Vil fjerne super-kontantstøtte

I vår innførte Spydeberg kommune en dobling av kontantstøtten, helt fram til barna begynner på skolen. Antall mottakere gikk i været, mens barnehagene måtte si opp ansatte. Allerede nå vil rådmannen avvikle ordningen.

Spydeberg kommune lover foreldre en dobling av kontantstøtten, og det helt fram til barna begynner på skolen.

I februar snakket NRK med tobarnsmoren Silje Amlien Fremmegård, som var en av de syv innbyggerne som mottok kontantstøtte i Spydeberg. Nå er det 62 familier som mottar den rause utbetalingen fra kommunen.

Leder for regionrådet i indre Østfold, Knut Espeland

Ordfører Knut Espeland (KrF) sier at det ikke er mulig for en liten kommune å gå alene med en så spesiell særordning, men håper staten vil ta opp tråden.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK
Arbeidsminister Anniken Huitfeldt

Tidligere arbeidsminister Anniken Huitfeldt mener den nye regjeringen bør se til Spydeberg og avlyse gjeninnføringen av kontantstøtte til 2-åringer.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I februar vedtok kommunestyret, med KrF-ordfører Knut Espeland i spissen, at kommunen skulle doble den statlige kontantstøtten. Det vil si at barn opp til 18 måneder får 10.000 kroner per måned, mens eldre barn får 6.600 kroner i måneden - helt opp til skolealder.

Da ordningen ble innført økte antall mottakere fra 7 til 62.

Barnehage måtte stenge

Samtidig gikk søkertallene til barnehagene ned. Én avdeling måtte stenge og flere ansatte måtte bytte jobb.

– Færre søkte på plass, og vi måtte si «takk for nå» til flere av våre kolleger. Men jeg håper vi ønske dem velkommen tilbake til høsten 2014, sier Per Jarle Hestnes, styrer i Blomsterenga barnehage.

For nå har nemlig rådmannen satt ned foten. Han mener ordningen har blitt for kostbar, og har fjernet den fra neste års budsjett.

– Ikke et nederlag

Tidligere har det borgerlige flertallet i kommunestyret støttet ordningen, men nå er det lite trolig at super-kontantstøtten får flertall.

Men ordfører Espeland vil ikke se på dette som et nederlag.

– Jeg har lenge vært av den formening at dette har vært et prøveprosjekt. Dette bør være en erfaring som vi høster og kanalisere inn til regjeringen for fremtidig nasjonale reformer, sier Espeland til NRK Østfold.

Han er glad for regjeringsskiftet, som han mener vil gi foreldre den friheten de vil ha, dersom hans egen ordning går i vasken. Den nye regjeringen vil nemlig gjeninnføre kontantstøtten for 2-åringer, som den rødgrønne regjeringen fjernet.

– Regjeringen bør lære av dette

Da ordningen ble vedtatt i vinter, var arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) svært kritisk.

– Kommunen sparer penger, sender kvinnene hjem, og ungene hjem fra barnehagen. Jeg håper ingen andre norske kommuner innfører denne politikken, sa Huitfeldt den gangen til NRK.

Nå mener hun at den nye regjeringen må lære av forsøket i Spydeberg.

– Dersom dette er et prøveprosjekt, som ordføreren sier, må regjeringen merke seg det og avlyse kontantstøtte for 2-åringer. Det er ganske åpenbart at når man gjør det mindre lønnsomt å jobbe, vil flere velge å ikke jobbe.

Huitfeldt peker på at sist 2-åringene fikk kontantstøtte i Norge, hadde 80 prosent av mottakerne minoritetsbakgrunn.

– Det må aldri lønne seg å frata barna et pedagogisk tilbud, som barnehagen er, mener Huitfeldt.

– Verdt å bruke penger på

Ordfører Espeland sier at det ikke er mulig for en liten kommune å gå alene med en så spesiell særordning, men håper staten vil ta opp tråden.

Han er ikke enig i at pengene har vært bortkastet, selv om ordningen nå skrotes.

– Det er forstå ut fra økonomiske argumenter, som rådmannen følger. Men vi fokuserer på det beste for barnefamiliene, og å gi dem fleksibilitet til å velge det best for barna. Vi vet at denne ordningen koster penger, men det er verdt å bruke penger på det som er best for barna, sier Espeland.

– Burde moderert seg

I februar snakket NRK med tobarnsmoren Silje Amlien Fremmegård, som var en av de syv innbyggerne som mottok kontantstøtte i Spydeberg. Den gang var hun glad for økningen. Nå skulle hun ønske at kommunen modererte seg litt.

– Jeg skulle ønske de gikk ut med et tilbud som ikke er så ekstremt. For eksempel for barn opp til 3 år, ikke helt til skolealder. Da tror jeg tilbudet kunne vart lenger, og vært noe som flere fikk glede av, sier Fremmegård til NRK Østfold.

Spydeberg kommune lover foreldre en dobling av kontantstøtten, og det helt fram til barna begynner på skolen.

I februar snakket NRK med tobarnsmoren Silje Amlien Fremmegård, som var en av de syv innbyggerne som mottok kontantstøtte i Spydeberg. Nå er det 62 familier som mottar den rause utbetalingen fra kommunen.

SISTE NYTT

Siste meldinger