Vil kutte lensmannskontor som knapt er åpne

Politimestrene vil blant annet kutte lensmannskontor som har åpent to dager i uken eller mindre og kontorer som ikke har åpent i det hele tatt. Likevel blir det bråk.

Lensmannskontor

STENGT: Hvert tredje lensmannskontor har åpent to eller færre dager i uken.

Foto: Veigård, Erik / NTB scanpix

Anders B. Werp på Gardermoen

Anders B. Werp i Høyre.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
Marit Arnstad

Senterpartiets Marit Arnstad.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

NRK har gått gjennom alle lensmannskontorene som politiets fagblad Politiforum lister opp som foreslått nedlagt av landets politimestre som følge av arbeidet med nærpolitireformen.

Fasit viser at hvert tredje kontor på kuttlisten kun er åpent to dager per uke eller mindre. 11 av dem er ikke åpent i det hele tatt.

På Flatanger lensmannskontor har de ikke faste åpningstider. Ifølge politiets nettside henger de opp åpningstidene på utgangsdøren med jevne mellomrom.

Samtidig viser gjennomgangen til NRK at tre av fire lensmannskontor som er foreslått kuttet ligger mindre enn tre kvarters kjøring fra neste lensmannskontor eller politistasjon.

– Skal ikke flytte politifolkene noe sted

– Fra Lier til Kongsberg er det fem store politienheter. Det er fem mil å kjøre, forteller Christine Fossen, politimester i Sørøst politidistrikt.

Hun ramser opp:

  • Lier lensmannskontor.
  • Drammen politistasjon.
  • Nedre Eiker lensmannskontor.
  • Øvre Eiker lensmannskontor.
  • Kongsberg politistasjon.

Fossen sier det ikke er automatikk i at det blir færre politifolk nært og lokalt selv om man kutter i lensmannskontorene.

– Vi skal ikke flytte politifolkene noe sted. De skal jobbe ute. Nå binder vi opp ressurser på skranker og på å holde døren i for eksempel Hokksund åpen.

Målet med nærpolitireformen er, ifølge både Fossen og justispolitisk talsperson Anders Werp i Høyre, å sikre mer fleksibiliet og mer politi ute blant folk.

Mer etterforskningskraft der kriminaliteten faktisk skjer.

– Noe av formålet er å flytte flere politifolk ut i nærmiljøene i tillegg til å øke kompetansen på for eksempel etterforskning, sier Werp.

Senterpartiet mener politireformen er sentraliserende

Parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet holder fast ved at hun mener reformen er en sentraliserings- og ikke en nærreform. Hun mener også Høyre må skylde seg selv når det kommer til dårlige åpningstider på noen av lensmannskontorene.

– En av årsakene til det er at lensmannskontorene har blitt tappet for personell over flere år. Når det bare er én person igjen på kontoret, så klarer man ikke å holde åpent mer.

Politimestre sier at dette vil styrke beredskapen og at det er en reell nærpolitireform?

– Politimestrene sier nok ofte det. Samtidig har jeg reist land og strand rundt og truffet lokale folk i politiet som sier at det ikke er noe tvil om at dette vil svekke beredskapen lokalt og det lokale arbeidet som legges ned, sier Arnstad.

SISTE NYTT

Siste meldinger