NRK Meny
Normal

– Norwegian opererer i en gråsone

Norwegian leier inn piloter fra to datterselskaper i samme konsern for å erstatte de streikende pilotene. – Dette er på grensen til streikebryteri, mener arbeidsrettseksperter.

Bjørn Kjos vil sette inn piloter fra de to andre datterselskapene og fra morselskapet på disse flyvningene. Flere arbeidsrettsekspert NRK har snakket med mener dette ligger nært opptil streikebryteri.

Advokat Arvid R. Ødegård mener innleie av eksterne flygere for å dekke opp for de streikende flygere er på grensen til streikebryteri.

Norwegian består av et morselskap med tre datterselskaper. Det er pilotene i det ene datterselskapet, Norwegian Air Norway som nå går ut i streik.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos vil sette inn piloter fra de to andre datterselskapene og fra morselskapet på disse flyvningene.

Advokat Arvid R. Ødegård mener dette ligger nært opptil streikebryteri.

– Det som er pikant i dette tilfellet er at de vil hente inn arbeidskraft fra datterselskaper av den streikerammede selskapet. Det er vanligere at man lar andre selskaper eventuelt overta kundene og trafikken som rammes av streik, sier Ødegård til NRK.

– Streikebryteri er ikke lovregulert, så det er derfor ikke heller ulovlig. Men det regnes i arbeidslivet som moralsk forkastelig. Dersom man som arbeidsgiver er rammet av streik, så skal man ikke ansette andre til å gjøre jobben til de streikende, mener Ødegård.

– En gråsone

Arbeidsrettsadvokat og universitetslektor Thomas Benson mener også at Norwegian opererer i en gråsone.

– Dette er helt på grensen av streikebryteri. Om dette faktisk krysser grensen, er noe arbeidsretten eventuelt må avgjøre, sier Benson til NRK.

Benson tror ikke passasjerene vil bry seg om at Norwegian er i faresonen for streikebryteri.

– De fleste passasjerer blir nok bare glad og lettet for at flyene går. Men Norwegian kan risikere at denne handlingen kan bli tatt for arbeidsretten, sier Benson.

NHO støtter Norwegian

Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart

Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart, mener Norwegian har tatt en god vurdering.

Foto: Pressebilde / NHO

Arbeidstakerforeningen NHO støtter Norwegian og sier selskapet har foretatt en samvittighetsfull og god vurdering.

«Vi har forståelse for at Norwegian Air Shuttle innhenter mannskap for å ivareta egne forpliktelser overfor passasjerene,» skriver NHO-sjef Kristin Skogen Lund i en pressemelding.

– Vi opplever at Norwegian har gjort en samvittighetsfull og riktig vurdering. Norwegian har sørget transport for alle reisende som er en uskyldig arbeidspart i en slik konflikt, sier Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart til NRK.

Norwegian-sjefen Kjos slår fast at han er i sin fulle rett til å erstatte de streikende pilotene med andre piloter fra underleverandører.

– Det er helt greit å leie inn flygere fra datterselskaper for å holde fly i lufta. Vårt hovedfokus er å ta hånd om passasjerene våre, sier Kjos.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger