Hopp til innhold

VG-journalisten tar permisjon – sjefredaktøren fortsetter

VG har ikke grunnlag for å konkludere med at de bevisst feilsiterte kvinnen fra dansevideoen med Giske, men erkjenner flere feil. Journalisten tar permisjon, men saken får ikke noen konsekvenser for sjefredaktør Gard Steiro.

SVARER PÅ KRITIKK: VGs sjefredaktør Gard Steiro blir sittende til tross for at avisen konkluderer med at de gjorde flere feil i håndteringen av dansevideo-saken.

– Vi finner ikke grunnlag for å konkludere med at VGs reporter bevisst har fabrikkert et utsagn fra Sofies side, sier nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG som la fram rapporten onsdag kveld.

De har likevel konkludert med at VG har begått flere feil.

Håndlykken sier kvinnen fra dansevideoen (Sofie) ga opp å formidle den historien hun står inne for, og at hun ble utsatt for press. Hun sier dette er alvorlig.

– Hun er blitt sitert med utsagn hun ikke kan stå inne for. Dette er kritikkverdig, sier Håndlykken.

Les hele VGs evalueringsrapport her

– Burde beklaget tidligere

Sjefredaktør Gard Steiro ringte kvinnen kort tid etter at NRK hadde publisert en sak som korrigerte inntrykket som ble gitt i den opprinnelige VG-saken. Samtalen varte i 17 minutter, og Sofie sa hun hadde forsøkt å stanse det hun ble sitert på i VG.

Håndlykken sier at avisen burde beklaget tidligere.

– Vi burde beklaget like i etterkant av Steiros kontakt med kvinnen, sier Håndlykken på presentasjonen av VGs egen gransking som startet klokken 20.00 onsdag.

På spørsmål fra NTB om hvorfor VG ikke gjorde dette, svarer han følgende:

– Jeg sto i et krysspress der det var en kvinne som sa en ting, og en journalist som sa det han mente, og som han fortsatt mener, at dette var et sitat som ble uttalt og godkjent.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Sofie (27) etter at rapporten fra VG ble lagt fram uten å lykkes.

Full tillit til Steiro

Håndlykken sier det har vært for svak ledelse og kvalitetskontroll i denne saken. Hun sier konsekvenser for Gard Steiro ikke har vært et anliggende for det arbeidet hun har ledet.

Sjefredaktør Gard Steiro har styrets fulle tillit, sier styreleder Torry Pedersen.

– Det skal være lov også for redaktører å gjøre feil. Om redaktøren ikke kjenner den tryggheten, vil vi få en mer tannløs presse, og det vil ingen langsiktig være tjent med. Det er ingenting i redaktør Steiros utøvelse av redaktørrollen i VG som viser at han ikke er seg dette ansvaret særdeles bevisst. Han har et samlet styres fulle tillit i arbeidet med å lede VG videre, sier Torry Pedersen.

Han sier styrets konklusjon var enstemmig.

– Tilliten til Steiro er basert på at i denne saken er det begått feil, men sammenhengen mellom feil og konsekvens er ikke så alvorlig at Steiro bør gå av den grunn. I tillegg så mener jeg at det er viktig å fremheve at i de årene der Steiro har vært redaktør i VG, så er det mitt inntrykk som leser at VG har levert veldig mye fremragende journalistikk, sier Pedersen.

Journalist: Hun forteller en annen versjon

VG-journalist Lars Joakim Skarvøy sier til NRK at han har blitt enig med VGs ledelse å ta seks måneders permisjon med lønn.

– Jeg burde ikke har presset henne, jeg ivaretok henne ikke på en god måte. Det beklager jeg sterkt. Men jeg vet ikke hvorfor hun forteller en annen versjon nå, sier VG-journalisten om intervjuet etter den famøse dansevideoen på Bar Vulkan.

Mens VG i rapporten skriver at de ikke har holdepunkter for at Skarvøy bevisst har feilsitert, sier altså journalisten selv at det er kvinnen som har endret versjon.

På spørsmål om hvordan Steiro ser på dette, svarer han:

– Det får stå for hans regning.

Han betegner situasjonen som ord mot ord (se intervju i toppen av denne artikkelen).

Erkjenner feil

Steiro sier han har gjort feil.

– Det kan ikke gjøres om, men vi skal sørge for at det ikke gjøres i fremtiden, sier Steiro.

På spørsmål om hvordan det henger sammen at det er journalisten som må ta seks måneder permisjon, mens det ikke får konsekvenser for Steiro, svarer han:

– Jeg har vært genuint opptatt av å bidra inn til denne rapporten, at den skulle legges frem for styret og at den skulle publiseres. Jeg mener at når jeg har gjort feil som redaktør, så er det viktig å være transparent og åpen om det. Og den kritikken som rettes mot meg i rapporten, det har jeg overlatt til styret å vurdere konsekvensen av.

– Er du en leder som kaster medarbeiderne dine foran bussen?

– Jeg oppfatter at jeg i denne saken har forsøkt å lytte til medarbeidere i denne prosessen.

Styreleder i VG Torry Pedersen åpnet seansen i VG-huset med å si at granskingen er en journalistisk vurdering. De har imidlertid fått hjelp av to jurister fra advokatfirmaet Schjødt.

Bakgrunn: Slik endret VG Giske-saken etter kritikken

VG legger fram granskningsrapporten i Giske-saken

BLIR SITTENDE:Sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken under VGs egen evaluering av avisas dekning av den såkalte Giske-videosaken.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sa hun var feilsitert

Det har gått en uke siden kvinnen fortalte til TV 2 at hun var blitt feilsitert i VGs artikkel i februar om dansevideoen med Trond Giske.

Etter TV2-saken bestilte VGs styreleder Torry Pedersen en detaljert gjennomgang av saken.

Det er nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken som har ledet avisens interngransking. Hun har undersøkt både hva journalist Lars Joakim Skarvøy, som intervjuet kvinnen, har gjort og hvilken rolle og hvilke opplysninger hennes egen sjef Gard Steiro har hatt i saken.

Ifølge TV 2 møtte Sofie VG-journalisten Lars Joakim Skarvøy på en McDonalds-restaurant i Oslo dagen før saken ble publisert.

Stridens kjerne

Torsdag 21. februar publiserte VG den etter hvert så omstridte artikkelen. Artikkelen har blitt endret flere ganger siden den ble publisert første gang. Kjernen av kritikken gjelder dette sitatet:

Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra.

Sofie ifølge VGs første artikkel

Sa kvinnen virkelig dette?

NRK var første gang i kontakt med Sofie den samme dagen som VG publiserte sin artikkel. Sent den kvelden publiserte NRK en sak der hun gikk langt i å avdramatisere hendelsen.

– Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med ham, ikke omvendt, sier hun i saken.

Senere har VGs sjefredaktør Gard Steiro beklaget overfor alle som er rammet i saken. Sitatet fra kvinnen er også nå fjernet fra saken.

På spørsmål om hvorfor VG har endret sitatet nå som de sier at de ikke har feilsitert, svarer Håndlykken:

– Det som er hevet over enhver tvil, er at hun ikke står inne for dette sitatet. Det er en kilde som ikke er profesjonell, og når hun gir beskjed om dette, trekker vi det sitatet. Det burde vært gjort tidligere, og det er vi lei oss for, svarer hun.

DANSEVIDEOEN: Denne videoen med Trond Giske og Sofie (27) skapte storm i Arbeiderpartiet etter en artikkel i VG. Senere havnet avisen i vel så mye trøbbel da kvinnen sa hun var feilsitert.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger