Vil ikke ha egne mottak for homofile

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener det er en dårlig ide å lage egne asylmottak for homofile slik man skal gjøre i Tyskland. Heller ikke Skeiv Verden vil følge tyskernes eksempel. Foreløpig.

Hverken NOAS eller Skeiv Verden mener det er lurt for Norge å opprette egne asylmottak for homofile slik som i Tyskland.

Det er ikke lurt med egne asylmottak i Norge for homofile i Norge, mener både Skeiv Verden og NOAS.

– Vi ser med spenning på det som skjer i Tyskland nå. Vi har hatt tatt kontakt med dem for å høre hvordan de tenker og vi er spent på å se resultatene, sier generalsekretær i Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard, til NRK.

I Tyskland blir det opprettet to mottak for lesbiske, homofile og transseksuelle fordi disse gruppene kjenner seg trakasserte i vanlige asylmottak.

Ifølge Demou Øvergaard har det vært et tema hos Skeiv Verden i en årrekke, men organisasjonen har kommet frem til at de er redd for at sikkerheten rundt slike mottak kan bli dårlig og at de homofile asylsøkerne blir enda mer synlige.

– Myndighetene kan bli bedre

De ønsker heller desentraliserte mottak som er i sentrale strøk, og hvor homofile asylsøkere har muligheten til å delta i et skeivt miljø.

De vil også at man sørger for mer kompetanse blant de ansatte, nærmiljøet og offentlige instanser.

– Norske myndigheter kan nok bli enda bedre på å følge opp dette. Vi har hatt god dialog med UDI og med dem som drifter mottakene, og opplever at det mangler en del kompetanse, sier Demou Ødegaard.

Både Skeiv Verden og NOAS får svært mange henvendelser fra homofile som sier at de har blitt utsatt for grov trakassering og vold på grunn av deres legning.

Likevel mener Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i NOAS, at egne asylmottak for homofile er en dårlig ide.

– I Norge tror jeg det er en dårlig løsning. Mange av de homofile ønsker ikke at personer fra samme land eller samme kulturkrets skal bli kjent med legningen. Det kan føre til at de blir outet, og det oppleves som en risiko for egen sikkerhet, sier han til NRK.

Homofil asylsøker: – Mange homofobe på mottak

NRK har møtt en homofil asylsøker som fant redningen i å bytte fra et avsidesliggende mottak til et nærmere en større by.

I landet «Ali» kommer fra straffes homofili med døden. Men holdningene han flyktet fra opplevde han på nytt ved mottak her i Norge.

– Det var mange homofobe på det mottaket hvor jeg var. Jeg følte meg ikke trygg. De sa at homofili er en sykdom, og at de aldri kom til å akseptere det. De sa også at det var best om homofile ble drept, forteller han.

Han opplevde å bli frosset ut, mobbet og dårlig behandlet. I dag lever han som åpen homofil i Norge, men han vil ikke stå fram med fullt navn og bilde, i frykt for at noen i landet han kommer fra skal kjenne ham igjen.

«Ali» har fått med seg utviklingen i Tyskland, og sier det er både positive og negative sider ved ordningen.

– Man bør ikke bestemme at homofile blir sendt til disse mottakene uten å spørre dem først, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger