Vi stjeler for 790 millioner kr til jul

Julegavene som ligger under treet denne julen kan være stjålet. Nye tall fra bransjen tyder på at det vil bli stjålet for 790 millioner kroner under julehandelen i år.

Vi stjeler for 790 millioner under julehandelen i 2013, nye tall fra Infratek/Virke blant 12000 butikker.

Småelektrisk, klær og sminke er populære tyveriobjekter under julehandelen. Foto: Svein Ommundsen. Redigering: Tore Linvollen.

Butikktyveri

1. Her er to menn i ferd med å plukke varer ut av hylla.

Foto: fra overvåkningskamera i butikk

Butikktyveri

2. De to skjuler varene i medbrakte vesker.

Foto: fra overvåkningskamera i butikk
Butikktyveri

3. De to mennene forlater butikken med tyvegodset uten å betale.

Foto: fra overvåkningskamera i butikk
Roy Tuhus

Roy Tuhus er nordisk direktør for produktledelse og forretningsutvikling i Infratek Sikkerhet.

Foto: Svein Ommundsen
Svinn i form av tyveri fører til at butikkene må tjene inn tapet på andre varer. En direkte konsekvens er at norske husholdninger får 354 kroner hver i prisøkning, viser ferske beregninger for årets julehandel.

I en fersk rapport kommer det fram at Norge ligger helt i toppen i Norden, bare slått av Sverige. Tallene baserer seg på overslag gjort av Centre for Retail Research (CRR) på oppdrag av norske Infratek.

Tallene bygger på opplysninger fra over 12 000 butikker i Norden. I undersøkelsen defineres julen som den seks uker lange perioden fra midten av november til slutten av desember.

Butikkansatte stjeler også

Nesten 555 millioner (ca. 70 prosent) av det norske tapet skyldes butikktyver. Menn mellom 25 og 35 er overrepresentert. De resterende 30 prosentene – et tap på nær 235 millioner – tror man skyldes utro butikkansatte.

– Mange av dem som stjeler tenker kanskje at butikkenes inntjening er stor nok, og at noen varer som blir borte ikke får noen store konsekvenser for butikkene. Dette er en veldig feil måte å tenke på, sier Roy Tuhus. Han er nordisk direktør for produktledelse og forretningsutvikling i Infratek Sikkerhet.

Han peker på at mange butikker sliter med stadig tøffere konkurranse. 2013 er et nytt rekordår hva gjelder konkurser i norsk varehandel.

– Så for hver vare som forsvinner uten betaling forverres situasjonen for den enkelte butikk. I ytterste konsekvens kan det føre til konkurs og tapte arbeidsplasser, sier Tuhus.

Populære metoder og produkter

Størstedelen av svinnet skjer ved at varene blir tatt med ut av butikken uten at det betales, at gjenger stjeler varene og selger dem til helere, eller at de blir solgt til småbutikker som ikke stiller spørsmål til hvor varene kommer fra, sier Tuhus.

Mest populært hos tyvene er alkohol, elektronisk utstyr (spesielt nettbrett og spillkonsoller), dataspill, kvinneklær og motetilbehør, leker, parfyme, helse- og skjønnhetsgavepakker, toalettsaker for menn, DVD-gavesett, mat, juledekorasjoner, elektriske varer, klokker, smykker, sjokolade og konfekt.

– Noen gjemmer tyvegodset under klær eller i spesialvesker, eller i barnevogner. Det er mange måter. Folk skyr egentlig ingen midler, sier han.

Han mener at grensen for hva som er moralsk akseptabelt har endret seg.

Vi ser at flere enn før ikke ser det som noe problem å kjøpe tyvegods eller stjele varer for å legge under juletreet som gaver til familie og venner.

Roy Tuhus, sikkerhetsdirektør i Infratek

– Når vi ser på hva som stjeles, så er dette populære varer som er lett omsettelige, eller populære julegaver. Mange av varene har høy verdi, og enkle å gjemme på kroppen eller i klær og vesker, da de ofte er små i størrelse, sier han.

– Kjempelett å stjele

Michelle Buer

Michelle Buer jobber selv i butikk hvor det er mye butikktyveri.

Foto: Svein Ommundsen/NRK

Michelle Buer forteller at hun selv jobber i butikk som er plaget av tyverier:

– Folk stjeler som ravner. Det er veldig kjipt å se at etuier eller plast ligger igjen etter dyre varer.

Hun sier hun syns det er merkelig at vi i et så rikt land skal stjele så mye. Men hun tror at press om å kjøpe dyre merkevarer kan ligge bak.

– Har du selv noen gang tenkt på at du kunne ta med deg noe?

– Ja, det tenker jeg på, det er jo kjempelett, men kommer ikke til å gjøre det. Da jeg var seks år stjal jeg et stjerneskudd og en godte-krokodille, og husker at ekspeditrisen fulgte meg med øyene, ler hun.

Butikktyveri

Her er to unge menn i ferd med å forsyne seg av varer i en klesbutikk. De forlater butikken med varer uten å betale for seg.

Foto: fra overvåkningskamera i butikk/Infratek

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger