Vil oppheve importforbudet på reinkjøtt

Etterspørselen etter reinsdyrkjøtt er langt større enn hva det norske markedet greier å levere. Høyre har nå bedt landbruksministeren åpne for import.

Reinsdyr
Foto: Lapland UK

Reinsdyrkjøtt er blitt mangelvare i norske butikkhyller. En kombinasjon av at det populære kjøttet er sesongvare og stor etterspørsel, gjør at flere nå ønsker å oppheve importforbudet. Næringen selv mener et slikt grep kan være fornuftig.

– Vi greier ikke å fylle kjøttdiskene med reinkjøtt året rundt. Etter at vi for noen år siden gjorde grep på markedsføringssiden har etterspørselen steget enormt. Det kan være en løsning å importere, spesielt i de periodene hvor det ikke er sesong her, sier leder Nils Henrik Sara i Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL) til NTB.

Tomme butikkhyller

Høyre har bedt landbruksministeren oppheve importforbudet.

– Vi ser at reinkjøtt er på vei til å forsvinne ut av markedet. Derfor er vi nødt til å gjøre noe. Dette er skadelig for hele næringen, sier Høyres Elisabeth Røbekk Nørve i næringskomiteen på Stortinget til NRK.

– Vi merker at det er vanskelig å få tak i råstoff, og da blir det også vanskelig å markedsføre dette produktet. Man får ikke vedlikeholdt trykket på reinkjøtt i markedet, og har man ikke en vare kan man ikke gå ut å si man selger den, sier Kristin Stormo i Reindriftens importutvalg

Importproblemer

NRL tror en oppheving også kan by på problemer. Spesielt siden det er få land som driver med produksjon av rein.

– Det kan fort bli håpløst. Etterspørselen har også økt kraftig i Finland og Sverige, og jeg har vanskelig for å tro at de kan tilføre noe til det vårt marked. Vi kan kanskje importere fra Russland, sier Sara.

Han er også enig med importutvalget i at markedseffekten kan bli dårlig.

– Hvis vi ikke greier å importere nok vil det skade oss. Det kan være bedre at folk får informasjon om når sesongene er og forholder seg til det, sier Sara.

Landbruksministeren foreløpig har avvist import av reinkjøtt ut året.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger