Hopp til innhold

Lysbakken advarer regjeringen mot å samarbeide med Frp om rovdyr

En reduksjon av bestandsmålene for ulv og bjørn skal utredes i Hurdalsplattformen. Trygve Slagsvold Vedum utelukker ikke å søke støtte hos Frp i saken. Det faller ikke i god jord hos SV-leder Audun Lysbakken.

Sonderinger før regjeringsforhandlinger

Audun Lysbakken advarer nok en gang Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum mot å kjøre slalåm i Stortinget. – Dette blir en test, sier han om rovdyrpolitikken.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Jeg vil advare regjeringen veldig tydelig mot å kjøre slalåmkjøring i Stortinget. Da blir de den sentrumsregjeringen vi har advart mot, og det vil selvfølgelig prege hvordan vi møter regjeringen, sier Lysbakken til NRK etter at Sp-leder Vedum tidligere lørdag i Adresseavisen åpnet for Frp-samarbeid rundt rovdyr.

Med støtte fra Frp vil det være flertall i Stortinget for lavere bestandsmål. Regjeringens samarbeidsparti SV ønsker nemlig et høyere bestandsmål.

– Vi vil i alle saker være opptatt av å få dem gjennom i Stortinget. Det er det samme for oss hva partiene heter, så lenge vi får på plass vår politikk. Men uansett vil nå Sp og Ap sammen legge fram vår politikk, så er det alltid fint med bred støtte, sa Vedum avisen.

– Ikke noe dramatikk

Overfor NRK utdyper Vedum at det ikke er «noe dramatikk» i at andre partier på Stortinget støtter forslag regjeringen legger frem.

– Hvis Frp støtter forslag fra Sp og Ap, så sier vi selvfølgelig ikke nei. Vi ønsker å lytte mer på folk som blir berørt av rovdyrpolitikken. Vi må ha en annen retning enn den tidligere regjeringen hadde, sier han.

– Hva slags signaler sender dette til SV og det videre samarbeidet?

– Den nye regjeringen må komme med sine forslag, så får det være opp til de enkelte partiene om de vil stemme for disse forslagene. Det kan ikke være sånn at man sier at dersom Frp stemmer for et forslag fra regjeringen, så skifter man standpunkt. Det blir mye spill, sier Sp-lederen.

Han sier videre at SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet i veldig mange saker kommer til å finne sammen.

– Så er det andre saker der man ikke gjør det, og det kalles parlamentarisme. Det speiler folkeviljen. Men vi har sagt at i budsjett er det naturlig at vi finner sammen med SV, sier Vedum.

Sonderinger før regjeringsforhandlinger

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum utelukker ikke et samarbeid med Frp i Stortinget for å kunne nå ønsket om å redusere bestandsmålet for ulv og bjørn.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Lysbakken: – Dette blir en test

Men for Audun Lysbakken er det ikke så enkelt. Han sier regjeringen nå står overfor et politisk valg – vil de være en grå sentrumsregjering eller vil de søke rødgrønt samarbeid?

– Det å søke rødgrønt samarbeid innebærer også å gjøre det når det er ubehagelig for regjeringen. Dette blir en test. Ser vi en regjering som systematisk og ofte søker samarbeid med høyresiden, så vil det påvirke samarbeidet, sier han.

– Kunne dere ikke hatt en større innflytelse over rovdyrpolitikken i regjering?

– Vi ville ha en rødgrønn regjering, men nettopp miljø og natur var et av de områdene der vi så at det ikke var mulig å få til en plattform som SV kunne stå inne for. Da mener vi at vi gjør en bedre for naturvernet med å møte regjeringen i Stortinget, svarer SV-lederen.

Sivert Bjørnstad (Frp)

Sivert Bjørnstad i Frp sier de mer enn gjerne samarbeider med regjeringen om å få ned bestandsmålet.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Frp: – Kan snakke butikk

Sivert Bjørnstad (Frp) ønsker den nye regjeringen hjertelig velkommen «over streken» i Stortinget.

– For Frp vil det være viktig å få ned bestandsmålet og gjøre målet til et tak, sier Bjørnstad.

Han sier at det å gjøre det enklere å ta ut skadedyr og å gi de regionale rovviltnemndene mer reell makt, er viktig for Frp.

– Er Vedum enig i dette, så kan vi snakke butikk, sier han til Adresseavisen.

AKTUELT NÅ