Hopp til innhold

Viggo Kristiansen frikjent i Baneheia-saken

Viggo Kristiansen er nå offisielt frikjent for drap og voldtekt som han sonet 21 år i fengsel for. – Granskingen må vurdere hvor i prosessen det har sviktet, sa dommeren i avgjørelsen.

Domsavsigelse i gjenåpningssaken til Viggo Kristiansen

AVGJØRELSEN: Dommer Tonje Vang leste opp avgjørelsen i Borgarting lagmannsrett.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Veldig få vil være i stand til å forstå hva det vil si å sone 21 år i fengsel. I tillegg var han uskyldig. Da han ble løslatt, hadde han brukt en større del av livet i fengsel enn i frihet.

Det sier forsvarer Bjørn Andre Gulstad på en pressekonferanse etter torsdagens rettsmøte, der Viggo Kristiansen ble frifunnet.

Kristiansen var ikke selv på pressekonferansen, men det ble lest opp et brev fra ham.

LESTE OPP BREV: Forsvarer Bjørn André Gulstad leste opp et brev fra Viggo Kristiansen på en pressekonferanse etter rettsmøtet.

– Jeg godtar dommen

Viggo Kristiansen pustet tungt og svelget da dommeren leste opp frifinnelsen.

– Jeg godtar dommen, sa Viggo Kristiansen og så bort på familien.

Både aktor og forsvarere hadde bedt om frikjennelse i Baneheia-saken, og det var dermed avklart hva dommer Tonje Vang kom til å konkludere med.

– Granskingen må vurdere hvor i prosessen det har sviktet, og hvor feilen har skjedd. For Kristiansen er situasjonen uansett at han er frikjent for de alvorlige handlingene han ble dømt for i år 2000, sa dommeren.

Les også: – Det er på dager som dette vi skal være veldig glade for at vi ikke har dødsstraff

Svein Kristiansen gir en klem til forsvarer Bjørn Andre Gulstad
Svein Kristiansen gir en klem til forsvarer Bjørn Andre Gulstad

Dommen følger Riksadvokatens avgjørelse 21. oktober.

– Kristiansen har sittet 21 år i fengsel urettmessig. Det er ingen tvil om at det har hatt store konsekvenser for Kristiansen og hans familie. Her må det erkjennes at rettssikkerhetsgarantiene ikke har fungert godt nok for Kristiansen, sa dommeren.

– Drap på barn er en av samfunnets mest grufulle handlinger. Det er avgjørende for etterlatte at man oppklarer slik kriminalitet og at riktig person dømmes. Her må det erkjennes at rettsstaten heller ikke har klart å ivareta rettssikkerheten til foreldrene til Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen.

Sammen med familien

Viggo Kristiansen kom til retten i dag sammen med brødrene Trond og Morten og faren Svein.

Det er ikke lov til fotografere Viggo Kristiansen i retten.

Han er iført en mørk, rutete skorte. Han satte seg ved siden av forsvarer Arvid Sjødin og smilte til dommerne da de kom inn.

Viggo Kristiansens far Svein Kristiansen (til venstre) og brødre Morten og Trond på tilhørerplassen i Borgarting lagmannsrett.

STØTTE: Viggo Kristiansens far Svein Kristiansen (til venstre) og brødre Morten og Trond på tilhørerplassen i Borgarting lagmannsrett.

Foto: Marius Christensen / NRK

Dømt for andre forhold

Da Kristiansen ble dømt i Baneheia-saken, ble han også dømt for to andre forhold som han har erkjent.

Det ene er flere overgrep mot en jente på sju-åtte år på midten av 90-tallet. Kristiansen var mellom 15 og 17 år på gjerningstidspunktet.

Det andre forholdet gjelder skremmende og hensynsløs atferd mot en nabokvinne. Kristiansen hadde gjentatte gått opp på en veranda og kikket inn gjennom vinduene da kvinnen skulle legge seg.

Foreldrenes bistandsadvokater Audun Beckstrøm (t.v.) og Håkon Brækhus.

REPRESENTERER FORELDRENE: bistandsadvokater Audun Beckstrøm (til venstre) og Håkon Brækhus.

Foto: Marius Christensen / NRK

For disse sakene ble Kristiansen dømt til fengsel i ti måneder. Kristiansen skal ikke sone for dette, siden han allerede har sonet i 21 år.

Men det får betydning i erstatningssaken. Dette fordi en slik erstatning tar utgangspunkt i lengden på den urettmessige soningen som følge av Baneheia-saken. Kristiansens forsvarere har tidligere antydet et erstatningskrav på over 30 millioner kroner.

Jan Helge Andersen siktet

Etter frifinnelsen av Viggo Kristiansen står drapet på Lena Sløgedal Paulsen uoppklart.

Men i juli kunne NRK fortelle at Jan Helge Andersen er siktet. Andersen har tidligere tilstått drapet på Stine Sofie Sørstrønen.

Jan Helge Andersen i bilen, med forsvarer Svein Holden utenfor, i forbindelse med et avhør i den nye Baneheia-saken.

SIKTET: Jan Helge Andersen er siktet for drapet på Lena Sløgedal Paulsen. Etter frifinnelsen av Viggo Kristiansen står dette drapet uoppklart.

Foto: Runar Henriksen Jørstad

Etterforskningen pågår fremdeles. Det er ventet at statsadvokaten til neste år vil komme med sin innstilling til Riksadvokaten.

Da avgjøres det om drapet forblir uoppklart eller om saken mot Jan Helge Andersen gjenopptas og det går mot en ny tiltale.

DNA-funn

Selv om frifinnelsen av Viggo Kristiansen ikke nødvendigvis får konsekvenser for Jan Helge Andersen, var det under tirsdagens rettsmøte ingen tvil om hvem søkelyset nå rettes mot.

Aktoratet slo fast at DNA-bevis overhodet ikke kan tolkes til støtte for teorien om to gjerningsmenn.

Aktor Johan Øverberg sa tvert imot at DNA-bevis tyder på én gjerningsperson. Og det er Andersens DNA som er funnet på begge jentene.

NRK har vært i kontakt med Andersens forsvarer Svein Holden i lys av det statsadvokatene sa i retten tirsdag.

– Jeg har ingen kommentarer utover at Jan Helge Andersen fastholder sin forklaring om Viggo Kristiansens rolle i saken. Vi tar statsadvokatenes vurderinger til etterretning, sa Holden.

AKTUELT NÅ