avgjørelse. – Det er noe som heter nok er nok. Når Høyesterett har sagt sitt, så burde det være nok, sier faren.

  • Klager Kristin-saken inn til FN

    Mannen som er dømt for drapet Kristin Juel Johannessen, vil klage den rettslige behandlingen av saken inn for FN. – Vi er ikke enige med Høyesterett. Det er naturlig ut fra forståelsen vår av FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter, sier advokat Brynjar Meling til VG.

  • Faren til Kristin lettet

    Faren til Kristin Juel Johannessen sier han er lettet over at Høyesterett forkastet Henning Hotvedts anke. I fjor høst ble han dømt til 13 års fengsel for drapet på Kristin. – Nå er vi ferdig, og vi behøver ikke å tenkte på en ny runde i rettssystemet.

lagmannsrett har bestemt at Henning Hotvedt skal dømmes til 13 års fengsel for drapet på Kristin Juel Johannessen
lagmannsrett har bestemt at Henning Hotvedt skal dømmes til 13 års fengsel for drapet på Kristin Juel Johannessen
Faren til den drepte Kristin Juel Johannessen kommenterer dommen i Borgarting Lagmannsrett.
Aktor Alf Martin Evensen kommenterer dommen etter drapet på Kristin Juel Johannessen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no