NRK Meny
Normal

Varsler sympatistreik med Norwegian-pilotene

750 kabinansatte i Norwegian varslet at de vil slutte seg til pilotstreiken og legge ned arbeidet.

Fly fra Norwegian og SAS på Stavanger lufthavn Sola.

Fra onsdag kan alle pilotene i Norwegian bli tatt ut i streik.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Årsaken til pilostreiken er at forhandlingene om en ny pilotavtale har brutt sammen. Det har fått også de kabinansatte til å rasle med streikesablene.

– Vi har allerede varslet NHO om sympatiaksjoner fra de ansatte i kabinen, og vil fortløpende vurdere videre sympatiaksjoner også fra andre av våre medlemsgrupper, sier Hans-Erik Skjæggerud, leder av Parat som igjen er en del av Yrkesorganisasjonenes sentralforbund (YS), til NRK i en e-post.

Det betyr at 750 kabinansatte i selskapet står klare til å legge ned arbeidet. Fra før 70 er Norwegian-piloter tatt ut i streik, og onsdag står ytterligere 650 piloter klare til å gjøre det samme.

Doblet sykefraværet

Flere Norwegian-avganger fra norske flyplasser ble innstilt eller forsinket søndag på grunn av streiken.

Samtidig har sykefraværet søndag ligget dobbelt så høyt som på gjennomsnittlige søndager,

– Vanlig sykefravær er på cirka 30 stykker, så langt i dag har over 60 av pilotene og kabinpersonalet sykmeldt seg. Det dreier seg primært om piloter, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NRK.

Norwegian har sagt at de vil dekke opp for streiken ved å sette inn piloter fra andre selskaper i selskapet.

Det betyr at de vil bruke piloter fra datterselskap i Finland og Spania for å dekke opp avgangene som rammes av streiken.

Beskylder Norwegian for streikebryteri

Åpenbart streikebryteri. Piloter fra andre datterselskaper er satt til å utføre de streikendes arbeid. Dermed kan det ikke herske noen som helst tvil om at Norwegian bedriver streikebryteri, sier YS-leder Jorunn Berland.

De får støtte av førstesekretær Peggy Hessen Følsvik i Landsorganisasjonen (LO).

– Dette er en provoserende opptreden fra arbeidsgivers side, noe som kun bidrar til å skjerpe konflikten, sier Følsvik på LOs egne hjemmesider.

Norwegian avviser beskyldningene.

– Vi er på trygg juridisk grunn. Vi har et ansvar for at passasjerene våre skal komme seg fram og det skal vi gjøre alt vi kan for å få til, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger