Vil fortsette rovdyrforhandlinger

Regjeringspartiene vil fortsette forhandlingene om et rovdyrforlik med opposisjonen.

Rovdyrforhandlinger i Energi- og miljøkomiteen

De rødgrønne har ønsket å forhandle med opposisjonen siden før jul, men sliter med å komme frem til et forhandlingsgrunnlag Sp kan gå med på.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

Partene har i ettermiddag forhandlet på overtid. Senterpartiet har nå gått med på en første skisse som vil danne grunnlag for videre forhandlinger om et bredt rovdyrforlik i morgen.

– Regjeringspartiene vil fortsette forhandlingene om et rovdyrforlik med opposisjonen, opplyser forhandlingsleder Eirin Sund.

Den nye skissen skal nå være oversendt opposisjonen. Forhandlingene vil fortsette klokken 10.45 i morgen. Det er også satt av tid mandag og tisdag neste uke.

Krevde skisse innen klokken 17

Opposisjonen krevde i ettermiddag at regjeringspartiene måtte legge fram en skisse til ny rovdyrspolitikk innen klokken 17. De forlot forhandlingsmøtet i harnisk rett før klokken 15.

Det er bestandsmål for ulv, bjørn og en rekke forhold rundt rovdyrforvaltningen som er til diskusjon.

Uenige med Senterpartiet

Etter det NRK har grunn til å tro, har det vært vanskelig for regjeringen å komme frem til et forhandlingsgrunnlag Senterpartiet kan gå med på.

Regjeringens forhandlingsleder, Eirin Sund fra Arbeiderpartiet, vil ikke kommentere uenigheten med Senterpartiet, men er glad for at forhandlingene kan fortsette.

– Jeg har ingen kommentarer til hvem som har vært vanskelig. Jeg er glad for at vi nå setter oss ved bordet og forhåpentligvis får til et resultat som er så politisk bredt som mulig. Det er til det beste for rovdyrene og for beitenæringen, sier hun til NRK.

Les også: Sp til kamp mot bitre hannbjørner

– Latterlig

SV og Senterpartiet står langt fra hverandre i spørsmålet om hvor mye ulv og bjørn det skal være i Norge i framtiden, og opposisjonen la ekstra press på regjeringen i februar.

– Dette er rett og slett latterlig. Vi ble invitert av regjeringen til å forhandle om rovdyr. Nå er det én uke igjen av forhandlingene, og vi har fortsatt ikke reelt startet forhandlingene. Det er regjeringspartiene som har ansvaret for at situasjonen er slik, sa Frps Oskar Grimstad til NRK under forhandlingene tidligere tirsdag.

De rødgrønne partiene har ønsket å forhandle med opposisjonen på Stortinget siden før jul.

– Siden jul har vi ikke klart å forhandle om annet enn når vi skal diskutere og hva som skal være agendaen. Vi venter på regjeringens utspill. Nå kan jeg ikke si mer, sier Grimstad.

Kamper internt i regjeringen

– Dessverre er det så stor uenighet innad i regjeringen. De er ikke enige. Før de blir enige, er det vanskelig å forhandle om noe som helst, sier KrFs Line Henriette Holten Hjemdal.

Regjeringen skulle i utgangspunktet sende et felles posisjonsnotat i går kveld, i forkant av dagens møte.

Målet er å bli ferdige med oppdateringen av rovdyrforliket fra 2004 innen Stortingets sommerferie, som starter 17. juni.

Rovdyrforliket fra 2004 omfattet SV, Arbeiderpartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Høyre. Både Senterpartiet og Fremskrittspartiet sto utenfor.

Les også: - Høyre har blitt naturfiendlig
Les også: Kamp om de store rovdyrene

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger