Hopp til innhold

Vil du reise? Nå kan forsikringen dekke røde land

Flere selskaper åpner for at reiseforsikringen også gjelder i europeiske land med mye smitte. Dette betyr ikke at selskapene anbefaler reiser til land som er røde.

En mann stuper i sjøen i Brighton 1. juni 2021

TAR SJANSEN: En mann stuper i sjøen i Brighton 1. juni 2021. Storbritannia er ett av landene som omfattes av endrede regler hos noen forsikringsselskaper.

Foto: Hannah Mckay / Reuters

Utenriksdepartementet fraråder fortsatt reiser til de fleste landene i Europa på grunn av koronapandemien. Disse landene er omtalt som røde, mens noen få land er gule.

Gjennom hele pandemien har de fleste selskapene sagt at reiseforsikringen ikke dekker reiser til røde land. Nå endrer flere selskaper vilkårene for reiseklare nordmenn.

Forsikret selv om du får korona

Allerede i slutten av mai åpnet If/Europeiske Reiseforsikring opp for å gi reiseforsikring til kundene sine i EU, Schengen-området og Storbritannia.

– Vi dekker også koronarelaterte hendelser. Skal vi først dekke folk på reise, ønsker vi å gjøre det fullt ut, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Bibow Handeland.

Andreas Bibow Handeland i Europeiske

Andreas Bibow Handeland, Komminikasjonsdirektør i If/Europeiske reiseforsikring

Foto: BENJAMIN A.WARD, IF

Selskapet understreker at de ikke ønsker at praktiske utfordringer knyttet til vaksinepasset skal hindre kundene i å få reise.

– Det at vi nå velger å åpne opp er ikke en anbefaling om å reise. Det handler om å gi kundene muligheten til å gjennomføre reiser de selv anser som nødvendige i EU, Schengen og Storbritannia, sier Handeland.

Forsikringsselskapet Frende har hatt gyldig reiseforsikring i røde land hele det siste året.

– Vi anbefaler alltid at du følger reiserådene, vurderer reisen nøye og setter deg inn i situasjonen i det landet du skal reise til. Det sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen i Frende.

Heidi Slettemoen Tofterå i Frende

Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende

Foto: Frende

– Samtidig er det ikke forbud mot å reise, og vi kan ikke nekte kundene det. Hva hver enkelt vurderer som strengt nødvendige grunner til å reise, legger ikke vi oss opp i, sier Slettemoen.

Slettemoen sier at i sommer er reiseforsikringen din gyldig uansett, med noen forbehold, avhengig av hvor du skal reise. Kundene må sjekke dette.

Tryg: Gule når det gjelder forsikring

– Nå blir alle land i EU og Schengen gule når det gjelder reiseforsikring. Dette betyr ikke at vi anbefaler å reise til land som er røde, men om du ønsker å bestille en reise til sommeren, så har du forsikring, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i forsikringsselskapet Tryg.

Kart over røde og gule land/områder i Europa.

GULE/RØDE LAND: Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, med unntak av noen land/områder. \Gule områder har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Foto: FHI

Dette skjer til tross for UDs reiseråd. Tidligere var det de disse reiserådene som avgjorde om forsikringen dekket reisen eller ikke.

– Hvorfor denne endringen nå?

– Smittesituasjonen i Europa går i riktig retning, ordningen med vaksinepass er på vei, og vi kan la det være oppe til folk om de ønsker å reise, svarer Irgens.

Reiseforsikringen gjelder også utgifter om du blir koronasyk i EU/Schengen, men det gjelder ikke karantenebestemmelser, som for eksempel utgifter til karantenehotell.

Det gjelder heller ikke om land stenger grensene, eller om regioner i utlandet stenger for innreise (se fakta).

Dekker ikke frykt

I og med at landene (EU/Schengen/Storbritannia) forsikringsmessig betraktes som gule hos blant annet Tryg, betyr det at du ikke får igjen på forsikringen om du i dag bestiller til et gult land som senere blir rødt.

OLE IRGENS; kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring:

ENDRER REGLER: Kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg, som er ett av selskapene som har endret vilkårene.

Foto: Tryg Forsikring

– Vi dekker ikke en eventuell frykt for å reise, sier Irgens.

Rådet er fortsatt at man sørger for at reisen kan avbestilles og bookes om.

Det er også viktig å minne folk på at helsevesenet i utlandet kan være overbelastet på grunn av korona. Vi anbefaler ikke folk å reise til røde land, selv om forsikringen er dekket, sier Irgens.

Ikke alle dekker korona

Gjensidige har ikke endret reglene. Det betyr i hovedsak at reiseforsikringen ikke dekker koronasaker og avbestilling til røde land.

– Dette betyr at vi dekker skader med unntak av skader knyttet til korona, sier kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige.

Men blir du koronasyk i et rødt land eller et hotell stenger eller at du må ha ekstra hotelldøgn, dekkes det ikke hos Gjensidige.

Om du har bestilt ferie til et gult land som senere blir rødt, får du derimot dekket avbestilling hos Gjensidige.

– Vi synes det er i tidligste laget å bestille nå, og anbefaler folk å ha litt mer is i mage, sier Haraldsen.

Reglene mellom de ulike forsikringsselskapene varierer. Sjekk ditt selskap for å være sikker på hva forsikringen dekker.

Plaka-stranden på Naxos fotografert 14. mai.

ÅPNER OPP: Plaka-stranden på Naxos fotografert 14. mai. Hellas har nå åpnet for turister.

Foto: Thanassis Stavrakis / AP

Mæland advarer

På spørsmål om justisminister Monica Mæland er bekymret for at flere vil reise når forsikringsselskapene endrer reglene, svarer hun:

– Vi anbefaler ingen, heller ikke vaksinerte, å foreta unødvendige utenlandsreiser akkurat nå. Men vi tror at reiseaktiviteten kommer til å øke, og at det kan føre til en del kø når alle skal kontrolleres. Forsikringsbransjen må selv avgjøre hvilke regler som gjelder, sier Mæland.

AKTUELT NÅ