Hopp til innhold

Vil fjerne hestehandel om ordførere

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Udemokratisk, uforståelig for velgerne og Sps hestehandel på bakrommet. Det er grunnen til at Frp vil ha direktevalg på ordfører. – Uaktuelt, sier kommunalministeren fra Sp.

Even Moen, Sp

Even Moen, Sp

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Frp vil ha tilbake ordningen med at kommunene selv får bestemme om de skal gjennomføre direktevalg på ordførere. Blant annet for å hindre hestehandler som gir små partier med liten oppslutning ordførervalg.

Les også: Edquist blir ordfører i Halden
Les også: – Vi skulle ha låst døra slik at vi ble enige der og da
Les også: Hun blir Frøyas nye ordfører

Slik som Sp er i ferd med å gjøre i mange kommuner. For til tross for at Sp gjorde et dårlig valg, har de allerede sikret seg mer enn 60 ordførere i kommende kommunestyreperiode. Som i Stor-Elvdal.

Der fikk Sp 9 prosents oppslutning.

Og ordføreren.

Det reagerte Aps ordførerkandidat Cecilie Selnes på. Hun og partiet fikk nemlig 43 prosent oppslutning og trodde før valget at Sp ønsket et rødgrønt samarbeid i kommunen. Det ønsket forsvant som dugg for solen da man skulle begynne å forhandle om ordførervervet.

– Vi er veldig overrasket over at de valgte den løsningen de valgte, sier Selnes.

Sp: – Det er alltid spill og hestehandel

Per Arne Olsen er ordfører i Tønsberg

Per Arne Olsen, Frp

Foto: Holm, Morten, Morten Holm / SCANPIX

Even Moen, senterpartipolitikeren som klarte å kapre ordførerkjedet med 9 prosents oppslutning, innrømmer gladelig at politikk er et spill.

– Rundt valget så er det jo alltid et spill. Det er en hestehandel og det er en reell politikk i det. Sp er dyktig til å forhandle, og vi er kjent for å være der det skjer, sier Moen.

Det er akkurat dette Per Arne Olsen og Frp vil ha slutt på.

De vil at kommunene selv skal kunne bestemme om det skal være direktevalg på ordfører i hver enkelt kommune slik det var tidligere.

Frp sier også at Sp sentralt blokkerer forslaget ettersom det vil straffe nettopp antall ordførere for dette partiet ute i kommunene.

– Det løser det enkle faktum at det er velgerne selv, altså innbyggerne i kommunen, som bestemmer hvem som skal bli ordfører. At den mannen eller kvinnen de stoler mest på får dette vervet, og så er det ikke hvor flinke man er til å bytte verv på kammerset som avgjør hvem som blir ordfører, sier Olsen.

Sp: – Uaktuelt direktevalg på ordfører

Liv Signe Navarsete

Liv Signe Navarsete, Sp

Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) sier det er uaktuelt å gå tilbake til ordningen med direktevalg på ordførere.

– Dette har selvsagt ingen sammenheng med antall ordførere Sp får. Flertallet på Stortinget var klar på at man ikke ønsket dette systemet. Jeg har heller ikke tenkt til å ta opp igjen den tråden, sier Navarsete.

Hun sier ordningen ble oppfattet som rotete for innbyggerne i de kommunene som gjennomførte direktevalg.

– Det var også vanskelig å finne ut hvem man skulle stille til ansvar når en ordfører gjerne hadde veldig få representanter bak seg i kommunestyre.

AKTUELT NÅ