Hopp til innhold

Venstre lover klimakamp i budsjettforhandlingene

STORTINGET (NRK): Regjeringen varsler økte utslipp i statsbudsjettet. Nå lover Sveinung Rotevatn og Venstre klimakamp i budsjettforhandlingene.

Sveinung Rotevatn (V)

Sveinung Rotevatn lover klimakamp i budsjettforhandlingene.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Sveinung Rotevatn i Venstre sier statsbudsjettet står bom stille når det gjelder satsing på det grønne skiftet mot et mer miljøvennlig samfunn. Han varsler klimakamp når Stortinget skal behandle regjeringens forslag til statsbudsjett.

– Slik jeg leser budsjettet har vi ikke kommet lenger enn i fjor, og jeg får nesten inntrykk av at regjeringen tror at det grønne skiftet er over. Det er det ikke. Venstres hovedjobb fremover blir å gjøre dette budsjettet adskillig grønnere i løpet av forhandlingene, sier Rotevatn.

Han varsler at partiet også kommer til å jobbe for økt satsing på jernbane.

Samtidig sier Rotevatn at statsbudsjettet gir et bedre utgangspunkt enn i fjor når det gjelder forhandlingsklima mellom samarbeidspartiene KrF, V, H og Frp.

– Samtidig er det en urovekkende høy oljepengebruk, og det er så godt som ingenting som tar miljøpolitikken et steg videre.

Overrasket over manglende satsing på kommunene

– Dette er et budsjett som bruker rekordmange penger, og det er oppsiktsvekkende at man ikke klarer å prioritere et godt kommuneopplegg når man har så mange milliarder kroner til rådighet.

Det sier finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen i Arbeiderpartiet til NRK.

Hun sier mange av landets nyvalgte kommunepolitikere kommer til å måtte planlegge for kutt fremfor å sikre velferd for egne innbyggere.

Marthinsen sier også at det er svært oppsiktsvekkende at regjeringen kutter jernbaneinvesteringene med to milliarder kroner.

– Det er heller ikke noe i dette budsjettet som tilsier at vi er på vei til et klimatoppmøte, og at vi skal kutte egne utslipp med 40 prosent de nærmeste årene, sier Marthinsen.

SVs finanspolitiske talsperson Snorre Valen er enda hardere i sine karakteristikker.

SV: – Knuser sparegrisen til ungene våre

– Det er en ganske vill pengebruk på meningsløse ting. I stedet for å satse på de store oppgavene og fremtidens klimaløsninger og på arbeidsplasser, smører man penger utover til økt forbruk blant de menneskene som tjener aller mest i Norge, sier Valen til NRK.

SV-stortingsrepresentantens dom er at budsjettforslaget verken er fremtidsrettet eller et budsjett for omstilling.

– Det mest negative er at regjeringen knuser sparegrisen til ungene våre for å bruke pengene på tant og fjas. Man kutter i jernbaneinvesteringene, selv om man har mer penger å bruke enn noen gang, så det er veldig lite fremtid i dette statsbudsjettet. Det er pengebruk her og nå, uten at det skaper verken flere arbeidsplasser eller noen flere muligheter for fremtiden, sier Valen.

Han mener likevel det er ett lyspunkt.

SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen

Snorre Valen (SV) mener regjeringen knuser sparegrisen til kommende generasjoner med statsbudsjettet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er at skatt på finansnæringen, som vi i SV har tatt til orde for lenge, og som er blitt nærmest hånet for av regjeringen, åpner de nå for å innføre. Det er veldig bra, for finansnæringen betaler mindre skatt enn noen annen næring i Norge.

Ikke imponert

Geir Pollestad i Senterpartiet sier han ikke ser at pengebruken i forslaget til statsbudsjett er målrettet nok til å snu pessimisme til optimisme i en kriserammet oljeindustri på Vestlandet.

– Jeg ville hatt en langt kraftigere innsats. Og så tror jeg at jeg ville brukt de over 20 milliarder nye oljekronene på mer målrettet på å skape vekst og aktivitet på kort sikt.

AKTUELT NÅ