KrF-kommune dobler kontantstøtte

Spydeberg kommune lover foreldre en dobling av kontantstøtten, og det helt fram til barna begynner på skolen. – Helt gal politikk, mener arbeidsminister Anniken Huitfeldt.

Spydeberg kommune lover foreldre en dobling av kontantstøtten, og det helt fram til barna begynner på skolen.

Tobarnsmoren Silje Amlien Fremmegård er en av de syv innbyggerne i Spydeberg kommune som mottar kontantstøtte. Hun er positiv til at kommunen nå ønsker å doble den statlige kontantstøtten.

Leder for regionrådet i indre Østfold, Knut Espeland

Ordfører i Spydeberg kommune, Knut Espeland, håper flere foreldre vil benytte seg av muligheten med den nye kontantstøtte-ordningen.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

anniken huitfeldt

Anniken Huitfeldt mener forslaget til Spydeberg kommune er et skritt tilbake, og fraråder alle norske fra å innføre den samme modellen.

Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
Knut Arild Hareide i vandrehallen

KrF-leder Knut Arild Hareide støtter forslaget om å øke kontantstøtteordningen i Spydeberg kommune, og mener at foreldre vet hva som er best for sine barn.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix
Ordningen går ut på å doble den statlige kontantstøtten. Det vil si at barn opp til 18 måneder kan få 10.000 kroner per måned, mens eldre barn får 6600 kroner i måneden. Det nye forslaget er at ordningen skal gjelde barn helt opp til skolealder.

Prøveordning

Alle de fire borgerlige partiene i Spydeberg står bak forslaget, som foreløpig er en prøveordning på ett år. Søknadfristen er allerede 1.april for foreldre som ønsker kommunal støtte til å være mer hjemme med barna til neste år.

– Jeg synes det er veldig positivt for småbarnsforeldre. Man får muligheten til å kombinere barnehage og det å være hjemme, sier tobarnsmoren Silje Amlien Fremmegård.

Hun er en av syv som i dag mottar den kommunale kontantstøtten som Spydeberg har innført for 2-åringer. Den nye økonomiske gavepakken fra kommunen vil gjøre det mulig for foreldre å tilbringe mer kvalitetstid mer barna.

– Vi mener at en ettåring har godt å være være hjemme litt lenger, argumenterer Fremmegård.

Vil at flere skal benytte seg av muligheten

Forslaget er allerede vedtatt, og prøveordningen starter opp i august i år. Prosjektet ble vedtatt i desember, men den endelige utformingen skal behandles i kommunestyret 19. mars.

Det borgerlige flertallet, med Spydeberg-ordfører Knut Espeland i spissen, håper at flere foreldre vil benytte seg av muligheten når det nå åpnes for å søke om utvidet kontantstøtte.

– Vi har en grunnleggende tilllit til at foreldrene vet hva som er best for barna sine. Vi vil anbefale å velge kombinasjonsløsninger. Det er det som er hovedintensjonen med denne prøveordningen, forklarer han.

– Håper ingen andre innfører denne politikken

Søknadsfristen til den nye kontantstøtteordningen er 1.april, og først da vet kommunen hvor stor interesse det er for en slik ordning.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt er imidlertid skeptisk til forslaget.

Hun mener at den nye ordningen vile gjøre det mer lukrativt for foreldre å ta barna ut av barnehagen og bli hjemme, enn å jobbe.

– Dette er helt gal politikk i forhold til barn. Kommunen sparer penger, sender kvinnene hjem, og ungene hjem fra barnehagen. Jeg håper ingen andre norske kommuner innfører denne politikken, sier hun.

Positive til ordningen

Kristelig Folkeparti sentralt er på den annen side positive til ordningen, til tross for at forslaget er langt mer radikalt enn hva de selv går inn for i sitt partiprogram.

Partiet ønsker at ettåringer skal få 7000 kroner i måneden, mens toåringer skal få 4000 kr i måneden.

De tror likevel på forslaget til Spydeberg, og mener at foreldre vet hva som er best for sine barn. Partiet sier ja til barnehageplass til alle som trenger det, og vil også tilby kontantstøtte til de som mener det passer best for sine barn.

– Det viktigste for KrF er at barnefamilier får lov til å bestemme selv. Vi synes prosjektet i Spydeberg er spennende, sier Knut Arild Hareide, leder for KrF.

– Vil føre Norge tilbake

Huitfeldt mener at forslaget vil føre Norge tilbake, og fraråder alle norske kommuner fra å innføre den samme modellen.

– Barnehagen blir viktigere og viktigere som en opplæringarena - det er ikke oppbevaring. Og barnehage er så viktig for hvordan du gjør det på skolen. Men når det ikke lønner seg, og du i tillegg får belønning for å ta barna ut av barnehagen, så er det veldig alvorlig, forklarer ministeren.

Spydeberg Høyre har støttet utvidelsen av kontantstøtten, men forslaget møter en annen holdning fra Høyre sentralt.

I forslag til nytt partiprogram ønsker partiet å erstatte den statlige kontantstøtten med en lovpålagt kommunal kontantstøtte. De ønsker ikke å utvide støtten opp til skolealder.

– Vi ønsker at kommunene skal tilby kontantstøtte til 1 og 2-åringene fordi vi mener det er foreldrene som er best egnet til å ta valg for barna sine, sier stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland (H).

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger