NRK Meny
Normal

Edquist blir ordfører i Halden

Søndag ble Thor Edquist og Høyre enige om å samarbeide med fire andre partier.

Video Møt Høyres Thor Edquist, mest sannsynlig den neste ordføreren i Halden

Møt den nye ordføreren i Halden.

– Det blir Venstre, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet de grønne, forteller mannen som blir Haldens nye ordfører, Thor Edquist.

For en uke siden gjorde Høyre et brakvalg i Halden og ble største parti i grensebyen – med en oppslutning på 34,4 prosent.

Les også:

–Nytt politisk styre

– Vi gikk til valg på at vi skulle være et alternativ til Arbeiderpartiet og at vi skulle forsøke å få til et nytt politisk styre med mer åpenhet og demokrati. Det var viktig for oss å prøve å innfrir det når vi først gjorde et så bra valg som vi gjorde, sier han.

– Var det vanskelig å komme til enighet?

– Det har tatt litt tid, men det skyldes at noen av oss jobber utenbys og ikke jobber i Halden hver dag. Vi måtte utsette en del møter til helgen som kunne vært avholdt litt tidligere i uka. Selve forhandlingene har gått greit, forteller Edquist.

AP gikk kraftig tilbake

Halden har vært en sterk Ap-bastion helt siden krigen, men ifølge valgresultatet har vinden i grensebyen snudd.

Ap gjorde et svært godt valg i 2007, men i år er partiet på kraftig tilbakegang, ifølge den seneste prognosen. De gikk ned med 11, prosentpoeng og mister fire mandater i kommunestyret.

– Vi har gjort et meget dårlig valg. Nå må vi i partiet analysere hvorfor det har gått galt, sa Ap-ordfører Per-Kristian Dahl, til NRK.no rett etter valget.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Snørydding rammer andre oppgaver

    Østfold-kommunene har hatt mer arbeid med snøen denne vinteren enn de har hatt på mange år.
    I Eidsberg har snøryddingen så langt kostet kommunen mellom 200 og 300.000 kroner mer enn et normalår.
    Arbeidet går ut over andre oppgaver, sier Gunnar Johnsrud, avdelingsleder vei, park og bygg i Eidsberg kommune.

  • Slo med ølglass

    En 28 år gammel Fredrikstad-mann må sone et halvt år i fengsel. Han er dømt for å ha slått innehaveren av et utested i ansiktet med et ølglass i fjor sommer. Slaget førte til at mannen fikk kutt i ansiktet. Fredrikstad-mannen er dømt for voldsbruk tidligere, sist gang i august i fjor